TAKS KAKS Nedir Emsal Ne Demek?

TAKİP ET

Gayrimenkul satın almak ve ya satmak hem tatmin edici hem de kazançlı olabilen bir yatırım stratejisidir. Emlağa yapılan yatırımın ilerleyen süreçte kar etmesi için ve ya getirirsiniz isteyenler kesinlikle taks, kaks, emsal gibi bazı terimlere vakıf olması önemlidir.

TAKS KAKS kelime anlamı olarak nedir? Emsal ne demektir?

Taks ile başlayalım taban alan katsayısına verilen isimdir. Binanın taban alanının arsada ne kadar olması gerektiğini belirtir.

Kat Alanı Kat Sayısı

KAKS kat alanı kat sayısı, Emsalde aynıdır ve aslında emsal ile aynı anlamı taşır. Kask: toplam arsa alanının kat arsa alanına göre; en fazla ne kadar olabileceğini gösterir. Emsal az önce bahsettiğimiz gibi KASK ile aynı anlama gelir. Örnek vermek gerekirse;

Bir ilçede 2.07 emsal olduğunu düşünelim, 1000 metrekarelik bir arsa üzerine en fazla 2070 metrekarelik net inşaat alanı yapabilirsiniz. .

Taban Alanı Katsayısı

Gayrimenkul almaya karar verdiyseniz; mülkün imar planına uygun şekilde yapılmış tapusunda hiçbir şekilde sorun olmaması için kontrol edilmesi gereken noktalar taks ve kaks değerleridir. Özellikle tapu parsel sorgulama işlemlerinde kontrol edilmesi gereken değerlerden en önemlileridir. Yatırım amacı ile gayrimenkul alımlarından önce bilinmesi gerekir.

TAKS Değeri Hesaplama

TAKS KAKS ne anlama gelir?

Bu değer inşaatın en yüksek taban alanı imar planında yazan taks değeri * arsa metrekaresinin çarpımı sonucudur..

Bu konuyu bir örnek ile pekiştirelim;

Eğer imar planın üzerinde 0,2 taksit ibaresi bulunuyorsa yapılması planlanan binanın tabanı arsa alanı çarpı 0,2 değerini geçemez. Kısaca 1500 metrekarelik bir arsa için taban alanı 300 metrekaredir.

KAKS Değeri Hesaplama

Kask değeri nasıl bulunur? Arsa üzerine inşa edilecek en geniş tabanlı bina taban alanı hesabı için taks ve arsa alanı değeri bu ikisi çarpılarak elde edilir. Hesaplama işleminde ise dairenin toplam alanı bulunmalıdır bu en net rakamı şu şekilde bulabilirsiniz.

Tüm bu hesaplamalar ile uğraşmak zorunda değilsiniz dilerseniz; gayrimenkul konusunda bilgi almak için İktisat Evim uzmanları ile irtibata geçebilirsiniz.