Google'den 29 Ekim Doodle'ı

TAKİP ET

Dünyaca ünlü arama motoru Google, 29 Ekim 2016'da Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. yılına özel bir doodle hazırladı.

 

Google, ana sayfasında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için 'doodle' olarak adlandırılan özel tasarımlı bir logo yayınladı.

Logosunu Türk bayraklarıyla süsleyen Google, tüm Türkiye'nin Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Türkiye'de yaklaşık 30 milyon kullanıcısı olan Google, 29 Ekim 2016 için hazırladığı özel doodle ile kullanıcılarına sürpriz yaptı.
 

CUMHURİYETİN İLANI

Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Osmanlı hükümeti tarafından Samsun’a gönderilmiştir. Bazı illerde kongreler düzenlemiş ve “Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” ilkesiyle ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nde toplamıştır. Meclis Mustafa Kemal Atatürk'ü ‘Meclis Başkanı’ seçmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Halk ve Ordu düşman kuvvetlerine karşı savaş vermiş, omuz omuza mücadele etmiştir.

 

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI’NIN KABUL EDİLMESİ

29 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu'nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır. 2 Şubat 1925’te düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan’da karara bağlanmıştır. 19 Nisan’da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925’ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır