TV dizilerindeki kadına şiddet sahnelerini incelediler

TAKİP ET

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi BESYO Öğrencisi Samsunlu İbrahim Utku Kaya ve Doç. Dr. Nurullah Emir Ekinci tarafından yapılan çalışmada, televizyon dizilerinde yer alan kadına şiddet sahneleri incelendi. Çalışma kapsamında, dizi karakterlerinin insanlara rol model olma kriterine de dikkat çekildi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi BESYO Öğrencisi Samsunlu İbrahim Utku Kaya ve Doç. Dr. Nurullah Emir Ekinci tarafından yapılan çalışmada, 'Kadınlar Ölmezden Gelemiyor Siz de Görmezden Gelmeyin...' sloganıyla yapılan çalışmada, 12 dizide kadın yönelik şiddet sahnelerinin yer aldığına dikkat çekildi.

Kaya, "Ülkemizin en büyük utanç kaynaklarından biri olan kadına şiddet her geçen gün artmaktadır. Bunun başlıca sebeplerinden biri olarak bu şiddetin sebebini her gün izlediğimiz dizilere bağlandı ve bu anlamda dizilerde geçen şiddet olaylarını incelemeye başlandı. Şu anda ülkemizde yayında olan 12 dizide kadına şiddet sahneleri yer almaktadır. Bunun önüne geçmek amacıyla halkımız olarak sorumluluğumuzu bilmemiz gerekiyor. Dizilerde kadına şiddetin azalmasını hatta hiç olmamasını istiyoruz.
Medyada şiddet içeren haber olaylarına her gün rastlamak olanaklıdır. Bunlar gözle görülür, örtük olmayan şiddet olaylarıdır. Bunun yanı sıra bir de izleyicilerin farkında olmadığı, örtük olarak sunulan şiddet vardır. Özellikle reklamlardan dizilere kadar birçok yayında kadına yönelik şiddet örtük olarak sunulmaktadır. Böylece şiddet sıradanlaştırılmakta ve kadına yönelik şiddet normal bir davranış olarak sunulmaktadır. Bu çalışmada da Türkiye'de ulusal kanallarda yayınlanan ve izlenme oranları yüksek dizilerde kadına yönelik şiddetin nasıl gündeme geldiği araştırılmıştır. 
Çünkü araştırmalar dizilerin en yaygın olarak tüketilen popüler kurmaca ürünler olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla izleyicilerin bu dizilerdeki karakterlerle özdeşleşmeleri ve onlar arasında rol modeller bulmaları dizileri daha da önemli kılmaktadır. Yapılan araştırmada da şiddetin dizilerde nasıl gündeme geldiğini tartışabilmek için içerik çözümlemesi yöntemi ile seçilen dizilerdeki sahneler çözümlenmiştir" ifadelerine yer verdi.