Samsun ev fiyatları ne kadar arttı?

TAKİP ET

Samsun genelinde ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 32,8 oranında artış kaydetti. Bununla birlikte Ocak-Ağustos döneminde Samsun'da satılan toplam konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,9 azalarak 13 bin 201 adede geriledi.

Emlak fiyatlarında geçtiğimiz yıl başlayan artış trendi devam ediyor. Son bir yılda konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ilimiz Aydın olurken onu sırasıyla Muğla ve Antalya izledi. Konut fiyatlarındaki artışların ardından başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentler olmak üzere kira fiyatlarında da yüksek oranlarda artışlar görülmeye başlandı. Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlaması dolayısıyla öğrencilerin eğitim gördükleri şehirlerde kiralık eve olan talebin artması, pandemi sürecinde beklemeye alınan kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi, artan yabancı nüfusu gibi faktörler bu durum üzerinde etkili olurken önemli ölçüde artan konut fiyatlarının kademeli olarak kiralara yansımaya başlamasını da göz ardı etmemek gerekiyor. Türkiye geneli konut satış rakamı Ağustos ayında bir önceki aya göre 31,2 oranında yükseliş gösterse de sekiz aylık toplam konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 oranında düşüş göstererek 801 bin 995 adede gerilemiş durumda. Merkez bankasının faizlerde indirime gitmesiyle yükselişe geçen döviz kurlarının etkisi yabancıların konut alımlarını bu yıl tarihi zirveye taşıyabilir. Diğer taraftan pandeminin dünya genelinde günlük yaşam üzerinde yarattığı etki konut tercihlerinde büyük değişiklikler yarattı. Hayatımıza giren zorunluluklar nedeniyle evden çalışma modeli yaygınlık kazanırken çocuklar için uzaktan eğitimin buna eşlik etmesi yaşam alanlarından beklentileri değiştirdi. Bireyler artık konuta barınma işlevinin ötesinde daha farklı bir gözle bakmaya başladılar. Büyük kentlerde daha geniş balkonu ya da bahçesi olan evler rağbet görürken birçok insan da Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin sahil şeridinde yer alan kent ve kasabalara yerleşmeyi tercih ettiler.

Samsun satılık ev fiyatları ne kadar?

Samsun satılık ev fiyatları ortalaması Eylül ayında 3+1 daireler için 405.000 TL oldu. Samsun ilinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 32,8 oranında artış sergiledi. Global emlak arama motoru Flatfy’ın Türkiye’deki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin emlak ilanları veritabanını baz alarak hazırladığı rapora göre İlkadım’da satılık daire fiyatları yıllık yüzde 23,7 oranında artış gösterdi. İlkadım ilçesinde 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 295.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Atakum’da satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 37,2 artış sağlarken 3+1 daireler için Eylül ayı ortalama satış fiyatı 443.000 TL düzeyinde seyretti. Canik konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 29,6 oranında artış kaydetti. Canik’te 3+1 dairelerin Eylül ayı fiyatları ortalama 321.000 TL şeklinde oluştu. Bafra satılık daire fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 35,4 artış gösterirken 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 302.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Çarşamba ev fiyatları son 12 ayda yüzde 28,5 oranında artış kaydetti. Çarşamba’da 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 336.500 TL oldu.

Samsun kiralık ev fiyatları ne kadar?

Samsun kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 31 oranında artış sağladı. Samsun kiralık ev fiyatı ortalaması 3+1 daireler için Eylül ayında 1.650 TL düzeyinde oluştu. Kiraların en çok artış gösterdiği ilçe Atakum oldu. Atakum’da kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 35 oranında artış kaydetti. İlkadım’daki kiralık evlerin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 24 oranında artış gösterirken Canik’te kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 32 düzeyine ulaştı. Bafra kiralık ev fiyatlarının senelik artış oranı yüzde 21 seviyelerinde gerçekleşti.

Samsun konut satış rakamları

Samsun ili genelinde konut satışları Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,2 oranında düşüş kaydederek 2 bin 532 adede geriledi. Samsun’da satılan yeni konut sayısı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,6 oranında azalarak 956 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 37,7 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Ağustos’ta 1.576 adet konut el değiştirdi. Samsun Ağustos ayı ipotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 70,6 oranında azalarak 389 adet olarak gerçekleşti. Samsun genelinde ipotekli satışların Ağustos ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 15,4 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Ağustos ayında Samsun’da toplam 2 bin 143 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,8 oranında bir artış yaşandı.

