Gerçek haber halktan Taraf
Ara
38,8754 %-0.01
43,9771 %0.04
4.113,32 % 0,10
6.725,28 % 0,10
106.881,97 %0.841
Gerçek Taraf YAŞAM Cezasızlık Duygusu Toplumsal Güveni Yok Ediyor!

Cezasızlık Duygusu Toplumsal Güveni Yok Ediyor!

Toplumda suçların karşılıksız kaldığına dair oluşan cezasızlık algısı, bireylerde çaresizlik, öfke ve güvensizlik gibi olumsuz duyguları tetikleyerek toplumsal dayanışmayı zayıflatıyor. Uzmanlar, bu durumun suç oranlarını artırma potansiyeli taşıdığını ve toplumsal bağları zedelediğini belirtiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, cezasızlık duygusunun toplumda yarattığı tahribata dikkat çekti. Taşkın, "Cezasızlık duygusu, toplumda adaletsizliğin yaygınlaştığı ve suçların karşılıksız kaldığı bir algı oluşturuyor. Bu durum, bireylerde çaresizlik, öfke, güvensizlik ve umutsuzluk hislerinin artmasına yol açabilir. İnsanlar, şiddet olaylarına karşı duyarlılık geliştirmek yerine, zamanla bu tür olaylara duyarsızlaşabilir ve şiddeti kabullenebilir" ifadelerini kullandı.

Şiddet Eğilimli Bireylerde Artan Suç Riski

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, cezasızlık duygusunun şiddet eğilimli bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini de vurguladı. Taşkın, "Cezasızlık duygusu, aynı zamanda şiddet eğilimli bireylerde 'nasıl olsa ceza almayacağım' düşüncesi yaratarak suç oranlarının artmasına neden olabilir" uyarısında bulundu. Bu durumun toplumsal güvenin zedelenmesine, insanların birbirlerine karşı güvensizlik duymalarına, sosyal bağların zayıflamasına ve toplumsal dayanışmanın azalmasına yol açabileceğini de ekledi.

Negatif Duyguları Yapıcı Yollarla İfade Etmek

Taşkın, güvensizlik, çaresizlik ve öfke gibi negatif duygularla baş etme yollarına ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu. Bu duyguları bastırmak yerine kabul etmenin ve güvendiği kişilerle konuşmanın veya bir terapistten destek almanın sağlıklı bir yaklaşım olduğunu belirtti. Benzer duyguları yaşayan insanlarla bir araya gelmenin ve destek gruplarına katılmanın kişilerin yalnız olmadığını hissettirebileceğini aktaran Taşkın, "Toplumsal dayanışma, kişinin güvende hissetmesine katkı sağlar. Oluşan öfke, kızgınlık, anksiyete gibi negatif duyguları spor, yazma veya gönüllü faaliyetlerde bulunmak gibi etkinlikler, olumsuz duyguları ifade etmenin yapıcı yollarıdır. Eğer bu yöntemler yeterli gelmiyorsa, psikolojik destek almak güvensizlik ve çaresizlik duygularını yönetme konusunda çok faydalıdır" dedi.

Liderlerin Rolü: Güven Veren Tutumlar

Kamuoyu oluşturan liderlere de önemli tavsiyelerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, "Topluma karşı şeffaf ve adil bir duruş sergilemek, cezasızlık algısını kırmaya yardımcı olur. Liderler, hukukun üstünlüğünü savunan bir tutumla, suçların cezasız kalmayacağına dair topluma bilgi verebilir" diye konuştu.

Toplumda infial uyandıran olaylar karşısında toplumsal duyguları dikkate alan açıklamalar yapılabileceğini dile getiren Taşkın, sözlerini şöyle tamamladı: "Kamuoyu liderleri, vatandaşların duygusal ihtiyaçlarını gözeten, empati dolu mesajlar verebilirler. Şiddet, cezasızlık ve adaletin önemi gibi konulara dikkat çekmek için farkındalık kampanyaları düzenlenebilir. Eğitim kurumlarında adalet, empati ve toplumsal dayanışma gibi değerlerin önemi vurgulanarak genç bireylerde güçlü bir adalet duygusu oluşturulabilir. Liderlerin adalet, empati ve sorumluluk gibi değerlere öncülük etmesi, topluma güven verir. Toplumun dikkatini çekebilecek yapıcı konuşmalar yapmak ve davranışlarıyla örnek teşkil etmek, cezasızlık algısını kırmada etkili bir strateji olabilir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *