Yusuf Ziya Yılmaz: Deprem dirençli şehirler oluşturmalıyız

TAKİP ET

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, depreme dirençli şehirler ve yerleşim alanları oluşturma konusundaki bilincin yüksek seviyede sağlanması gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'na verilen araştırma önergesi üzerine AK Parti Grubu adına söz alan Deprem Araştırma ve Çevre Komisyonu Üyesi, AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz,  yaşanan büyük deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileklerini ileterek konuşmasına başladı.

BÜYÜK ACILAR YAŞADIK

Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu, yüz on yılda 130 bin can kaybı yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, sadece Kahramanmaraş merkezli depremde 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, yüz binden fazla insanın yaralandığını kaydetti.

11 ilde şuan 227 bin 27 yıkık, yıkılacak ve ağır hasarlı binanın mevcut olduğunu, 55 bin binanın ise  tamamen yıkıldığını ifade eden Yılmaz, "Deprem yeniden inşa edilmesi zorunlu 637 bin 222 bağımsız bölümün yıkımına sebep olmuştur. Maddi hasar ise 120 milyar dolar civarındadır. İlk etapta 67 bin 050 konut ve köy evinin yapım sürecine başlanmıştır. Ülkemizde depreme dirençli yerleşim alanları oluşturmamız şarttır. Deprem mekanizmalarını durdurmak veya yok saymak mümkün değildir. 13 milyon yıl önce oluşmuş fay mekanizmalarından depremler meydana gelmektedir.  Bunun için önce önlem, bilinçlenme çok büyük önem arz etmektedir." dedi.

DEPREM BİLİNCİYLE YAŞAMALIYIZ

Deprem Araştırma Komisyonu'nun 6 Şubat'ta yaşanan büyük deprem felaketini tüm yönleriyle araştırdığını vurgulayan Yılmaz, "Depreme dirençli şehirler ve yerleşim alanları oluşturma konusundaki bilinci artırmalıyız. Deprem Araştırma Komisyonu'nda bilim insanları şu önerilerde bulunmaktadır. Kent yöneticileri depreme yönelik sorumluluklarının bilincinde olmaları gerekmektedir. Kentin depreme dirençli olabilmesi için halkın da deprem konusunda bilincinin yükseltilmesi gerekmektedir. Altyapı şebekelerinin, su ve kanalizasyon, doğal gaz gibi şebekelerin depreme dayanıklı inşa edilmeleri ve betonarme tesisatlar yerine esnek yapı malzemelerinin kullanılması şarttır. Yapı stoku depreme dirençli binalar olmalı ve buna ilaveten mutlaka zemin jeolojisi de ihmal edilmemelidir." diye konuştu.

Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti;

" Son 22 yılda ülkemizin gerçeklerini görerek hükümetimiz bir çok önlem almış, düzenlemeler, denetimler hayata geçirmiştir.  En önemlisi Kentsel Dönüşüm faaliyetleridir. Yani binaların yeniden dönüşümüdür.  Hükümetimiz döneminde Kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde Dönüşüm Alanları ve Riskli Yapılar üzerindeki niteliksiz konutlar için toplam 3 milyon 439 bin adet yeni konut üretimi sağlayarak 12 milyonu aşkın vatandaşımızın, can ve mal güvenliğini teminat altına alacak dönüşüm faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Ama ne yazık ki, geçmiş yıllarda yapılan, yapı denetime tabi olmamış binlerce bina bulunmaktadır."

Yılmaz, deprem gerçeğinin hiç bir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini,  güçlü yapı stoklarının oluşumuna herkesin katkı sağlaması gerektiğini  de sözlerine ekledi.