• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SAMSUN
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • GENEL
  • SAĞLIK
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR - SANAT
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN DÜNYA SPOR TANITIM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Grip Sandığınız Bu Belirtiler Kansere İşaret Edebilir
SAĞLIK
25 Şubat 2019 - 16:20

Grip Sandığınız Bu Belirtiler Kansere İşaret Edebilir

Dünyada görülen kanserlerin %10’unu oluşturan baş ve boyun kanserleri, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında da 6. sırada yer alıyor. Basit bir ses kısıklığı ya da ağız içinde önemsenmeyen bir yara baş boyun kanserlerinin belirtisi olabiliyor. Özellikle geç tanı aldığında hayat kaybına neden olan bu kanser türü; tütün, sigara ve alkol kullanımının da artış gösterdiği gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. KBB Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Tunçel, baş boyun cerrahisi ve kanserleri ile ilgili farkındalığı arttıran bilgiler verdi.

SAĞLIK
25 Şubat 2019 - 16:20
1 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Grip Sandığınız Bu Belirtiler Kansere İşaret Edebilir
 

Ağrısız bölgesel şişliklere ve yutma problemine dikkat!


Ses kısıklığınız, ağız içinde geçmeyen yaranız, başlarda size soğuk algınlığının varlığını düşündüren ancak geçmeyen boğaz ya da boyun şişlikleriniz varsa baş boyun kanserlerinden şüphelenilmelidir. Ciltteki değişiklikler ve kanama da bu kanser türünü işaret edebilmektedir. Başta basit bir enfeksiyon ya da grip sanılabilecek hastalık, zamanında bir uzmana başvurulmazsa çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Baş- boyun cerrahisinde erken tanı hayat kurtarıcıdır. Baş -boyun kanserleri arasında en sık görüleni gırtlak kanseridir. Alt yutak, dudak kanserleri, boğaz bölge, tükürük bezi ve glomus tümörleri diğer baş boyun kanseri türlerindendir.
 

Sigara ve alkol en önemli risk faktörleri
Sigara ve alkol, baş- boyun kanserleri için başlıca risk faktörleri olarak kabul edilmektedir. Günümüzde viral enfeksiyonların, boğaz reflüsünün, genetik yatkınlığın, çevresel, kültürel ve mesleki faktörlerin de kanser gelişimine doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunduğu bilinmektedir. A ve B vitaminlerinden zayıf bir diyet de baş boyun kanserlerinde bir risk faktörü olarak görülmektedir. Baş boyun kanserlerinin 50 yaş üstü erkeklerde kadınlara oranla 2-3 kat fazla görüldüğü de bilinmektedir.

 

Tedavi zorlu ancak başarı oranı yüksek

Baş boyun kanser cerrahisinde başarının anahtarı tümörün klinik evrelemesinin doğru yapılması ve başarılı bir şekilde kesip çıkarılmasıdır. Baş-boyun kanserlerinin tedavisinde ana tedavi yöntemi cerrahidir. Baş boyun kanserleri arasında erken evre tümörler için radyoterapi ile cerrahiye eşdeğer sonuçlar alınabilmektedir. İleri evre tümörlerde ise cerrahi şansı olanlar da cerrahi ve takiben radyoterapi ile yani karma tedavilerle en iyi sonuçlar alınmaktadır.

Erken evre tümörlerde artık günümüzde radyoterapi tekniklerinin gelişmesiyle aynı başarı oranları yakalanmıştır. Cerrahide tümörün tamamen temiz cerrahi sınırlarla çıkarılması temel hedef olmalıdır. Bu durum hastaların tedavisinde çok kritik bir role sahip olduğundan son derece önemlidir. 

İlginizi Çekebilir
Saçların Dökülmesini Hangi Besinler Engeller, Ne İyi Gelir?
Saçların Dökülmesini Hangi Besinler Engeller, Ne İyi Gelir?
Soda mı Yoksa, Maden Suyu mu faydalı, ikisinin arasında ki fark nedir?
Soda mı Yoksa, Maden Suyu mu faydalı, ikisinin arasında ki fark nedir?
D vitamini eksikliğine dikkat!
D vitamini eksikliğine dikkat!
Mide ekşimesine iyi gelen besinler!
Mide ekşimesine iyi gelen besinler!
Son Haberler
Rusya'dan sert açıklama! 'AB ülkelerinin barış çağrıları ikiyüzlü'
Rusya'dan sert açıklama! 'AB ülkelerinin barış çağrıları ikiyüzlü'
Biden'dan ABD hava sahasındaki Çin balonuyla ilgili ilk yorum geldi!
Biden'dan ABD hava sahasındaki Çin balonuyla ilgili ilk yorum geldi!...
Popstar Özlem son haliyle yine gündemde! Adını değiştirip tesettüre girdi
Popstar Özlem son haliyle yine gündemde! Adını değiştirip tesettüre...
Bahar Candan banka hesabını paylaştı, 12 milyon TL'yi görenlerin ağzı açık kaldı
Bahar Candan banka hesabını paylaştı, 12 milyon TL'yi görenlerin...
Şarkıcı Tuğba Ekinci'den tepki çeken sözler: Kürtleri sevmiyorum
Şarkıcı Tuğba Ekinci'den tepki çeken sözler: Kürtleri sevmiyorum
FETÖ Soruşturmasında 188 Askere Tutuklama İstemi
FETÖ Soruşturmasında 188 Askere Tutuklama İstemi

Ana Sayfa
GÜNDEM
SAMSUN
EKONOMİ
POLİTİKA
GENEL
SAĞLIK
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
DÜNYA
SPOR
TANITIM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • SAMSUN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • YAŞAM
  • YEREL
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.