Yılın ilk sekiz ayında Samsun genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,9 oranında azalarak 13 bin 201 adede geriledi. Samsun’da Ocak-Ağustos döneminde satılan sıfır konut sayısı 4 bin 874 olurken bu rakam yüzde 30,6’lık bir azalışa işaret etti. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74,3 düşüş göstererek 2 bin 112 oldu.

Samsun konut satışlarında rekor yılı 25 bin 956 adet satış ile 2020 senesi oldu. 2019 genelinde Samsun’da konut satışları toplam 24 bin 562 olurken 2020’de yüzde 5,7 oranında artış kaydederek 25 bin 956 adede ulaştı. Samsun’da 2019 yılında satılan sıfır konut sayısı 11 bin 482 adet olurken bu rakam 2020’de yüzde 11,3 gerileme sergileyerek 10 bin 181 adede düştü. 2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde Samsun’da ikinci el konut satışı yılda ortalama 11 bin 549 olurken bu rakam 2020’de 15 bin 775 adede çıktı. Samsun genelindeki ipotekli konut satışları 2020 yılında 9 bin 722 adet şeklinde gerçekleşti.

Faiz indirimi ile birlikte döviz kurları yükselişe geçti

TCMB’nın faiz indirim kararının ardından döviz kurlarının tırmanışa geçmesiyle birlikte Türkiye’deki emlak fiyatları yabancılar için çok daha cazip hâle geldi. Yabancılara yapılan konut satışlarının 2021 yılında rekor düzeye ulaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2021’in ilk sekiz ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47,6 artış sergileyerek 30 bin 849 adede ulaştı. Bu dönemde Iraklılar 4 bin 631 konut alımı ile ilk sırayı alırken Irak vatandaşlarının toplam yabancı alımları içerisindeki payı yüzde 14,8 oldu. İran vatandaşları, ilk sekiz ayda Türkiye’de 4 bin 600 konut satın alarak ikinci sırada yer alırken yabancılara satılan toplam konut sayısı içerisindeki payları yüzde 14,7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Ruslar ülkemizde 2 bin 575 konut satın alarak yüzde 8,2 pay ile üçüncü sırada yer aldılar. Ocak-Ağustos döneminde Afganlar ülkemizde 1.819 adet konut satın alarak dördüncü sıraya yerleştiler. Yabancıların Ocak-Ağustos döneminde 14 bin 788 adet ile en çok konutu İstanbul’da satın aldılar. İstanbul’u sırasıyla Antalya, Ankara, Mersin ve Yalova takip etti. Aynı dönemde Antalya’da yabancıların satın aldıkları konut adedi 5 bin 897 oldu.

İnşaat sektöründe yeni yatırımlar sürüyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ağustos ayına ilişkin olarak açıkladığı inşaat maliyet endeksi, son bir ayda yüzde 2,6 oranında artarken geçen yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 44,8 düzeyinde artış gösterdi. İnşaat sektörünün girdi maliyetlerinden olan demir, çimento, hazır beton, vd. yapı malzemelerinin fiyatlarındaki artışlar devam ediyor. Yine Ağustos ayına ilişkin olarak TUİK tarafından açıklanan inşaat malzeme endeksi son bir yılda yüzde 56,4 düzeyinde artış kaydetti. Sinop satılık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 31,2 oranında artış gösterdi.

İnşaat sektörü de bu maliyet artışlarından oldukça şikayetçi. Ancak, TUİK’in açıkladığı verilere göre Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatı sayısına bakıldığında bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90,4 oranında artarak 63 bin 401 adede ulaştığı görülüyor. Sektörün yeni yatırımlara hız kesmeden devam ettiği aşikâr. Samsun genelinde bu yılın Ocak-Haziran döneminde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artışla 1.063 adede ulaşırken ruhsat verilen daire sayısı yüzde 59 artışla 6 bin 71 oldu. Bu dönemde müstakil konut türündeki yapılar için belediyelerin verdiği ruhsat sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 150’nin üzerinde artış gösterdi.

Global emlak arama motoru Flatfy, kiralık ev veya satılık daire arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra düzenli olarak emlak sektöründeki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin raporlar yayınlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. https://tr.flatfy.com adresi üzerinden hizmet veren Flatfy, tüm emlak ilan sitelerinde yayınlanan ilanları toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok kolay hâle geliyor.