Vergiden kaçınmak için evin rayiç bedeli düşük mü gösteriliyor?

TAKİP ET

Yeni ev almak isteyen vatandaşlar 0,69 faiz ile kredi çekmek için ev bulamıyor. Vatandaşlar, müteahhitlerin düşük vergi ödemek için rayiç bedeli düşük gösterdiği iddiasında bulunuyor.

Hükümet tarafından başlatılan sıfır ev kampanyasında kredi faiz oranı 0,69’a düşürüldü. Bu kampanyaya göre sıfır ev fiyatları 0,69 faiz ile kredi çekilerek alınmasının önü açıldı.

ÇIKAN KREDİLER EVİN DEĞERİNDE DEĞİL

Vatandaşlar 0,69 kredi faizi ile yeni ev arayışlarına girince karşılarına engeller çıktı. Sıfır ev almak isteyen vatandaşlar evin değerinin altında kredi çıkmasından dolayı kredi çekemiyor.

2 MİLYONLUK EVE 400 BİN LİRA KREDİ

Örnek olarak 2 Milyon liraya satılan sıfır evin rayiç bedeli 400 Bin lira görünüyor. 400 Bin lira rayiç bedeli olan evin kredisi de 400 Bin lira çıkıyor. Buna göre vatandaş, bankadan 400 Bin lira kredi çektiğinde geri kalan 1 Milyon 600 Bin lirayı ise nakit olarak ödeme yapması gerekiyor.

RAYİÇ BEDEL DÜŞÜK MÜ GÖSTERİLİYOR?

Ev satın almak isteyen vatandaşlar, müteahhitlerin az vergi ödemek için evin rayiç bedelini düşük gösterdiğini iddia ediyor.

SON BİR KAÇ AYDA YÜKSELDİ

Müteahhitler ise evin yapıldığı dönem ekonomik koşulların bugüne göre daha iyi olduğunu savunarak, evler yapıldığı zaman, ev fiyatı maliyetlerinin rayiç bedel ile aynı olduğunu, son birkaç ayda inşaat sektöründe fiyatların aşırı yükseldiğini iddia ediyor.

STKLAR SESSİZ

Müteahhit dernekleri ve emlakçılar odası ise konu hakkında detaylı bir açıklama yapmaktan kaçınıyor.