Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SAMSUN
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • GENEL
  • SAĞLIK
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR - SANAT
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN DÜNYA SPOR TANITIM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. TikTok hangi ülkelerde yasaklandı?
YAŞAM
02 Mart 2023 - 22:21

TikTok hangi ülkelerde yasaklandı?

Çin menşeli video paylaşım uygulaması TikTok birçok ülkede yasaklanmış veya kısıtlanmış durumda. Türkiye'de ise geçtiğimiz dönemde TikTok'a para cezası kesilmişti.

YAŞAM
02 Mart 2023 - 22:21
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TikTok hangi ülkelerde yasaklandı?
Çinli Bytedance 'e ait video paylaşım uygulaması TikTok'a karşı birçok ülke temkinli yaklaşmaya başladı.

Bağımsız olarak yönetildiği konusunda ısrar eden Bytedance, Pekin hükümetiyle veri paylaşımı yapmadığını ve verilerinin Çin'de tutulmadığını savunuyor. Şirket ayrıca diğer sosyal medya şirketlerine göre daha fazla veri topladığı eleştirisini de reddediyor.  

Ancak Bytedance'in savunması birçok ülkenin gizlilik ve siber güvenlik endişelerini gidermeye yetmedi.

İşte kullanıcı sayısı bir milyarı geçen TikTok'a kısmi ya da tümden yasak uygulayan ülkeler ve bölgeler:

Hindistan

Hindistan, 2020 yılında gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok ve mesajlaşma uygulaması WeChat de dahil olmak üzere düzinelerce Çin menşeli uygulamaya yasak getirdi.

Yasak, tartışmalı Himalaya sınırında Hint ve Çin birlikleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askerinin ölmesi ve onlarcasının yaralanmasından kısa bir süre sonra geldi.

Hint yetkililer, Çinli sosyal medya şirketlerine gizlilik ve güvenlikle ilgili yükümlülükleri konusundaki sorulara yanıt verme süresi tanıdı, ancak yasak Ocak 2021'de kalıcı hale getirildi.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD'de bu hafta TikTok'un federal cihazlardan ve sistemlerden silinmesi için 30 gün süre tanındı. Yalnızca hükümet cihazları için geçerli yasak kararı devlet kurumlarının veri güvenliği endişeleri nedeniyle alındı, ancak bazı ABD'li milletvekilleri uygulamanın tamamen yasaklanmasını savunuyor. 

ABD'deki 50 eyaletin yarısından fazlası, uygulamayı eyalet yönetimlerine ait cihazlarda yasakladı.

TikTok'u yasakladığı için ABD'ye ateş püsküren Çin, yasağı devlet gücünün kötüye kullanılması ve diğer ülkelerden gelen firmalara baskı yapılması olarak nitelendiriyor.

Kanada

Kanada, ABD'nin duyurusunun ardından pazartesi günü bir açıklama yaparak gizlilik ve güvenlik açısından "kabul edilemez" bir risk oluşturduğunu belirttiği TikTok'un devlet tarafından verilen cihazlarda kullanılmaması gerektiğini duyurdu. Çalışanların gelecekte uygulamayı indirmeleri de engellenecek.

Tayvan

Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) geçen yıl sonunda TikTok'un ulusal güvenlik riski oluşturduğuna dair uyarısı Tayvan'da yankı buldu.

Tayvan Aralık 2022'deki uyarı üzerine kamu sektöründe TikTok'un kullanımını yasakladı. Ülkede cep telefonları, tabletler ve masaüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere kamuya ait cihazlarda TikTok, Çince eşdeğeri Douyin ve bir Çin yaşam tarzı içerik uygulaması olan Xiaohongshu gibi uygulamaları içeren Çin yapımı yazılımları kullanmasına izin verilmiyor.

Avrupa Birliği

AB'nin en üst düzey üç organı olan Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi, personel cihazlarında TikTok'a yasak getirdi. Avrupa Parlamentosu'nun Salı günü açıklanan yasağı 20 Mart'ta yürürlüğe girecek. Parlamento, milletvekillerine ve personele uygulamayı kişisel cihazlarından kaldırmalarını tavsiye etti.

Pakistan

Pakistanlı yetkililer, uygulamanın ahlaka aykırı içeriği teşvik ettiği endişesiyle TikTok'u Ekim 2020'den bu yana en az dört kez geçici olarak yasakladı.

Afganistan

Afganistan'ın Taliban yönetimi, gençleri "yanlış yönlendirilmekten" korumak gerekçesiyle 2022 yılında TikTok ve PUBG oyunlarını yasakladı.

Türkiye'de TikTok'a ceza

Uygulamanın Türkiye'de kullanımına dair bir herhangi yasak bulunmamakla birlikte, Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi, izinsiz veri toplanması ve kanuna aykırılıklar gerekçesiyle TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi.

Kaynak: Euronews

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Metehan Nebioğlu: Bisiklet Sürdüğünüzde Çok Daha Güçlü Kaslara Sahip Olursunuz
Metehan Nebioğlu: Bisiklet Sürdüğünüzde Çok Daha Güçlü Kaslara Sahip Olursunuz
Türkiye'de satılan en ucuz sıfır binek otomobiller!
Türkiye'de satılan en ucuz sıfır binek otomobiller!
Neden rüya görürüz? Kabus görürsem ne yapmalıyım?
Neden rüya görürüz? Kabus görürsem ne yapmalıyım?
Alışveriş Bağımlılığı Neden Olur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Alışveriş Bağımlılığı Neden Olur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Son Haberler
Unutkanlık nasıl tedavi edilir?
Unutkanlık nasıl tedavi edilir?
CHP Samsun Milletvekilleri Aday Adayları Belli Oldu
CHP Samsun Milletvekilleri Aday Adayları Belli Oldu
Canik Belediyesi Ramazan Kumanyası Dağıtıyor
Canik Belediyesi Ramazan Kumanyası Dağıtıyor
İlkadım Belediyesi Basketbol Kulübü “Karadeniz Bölge Şampiyonu” oldu
İlkadım Belediyesi Basketbol Kulübü “Karadeniz Bölge Şampiyonu”...
Samsun'un zengin dilencileri
Samsun'un zengin dilencileri
Yolda yürüyen kadını sırtından bıçaklayan kişi serbest bırakıldı
Yolda yürüyen kadını sırtından bıçaklayan kişi serbest bırakıldı

Ana Sayfa
GÜNDEM
SAMSUN
EKONOMİ
POLİTİKA
GENEL
SAĞLIK
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
DÜNYA
SPOR
TANITIM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • SAMSUN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • YAŞAM
  • YEREL
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.