Natavan Aleskerova, Neden hobilerimiz olmalı?

TAKİP ET

Pandemi döneminden önce koşuşturmacanın yoğun olduğu modern dünyada kendimize ve hobilerimize zaman ayırmak çok zor idi. Şimdi ise evlerimize bu kadar kapanmışken kendimize ve yapmayı sevdiğimiz şeylere zaman ayırmak daha kolay olabilir. Araştırmaların gösterdiği gibi, sağlıklı bir zihne sahip olmak, sağlıklı bir vücuda sahip olmakla bağlantılıdır.

Hobiler sadece eğlence ve oyunlardan ibaret değildir, en son okuduğumuz kitabı tartışmaktan mükemmel bir kek  pişirmeye kadar çeşitlilik gösterir. Hobimiz ne olursa olsun zihnimize, bedenimize, sosyal yaşamımıza ve hatta kariyerimize büyük faydalar sağlar. Üstelik günümüz işverenlerinin cv’lerde önem verdiği konular kısmında da hobilerimiz bulunur.

Hobiler bizi günlük stresimize bir ara vermeye ve kendimize adamak için zaman ayırmaya zorlar.Okumak, yazmak, tasarlamak veya yeni bir dil öğrenmek gibi bazı hobiler bizi üretken tutmaya yardımcı olur ve eğlenmemizi sağlar.Hobimize ne kadar çok zaman ayırırsak, bundan daha fazla tatmin ve başarı duygusu elde edeceğimiz tartışılmazdır.

Hobiler, zihnimizi stresli düşüncelerden uzaklaştırıp zevk aldığımız bir aktiviteye odaklanmamızı sağlar. Tüm hobiler aynı düzeyde zihinsel veya fiziksel katılım sunmasa da, hobiler farkında olmadan farkındalık tekniklerini uygulamamıza yardımcı olur. Zihnimizi düzene sokmak için daha popüler hobilerden bazıları meditasyon, örgü, resim, çizim ve yemek yapmayı içerir. Tüm bu hobiler bizi anda tutar ve mental sağlığımıza olumlu katkıda bulunur.

Fiziksel hobiler ise  formumuzu korumanın harika bir yoludur. Bahçıvanlık, yürüyüş, dans, çeşitli spor dalları (tenis, basketbol,voleybol..) da bizi aktif tutar. Egzersizi bir hobiye dönüştürmek aynı zamanda artan güven, artan enerji seviyeleri ve fiziksel sağlığımızdaki genel bir artıştan kaynaklanan kalıcı etkiler sağlayacaktır.


Natavan Aleskerova

Hobiler bizi hayal gücümüzün sınırlarını genişletmeye, dünyayı yeni bir şekilde görmeye veya harika fikirler bulmamız için zihinsel alan sağlamaya teşvik eder.Kendimizi bir hobiye adadığınızda,bizi geliştirmenin yeni yollarını öğrenmeye motive eden yeni zorluklar üstleniriz. Hobiler sadece meraklı bir zihni tatmin etmekle kalmaz, aynı zamanda bizi tamamen yeni bir insan topluluğuyla temasa geçirerek deneyimlerimizi ve sosyal yaşamımızı genişletmemize olanak tanır.

Hobiler yalnızca çok becerili olmamızı sağlamaz, aynı zamanda stresi daha iyi yönetmemize ve işte yaratıcı düşünmemize de yardımcı olur. Bazı hobiler ayrıca ek gelir elde etmemize, hatta tam zamanlı bir işe veya yeni bir işletmeye dönüşmemize yardımcı olur.

Her hobinin faydaları, zamanımızı o hobiye ne kadar ayırdığımıza ve ona ne kadar tutku kattığımıza bağlı olarak değişecektir. Ancak kesin olan bir şey var ki, hobiler kısa ve uzun vadede bize yardımcı olacak çeşitli faydalara sahiptir.