İlaç fiyatlarına yapılan %23,5 oranındaki zam, 23 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte zamlı fiyatlar, 25 Ekim 2024 Cuma günü gece yarısından itibaren uygulanmaya başlanacak. Ancak sektördeki uzmanlar ve eczacılar, bu artışın beklenen rahatlamayı sağlamayacağını ifade ederek, ilaç piyasasında sorunların devam edeceğini vurguluyor.
Eczacı Karlılığına Olumsuz Etki
İlaç fiyatlarında artış yapılmasına rağmen eczacıların kârlılık oranları giderek azalmakta. 2004 yılında yürürlüğe giren ilk ilaç fiyat kararnamesinden bu yana, ilaç fiyatlarındaki artışlar eczacıların kâr marjını düşürmekte. Son olarak 23 Ekim’de yapılan düzenlemeyle eczacı kârlılığından yapılacak kesintilerin ilaç sanayi ve ecza depolarına yönlendirilmesi, sektörde ciddi bir tepkiye neden oldu.
Kademeli Karlılık Güncellenmiyor
Eczacıların kârlılık oranlarının Türk Lirası baremlerine göre belirlenen kademeli bir sistemle düzenlendiği biliniyor. Ancak 2004’ten bu yana kademeli kârlılığa yönelik güncellemeler yetersiz kalmış durumda. Özellikle son üç yıldır, bu kârlılık baremlerine herhangi bir güncelleme yapılmadığı için eczacılar gelir kaybı yaşamakta.
Eczacıların Tepkisi Büyüyor
Yapılan zam eczacılar tarafından ciddi eleştirilerle karşılanıyor. Eczacılar, bu düzenlemenin sadece ilaç sanayisi ve ecza depolarına yarar sağladığını ifade ederek, kârlılıklarının azaltılmasının kendilerini finansal olarak zor durumda bıraktığını belirtiyor. Eczacılar, bu durumun sağlık sisteminin temel unsurlarından biri olan eczanelerin işleyişini doğrudan etkilediğini ve sağlık sisteminin bütünlüğünü riske attığını vurguladı.
“Eczacılar Sağlık Sisteminin Sermayedarı Değil, Hizmetkârıdır”
Eczacılar, ilaç sanayisinin çıkarlarına göre düzenlemeler yapılmasının sağlık sistemi açısından ciddi sakıncalar doğurabileceğini ifade ederek Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara seslendi. Eczacılar, kâr kayıplarının yanı sıra ilaçların piyasada bulunurluğunun zorlaşacağına da dikkat çekerek, “Eczacılar, sağlık sisteminin sermayedarı değil, hizmetkârıdır” açıklamasında bulundu.
Sektörden Tüm Yetkililere Çağrı
Eczacılar, güncel düzenlemenin bir kez daha gözden geçirilmesini talep ediyor. Zammın, ilaç sektörünü tam anlamıyla rahatlatacak bir çözüm olmadığını, kârlılıklar üzerindeki düzenlemelerin eczacıların haklarını göz ardı ederek yapıldığını savunuyor.