Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SAMSUN
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • GENEL
  • SAĞLIK
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR - SANAT
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN DÜNYA SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Cari açık 41 milyar dolarla dört yılın en yüksek seviyesinde
EKONOMİ
11 Ekim 2022 - 13:24

Cari açık 41 milyar dolarla dört yılın en yüksek seviyesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre bu dönemde aylık cari açık 3,11 milyar dolarla beklentilerin altında kaldı.

EKONOMİ
11 Ekim 2022 - 13:24
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Cari açık 41 milyar dolarla dört yılın en yüksek seviyesinde
Cari açık serisi Ağustos ayında da devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı verilere göre Ağustos ayında cari açık 3,11 milyar dolar oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi açığın 3,2 milyar dolar düzeyinde olması yönündeydi.

TCMB verilerine göre yıllık cari açık da 40,9 milyar dolar oldu. Böylelikle Ağustos ayında yıllık cari açık 2018 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

TCMB'nin değerlendirmesine göre, bu gelişmede ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6,8 milyar dolar artarak 9,7 milyar dolara yükselmesi etkili oldu.

Çekirdek gösterge olan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 4,97 milyar dolar fazla vermişken, Ağustos ayında 6,3 milyar dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,5 milyar dolar artarak 7,2 milyar dolara yükseldi. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 1,43 milyar dolar artarak 5,13 milyar doları olarak gerçekleşti.

Net hata noksan girişi rekor seviyede

TCMB verilerine göre, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Ağustos'ta 573 milyon dolar olarak kaydedildi.

Aynı dönemde portföy yatırımları 812 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 17 milyon dolar ve 2,4 milyar dolar net kullanım gerçekleştirmişken, bankalar 260 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Resmi rezervlerde bu ay 10,8 milyar dolar net artış gözlendi.

Net hata noksanda ise Ağustos ayında da giriş devam etti. TCMB verilerine göre Ağustos ayında net hata noksan girişi 4 milyar dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise toplam net hata noksan girişi 28,3 milyar dolar olarak kaydedildi ve rekor seviyeye çıktı.

Ağustos'ta dış ticaret açığı rekor kırmıştı

Daha önce açıklanan dış ticaret verilerine göre, dış ticaret açığı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 159,9 artarak 4,31 milyar dolardan, 11,2 milyar dolara yükselmişti. Böylelikle aylık bazda tarihin en yüksek dış ticaret açığı kaydedilmişti.

Kaynak: Bloomberg HT

EDİTÖR
OKAN ÇAKIR
OKAN ÇAKIR
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Son Haberler
İsrail: Hamas'ı yok edeceğiz, bizi kimse durduramaz
İsrail: Hamas'ı yok edeceğiz, bizi kimse durduramaz
Samsun sağlık camiasında ahbap çavuş ilişkisi
Samsun sağlık camiasında ahbap çavuş ilişkisi
Çarşamba OSB'nin ilk ruhsatı teslim edildi
Çarşamba OSB'nin ilk ruhsatı teslim edildi
Canik’te Bitkisel Atık Yağ Toplayan Öğrencilere Ödül
Canik’te Bitkisel Atık Yağ Toplayan Öğrencilere Ödül
İsrail güçleri 12 yaşındaki Filistinli çocuğu gözaltına aldı
İsrail güçleri 12 yaşındaki Filistinli çocuğu gözaltına aldı
Bakan Süleyman Soylu'dan Kadıköy patlamasına ilişkin açıklama
Bakan Süleyman Soylu'dan Kadıköy patlamasına ilişkin açıklama

Ana Sayfa
GÜNDEM
SAMSUN
EKONOMİ
POLİTİKA
GENEL
SAĞLIK
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
DÜNYA
SPOR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • SAMSUN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • YAŞAM
  • YEREL
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.