Türkiye'de Şirket Kurarak Vatandaşlık Alınabilir Mi?

TAKİP ET

Yabancıların Türkiye'de şirket kurmaları konusundaki kanunlar Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu'nda yer alır. Bu kanuna göre yabancı yatırımcılar Türk yatırımcılarla eşit tutulmuş ve aynı haklara sahip olmuştur. Ekstra olarak yabancı yatırımcılara özel sunulan bazı güvenceler de mevcuttur.

Yabancılar Türkiye’de Şirket Kurabilir mi?

Geçmişte, yabancıların Türkiye’de yalnızca limited ve anonim şirket kurmasına izin verilmiştir. Güncellenen Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan eşitlik ilkesi nedeniyle günümüzde Türk vatandaşlarının kurdukları tüm işletmeleri kurma imkanları vardır. Herhangi bir sınırlama bulunmaz.

Yabancıların Türkiye’de Türklerin kurabileceği tüm işletmeleri kurma hakkı bulunmakla birlikte bazı şartlar söz konusudur. Örneğin; yabancı kişinin bir şahıs işletmesi açabilmesi için Türkiye’de en az 5 yıl boyunca kesintisiz bir şekilde yaşamış olması gerekmektedir. Ayrıca şahıs işletmesi kurulma tarihinde çalışma izninin bulunması ve bundan sonraki 5 yıl içerisinde de ikametgâh izninin devam etmesi gerekmektedir.

Şirket, tek bir yabancı üzerine olabileceği gibi Türk ya da yabancı ortaklarla birlikte de kurulabilir. Şirket yöneticisinin Türk olması ya da yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de yaşaması gibi bir zorunluluk bulunmaz.

Şirket kuruluş işlemleri esnasında alanında uzman bir mali müşavirle çalışmak ve bir avukattan danışmanlık almak önemlidir. Bu sayede işlemler çok daha sağlıklı bir şekilde ilerleyebilir.

Türkiye’de vatandaşlık almak için şirket kurma yoluna giden kişilerin deneyimli bir muhasebeci veya mali müşavir ile çalışmaları önerilmektedir. Bu sayede yasal süreç hakkında daha hızlı yol kat edilebilmektedir. Ayrıca bu kişiler genç girişimci şirketi kurmak için şartları sağlıyor ise bu avantajdan da yararlanabilmektedir.

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Şirket Kurar?

Tüm şirketlerin açılmadan önce hizmet verecekleri sektör, ortak sayısı ve sermaye miktarı gibi etkenler göz önünde bulundurması önemlidir. Ancak yabancı sermayeli şirketlerde bu adım çok daha fazla önem arz eder. Bu inceleme sonrasında hangi tip şirket kurulacağına karar verilmelidir.

·        Kurulacak şirket türüne karar verilmesi ile birlikte bu şirkete ait sözleşme hazırlanmalıdır. Sözleşmenin içeriğinde şirketin hizmet verdiği alan, sermaye miktarı, yetkilisi gibi bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.

·        Şirket kuruluşu için yabancı kişinin pasaportunun yeminli müşavir tarafından çevrilmesi ve onaylanması gereklidir. Ayrıca ülkesinde bir işletmeye sahipse bu işletmeye ait belgelere ihtiyaç duyulur.

·        Şirket kuruluşu için MERSİS üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Bu aşamada yabancı kişinin Türkiye’de yaşadığı yere ait ikametgâh bilgisine yer verilmelidir. Tüm bilgilerin doğru şekilde doldurulması önemlidir. Şirket açılışı için kişinin Türkiye’de oturum iznine sahip olması gerekmektedir.  İkametgâh izninin bulunması halinde şirket kuruluşu sonrasında çalışma izni alınması oldukça kolaydır.

·        Yabancılar tek başlarına ya da Türk veya yabancı oraklarla birlikte bir şirket kurma imkânı bulunur. Tek kişilik bir şirket kuruluyorsa genellikle yetkili kişi olarak da şirketin sahibi belirlenir.

·        Noter işlemleri esnasında kişinin Türkçe bilmemesi durumunda yanında bir yeminli tercümanın bulunması şarttır.

·        MERSİS başvurusunun ardından hazırlanan belgelerle birlikte oda kaydının tamamlanması gerekecektir. Bu aşamanın ardından eğer anonim ya da limited şirket kurulmuşsa şirket tüzel kişilik olarak kabul edilecektir.

Türkiye’de Şirket Kurarak Vatandaşlık Alınabilir mi?

Yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de oturma izninin bulunması durumunda şirket açma işlemleri Türkiye’de gerçekleştirilir. Aksi takdirde verilen bir vekâlet sayesinde Türkiye’de bulunan temsilcisi tarafından sağlanır.

Yurt dışında bulunan kişi şirketin kurulmasının ardından çalışma izni için başvurur. Bakanlık tarafından başvuru değerlendirerek uygun bulunması durumunda çalışma izni verilir.

Şirketin kurulmasının ardından kişiye süreli ikametgâh ve çalışma izinleri sağlanır. 5 yılın ardından Türk vatandaşlığına başvurma hakkı verilir. Bu başvuru esnasında kişinin 5 yıl boyunca Türkiye’de yaşayıp yaşamadığı kontrol edilir. Şirketin durumu ve kişinin adli kayıtları incelenir. Uygun bulunması durumunda Türk vatandaşlığı verilir.

Yabancıların Şirket Kurması İçin Çalışma İzni

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te iş yeri açmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin çalışmaya başlamadan öncesinde çalışma izni alması gerektikleri belirtilmiştir. Ancak bu iznin alınması öncesinde kuruluş işlemleri tamamlanmalıdır.

Kişiler şirket açılışlarını yapmalı ve oda kayırlarını tamamlayarak sicil gazetesinde yayınlanmasını beklemelidir. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunulmalıdır. Bu başvurunun değerlendirilmesinin ardından başvuru olumlu sonuçlanırsa yabancı uyruklu kişiler çalışma izni alabilir.

Çalışma izni süreli olarak verilmektedir. 3 yıllık süre sonrasında kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için başvuruda bulunma hakkı olur.

Yatırım Yaparak Türk Vatandaşlığı Almak

Türk vatandaşlığı alma yollarından birisi de yatırım yapmaktır. 2022 yılında düzenlenen Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Kanun’da yatırımı gayrimenkul alımı ya da şirket kurma olarak iki farklı bölüm bulunmaktadır.

Şirket kuran yabancılar uzun süreli ikamet izni ve vatandaşlık için başvuruda bulunabilir. Bu başvuru esnasında yapmış olduğu yatırımları gösteren bir belge ile birlikte pasaport fotokopisini sunmalıdır. İşlemler yabancı uyruklu kişi tarafından gerçekleştirilebileceği gibi vekâlet vereceği kişi tarafından da takip edilebilir.

Belgelerin teslim edilmesinin ardından geçen 2 işgünü içerisinde Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından yapılan yatırımlar incelenerek doğrulanır. Yapılan yatırım sonrasında sermaye tutarı 3 yıl boyunca blokeli olacaktır. Bu bloke, kişinin başvuru ile birlikte kaldırılarak vatandaşlık işlemleri iptal ettirilebilir.

Yatırım yolu ile Türkiye vatandaşlığı alabilmek için yapmanız gereken yatırım miktarı 500.000 dolar olarak belirlenmiştir. İşletmenin zarar etmesi ve bu nedenle sermayenin azalması durumunda vatandaşlık hakkı kaybedilmez.