Sütün yapısında bulunan doğal şeker olan laktoz, glikoz ve galaktozdan oluşur. İnsan vücudunda laktoz sindirimi için ince bağırsaklarda laktaz enzimi sentezlenir. Genetik, yaş ve yaşam tarzına bağlı olarak vücutta laktaz enzimi azalır ve laktozun sindirim ve emilimi sağlanamaz. Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsağadoğru ilerler ve bulantı, ishal, şişkinlik ve gaz gibi sindirim şikayetleri görülür. Buna laktoz intoleransı denir. Yapılan araştırmalarda laktoz intoleransı görülme sıklığının; Türkiye’de %70-80, Afrika’da %50, İtalya’da %70, Güney Amerikada %50 oranında olduğu bulunmuştur.
Aç karnına kan şekeri ölçülür ve 50 gr laktoz içeren süt içilir. 30, 60, 90 ve 120 dakika sonra tekrar kan şekeri ölçülür. Bu değerler arasında 20 mg/dl'denfazla artış var ise ince bağırsak mukozasındaki laktaz normal olarak işlev görmektedir. Eğer kan şekeri yükselmiyorsa laktoz intoleransı olduğu anlaşılır.
Bazı ilaçlar laktoz içermektedir. Laktoz intoleransı olan bireyler ilaç kullanmadan önce eczacısına danışmalıdır.
SAĞLIK
20 Ekim 2022 - 13:14
Laktoz İntoleransı Nedir? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
DiyetisyenElifKübra Bostancı konu hakkında bilgiler verdi. Süt ve süt ürünlerini tükettiğiniz zaman şişkinlik, gaz ve sindirim sorunları yaşıyorsanız laktoz intoleransınız olabilir.
SAĞLIK
20 Ekim 2022 - 13:14