NATAVAN ALESKEROVA, GERGİNLİĞİN ÜSTESİNDEN GELEBİLMEK

TAKİP ET

Gerginlikle başa çıkmak bazen yapılması zor bir şey olabilir. Gergin hissettiğinizde, kontrolü bir dereceye kadar kaybetme eğilimindesiniz. Biraz titremeye ve sarsılmaya başlayabilirsiniz. Terlemeye başlayabilir ve hatta biraz başınız dönebilir. Bu hissin nedeni birçok şey olabilir, ancak çoğu zaman odaklanmanızdan kaynaklanır. Bazen alışkanlıklarınızdan kaynaklanabilir ama o zaman bile zihinseldir. Gergin olmanın neden kötü performans göstermenize neden olabileceğini ve gergin olmanın neden iyi bir şey olduğunu bu yazımızda inceleyeceğiz Ayrıca, gerginliğin üstesinden gelmenize yardımcı olacak naçizane bazı ipuçları da vereceğim.

Bir kişinin gergin hissetmesine neden olabilecek birçok durum vardır. Konuşma yapmak üzere olduğunuz bir durum olabilir. Hoşlandığınız bir kişiye çıkma teklif etmek üzere olduğunuz bir yer olabilir. Sınava girmek üzere olduğunuz bir durum bile olabilir. Bütün bunlar o anksiyete hissini ortaya çıkarabilir. Konuşurken takılıp kalmanıza neden olabilir. Birçok kişi içinde kendinizi aptal yerine koymanıza neden olabilir. Bir anlık donup kalmanıza neden olabilir. Hatta arkanzıı dönüp geldiğiniz yoldan geri dönmenize bile neden olabilir ☺

Kötü bir şey gibi görünebilir, ancak deneyimlediğiniz bu hissin vücudunuzun size bir şeyler söyleme yolu olduğunu anlamak gerekiyor. Sporcuların maçtan önce gergin olduklarını düşünüyor musunuz? 1000. kez sahneye çıkmak üzere olan profesyonel konuşmacılara ne dersiniz? Sinirlilik, zihninize hazırlanmanız gerektiğine dair bir işarettir. Bazen heyecan duygusuyla da karışabilir.

Gerginliği kontrol etmek ve kendi yararınıza kullanmak için birkaç şey yapmanız gerekir. İşte size yardımcı olacak naçizane bazı ipuçları.

1.Mesajı algılamak:Daha önce de bahsettiğim gibi, gerginlik kaygısı hissine kapıldığınızda, çoğu zaman olması gerektiğini düşündüğünüz kadar hazırlıklı olmadığınız anlamına gelir. Kendinize şunu sormanız gerekir.Eskiden sizi gergin hissettiren, terlemeden kolayca yaptığınız bir şey var mı? Konfor alanımızın dışında bir şeyi ilk kez yaptığımızda, biraz gergin hissederiz, ancak bunu defalarca yaptıktan sonra kendimize daha çok güveniriz.

Başka bir deyişle, bu gerginlik hissini hissetmenize neden olan şey hakkında daha az gergin hissetmek için daha fazla pratik yapmanız gerekir. Hazır olmadığın için tamamen gergin hissetmekle ne yapabileceğini göstermeye istekli olduğun için gergin ve heyecanlı hissetmek arasında fark vardır.

2. Odağınızı değiştirmek:Odağınızı değiştirerek gerginliği kontrol edebilirsiniz. Bir şey yapma konusunda gerginseniz, muhtemelen daha kötü durum senaryosunu hayal ediyorsunuzdur. Kendini tamamen aptal yerine koymayı hayal ediyorsunuzdur. Bunun yerine yapmak isteyeceğiniz şey, önce kendinize daha kötü durum senaryosunun gerçekleşip gerçekleşmediğini sormaktır, bununla başa çıkabilir misiniz? Hayattaki en utanç verici anınızı düşünün. Bunu yaşadınız ve hala hayattasınız, değil mi? Hayat devam Ediyor. Daha kötüsünün üstesinden gelebileceğinizi kabul ettikten sonra, daha olumlu şeylere odaklanmaya başlayın. Kendinizi harika bir iş yaparken görün. İstediğiniz sonuçları aldığınızı görün. İstatistiksel olarak % 95'inden fazla, daha kötü durum senaryosu asla gerçekleşmez, bu yüzden kötüye odaklanmayın.

3. Fazla düşünmemek:Gerginliğin üstesinden ne kadar kötü yaparsanız olursa olsun hiç problem olmadığını farkederek gelebilirsiniz. Bu bir konuşma ya da performans ya da birine çıkma teklif etmek olabilir. Aslında siz bu duruma herkesten 10 kat daha kötü baktığınız için geriliyorsunuz. Çoğu insan kendilerine ve kendi güvensizliklerine odaklanmakla sizinki hakkında düşünemeyecek kadar meşguldür. Başkalarının bize nasıl davranacağından korktuğumuz için sık sık geriliriz. Bunun için endişelenmenize gerek yok çünkü çoğu insan zaten sizin hakkınızda pek düşünmeyecek. Odaklanmaları çoğu zaman kendileri üzerinedir. Bir söz vardır "Biz kendimizin en kötü eleştirmeniyiz."

Kısacası,gerginlik, alıştırma yoluyla üstesinden gelinebilecek bir şeydir ve hayatın, başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü hakkında endişelenmek için çok fazla zaman harcamak için çok kısa olduğunun farkına varmaktır. İyi bir iş yapmak istiyorsanız, elinizden geldiğince hazırlıklı olun ve pratik yapın.Aklınızdaki en iyi sonuçları hayal edin. Bundan sonra, elinizden gelenin en iyisini yapın ve her şeyi berbat etseniz bile, insanlar bunu unutacaklar çünkü hayatlarındaki en önemli kişi siz değilsiniz,kendileridir.