Arabanın Kötü Kokusu Nasıl Çıkar?

TAKİP ET

Arabanızda ki zift lekesi nasıl çıkar? Arabada ki kan kokusu nasıl çıkar, arabada ki süt kokusu nasıl çıkar, arabaya yoğurt döküldü bu koku nasıl çıkar, arabada iğrenç koku var bu nasıl çıkar? Sizinde arabanızda iğrenç bir kötü koku varsa bunun nasıl gidereceğinizi düşünüyorsanız işte size çözüm yolları.

 

 

Yeni aldığınız veya yıllarca severek kullandığınız arabanıza dökülen sıcak süt, yoldan sıçrayarak arabanızı lekeleyen zift, bebeğinizin yapacağı ufak bir yaramazlık arabanızın kötü kokmasına veya kötü görünmesine sebep olabilir. Bazen ıslak bir bezle veya araç kokusuyla çözebildiğiniz bu sorunlar, bazen de sizi günlerce veya haftalarca uğraştırabilir, büyük bir masrafa sokabilir. İşte bu türk inat koku ve lekeleri aşırı para harcamadan kolayca giderebilirsiniz.

 

Arabada ki Süt Kokusu Nasıl Çıkar?

Bir arabanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri süt dökülmesidir. Süt kokusu kolay kolay çıkmaz ve oldukça yoğun kokar. Süt dökülen yere ne kadar erken müdahale edilebilirse o kadar iyidir. Çünkü süt içindeki bakteriler, özellikle de sıcak havada hızla üremeye başlar. Zemine yerleşen süt zamanla bozulur ve kötü kokmaya başlar. Eğer süt bagaja dökülmüşse döşemeleri tamamen kaldırmak ve metal aksamı güzelce yıkamak gereklidir. Araç havalandırılmalıdır. 

 

 

Dökülen sütü havlu yardımı ile temizleyin,
Sütün döküldüğü bölgeye bol miktarda karbonat ve karbonatın üzerine de az miktarda soğuk su dökün, araç bir gün bu şekilde beklesin, ertesi gün karbonat ve su döktüğünüz bölgeyi süpürün. Eğer koku halen geçmemişse elma sirkesi dökerek 15-20 dakika kadar bekletin ve silin.

Sıcak su gibi çözümler önerilse de sıcaklık bakteri oluşumunu arttıracağından bu doğru bir yöntem değildir. Ayrıca aracı havalandırmanız gerekse de sıcak havalarda bu işlemi garaj gibi kapalı ve dışarıya göre daha serin olan yerlerde gerçekleştirmeniz daha doğru olacaktır.

 

 

Arabadaki Kan Kokusu Nasıl Çıkar?

Kurban Bayramı'nda kurbanınızı kestiniz ve bagajınıza koyup evin yolunu tuttunuz. Evinize gelinde bagajda sizi bir sürpriz bekliyor. Arabanın bağajına kurbanlık etin kanı akmış. O an fazla koku olmayacaktır. Ama ertesi gün havasız kalan aracınızın içinde bekleyen kan kokusu bakterilere zemin hazırlayacaktır ve siz arabanıza binmeye çalıştığınızda iğrenç bir koku ile karşılacaksınız.

Hemen stres yapmayın elbette bu zorlu kokununda çözümleri var. Bu çözümlerin hepsiniz birden deneyin, artık rahat rahar araç içerisinde nefes alabilirsiniz. Kesinlikle aracınıza oto kokusu falan almayın. Bunlar hiç bir şekilde bu kokuyu yenemeyecektir. Aksine cebinizden boş yere para çıkacaktır.

 

 

İlk önce kan dökülen alanı basınçı bir su ile temizleyin. Süt örneğinde anlattığımız gibi sıcak su olmasın, ilk önce her hangi bir deterjan kullanarak köpürtün ve biraz bekleyin. Sonra basınçlı bir suyla yaklaşık 3 dakika o bölgeye su tutun. Bagaj halınızı kuruduktan sonra tekrar yerine koyun. Koku büyük çoğunlukla azalmış olacaktır. Ama işlemlere devam edin. Arabanızın bagajına tuvaletlerde kullanılan Ernet tipi kokuları açarak bagajınıza sürün. Çay tabağına kahve koyun, bu kahveye bagajınıza yerleştirin. Bir gün kapılarınız yada camlarınız açık şekilde bekletin. Ertesi gün kan dökülen yeri bu sefer karbonata hafif su katarak diş macunu kıvamına getirin o bölgeye sürün. Bagaja koyduğunuz kahveyi karıştırın yada yeni kahve koyun. Bir gün daha kapı yada camlar açık bekleyin. Aracınızda ki kötü kan kokusu artık kalmayacaktır. Fakat hemen sevinmeyin. Aracınızı kullanabilirsiz ama bir süre daha karbonatlı ve kahveli çözümü sürdürmeye devam edin. Unutmayın tüm kötü kokuları bakterilerden kaynaklıdır. Aracınızda ki tüm bakteriler ölene kadar en fazla iki hafta bu şekilde devam edin. İki hafta sonunda kokudan eser kalmayacaktır. 


