Samsun’un Canik ilçesinde, tarım alanlarında ciddi zararlara yol açan kahverengi kokarca böceğine karşı belediye ekipleri alarma geçti. Canik Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen çalışmalarda, feromon tuzaklarla böceklerin takibi yapılırken, belirlenen riskli bölgelerde ilaçlama çalışmaları aralıksız sürdürülüyor.
30 Mahallede 1487 Nokta İlaçlandı
Kahverengi kokarca böceğine karşı iki etaplı bir mücadele planı uygulayan Canik Belediyesi, kışlak döneminde ilçe genelindeki 30 mahallede böceklerin saklanma alanı olarak belirlenen toplam 1487 noktada ilaçlama gerçekleştirdi. İkinci etapta ise kış uykusundan çıkan böceklerin tarım alanlarına yayılmasını önlemek amacıyla bölgeye feromon tuzaklar yerleştirildi.
“Tarımsal Alanları Korumakta Kararlıyız”
Çalışmalara ilişkin açıklama yapan Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, “İkinci etap ilaçlama çalışmalarımızla kahverengi kokarca böceğiyle mücadelemizi sürdürüyoruz. Kışlak alanlardan çıkmaya başlayan bu zararlının tarım alanlarına yayılmasını engellemek üzere belirlediğimiz noktalara feromon tuzakların kurulumlarını gerçekleştirdik. Eş zamanlı olarak ahırlar, ağıllar ve tarım alanlarında ilaçlama faaliyetlerine devam ediyoruz” dedi.
Tuzaklar Takip Ediliyor
Feromon tuzaklardan toplanan verilerle böcek yoğunluğunun belirlendiği bölgelerde nokta atışı ilaçlama yapılırken, Canik Belediyesi zararlının yayılımını önlemek amacıyla yerel çiftçilerle de iş birliği içinde hareket ediyor. Özellikle fındık, mısır ve sebze üretiminin yoğun olduğu alanlarda böceğin yayılmasını önlemeye yönelik tedbirler artırılıyor.
Tarım Üreticilerine Uyarı
Yetkililer, kahverengi kokarca ile mücadelede vatandaşların da duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan üreticilerin böceği gördüklerinde belediye ekiplerine bilgi vermelerini istedi.