Bant veya Yapıştırıcı Lekesi

Araçta kırılan veya çatlayan yerler olduğunda geçici bir çözüm olması amacıyla bant ya da yapıştırıcı kullanılır. Bu yapıştırıcıları sökmek ise pek kolay değildir. Bu gibi durumlarda zorluk derecesine göre ıslak mendil, kolonya veya kaynar su yapıştırıcı lekesi çıkarmak için kullanılabilir.

 

Camdaki Silecek Suyu Lekesi

Camlarda kalan silecek suyu, güneş ışığı altında lekeye dönüşebilir. Böyle durumlarda camları sıcak su ile birkaç kez silmek işe yarayabilir. Ayrıca cam temizleyici sprey ile de silebilirsiniz. Ek olarak sirke ile silmek de eski bir yöntem olarak işinizi görebilir.

 

Zift Lekesi

Çoğunlukla yaz aylarında, yeni asfaltlanmış yollardan geçen sürücüler için araçta zift lekesi oluşması alışılageldik bir durum. Zift lekesi için makul fiyatlarda zift çıkarıcı spreyler satılmaktadır. Ancak spreyin bulunamayacağı durumlar için benzin, gazyağı veya mazot gibi eski yöntemler de kullanılabilir. Tiner gibi boya inceltici maddeler ise asla sürülmemelidir.

 

 

Boyadaki Lekeler

Ağaç altına bırakılan arabalarda görülen boyadaki lekeler, küf gibi görünür ve sarıya benzer bir renkte olur. Araç tavanında ve kaportada bulunan bu lekeler ilk bakışta fark edilmeyecek kadar küçüktür.

Günümüzde bu tarz lekeler için araç yıkama ve temizlik hizmetleri veren yerlerde özel temizlik ürünleri kullanılır. Ancak bu işlemi de yine mazot veya gazyağı ile yapmak mümkündür. Ayrıca ağaçlardan dökülen reçine benzeri maddeler için de yağ kullanılabilir. Su ile çözünmeyen bu maddeler, yağda çözünecektir.

 

Çim Temizleme Suyu Lekesi

Çim temizleme suyu çoğunlukla kuyu suyu olur. Kireç içeren bu su arabanıza sıçramış ve leke bırakmışsa en etkili çözüm yine sirke olacaktır. Çünkü kireç baz, sirke ise asittir. Dolayısıyla sirke lekeyi çözecektir. Dilerseniz aracınızı cam temizleme spreyi veya sıcak su ile de temizlemeyi deneyebilirsiniz.

 

Çözümü En Zor Koku

Araç içinde meydana gelebilecek en kötü durumu tahmin etmek zor değil. İstifra sonrası hem zor bir leke hem de kurtulması zor bir koku ortaya çıkar. Bu şanssız durumda olabildiğinde erken müdahale etmek gerekli. Derhal araba havalandırılmalı ve temizlenmelidir. Aksi takdirde zemine işleyecek olan lekeyi çıkarmak mümkün olmayacaktır. Ayrıca koku da sıcaklığın etkisiyle yerleşecek ve yoğunlaşacaktır. Bu sorunun çözümü de yine sirkeden geçiyor. Asidik yapısı ile çözünmeyi kolaylaştıracak olan sirke hem lekeyi hem de kokuyu azaltacaktır. Ayrıca leke çıkarıcı deterjanlar da etkili olabilmektedir. Son çare olarak çamaşır suyuna bile başvurulabiliyor olması, durumun vehameti hakkında ipucu verebilir. Bu durum için en önemli kısım aracın sürekli havalandırılması ve temizlenen yerin çok iyi kurutulmasıdır.

 

Sigara Kokusu

Aracınızda sigara içilmiş, aracınızı satacaksınız ve sigara kokmasını istemiyorsunuz veya aileye yeni katılacak üyenizin bu koku ile yolculuk etmesi içinize sinmiyor. Sigara kokusu, içmeyenler için hemen fark edilen bir koku olduğu için biraz özenli bir temizlik gerektiriyor. Öncelikle aracınızın polen filtresini değiştirmelisiniz. Tavan döşemeleri dahil tüm döşemeleri, koltukları halı yıkama makinesi yardımı ile temizleyin. Aracı sık sık havalandırın ve araç kokusu kullanın. Kısa bir süre sonra koku kaybolacaktır.