Natavan Aleskerova, 'Daha mutlu olmanın yolları'

TAKİP ET

Memnuniyet ve mutluluğun satın alınabilen kavramlar olmadığını hepimiz biliyoruz. Öyle olsaydı dünyanın en zengin ülkesi olan ABD dünyanın en mutlu ülkesi olurdu.

Öyleyse mutluluğu ve memnuniyeti ne belirliyor? 

Peki neden daha mutlu değiliz? Ekonomik şartların olumsuz olması tabi ki mutsuzluk getirir fakat, ekonomik olarak çok zengin olan ülkelerde bile yüksek intihar oranları bize neyi gösteriyor?

Bir anlığına düşünelim ve hayatınızı daha tatmin edici hale getirmek için neler yapabileceğimize bir bakalım:

1. Anlamlı ilişkiler

Birçoğu için "anlamlı ilişki" evlilik ve aile anlamına gelir. Yine de birçok evli olmayan insan mutlu, anlamlı ve tatmin edici hayatlar yaşar. Evlenmemeleri, arkadaşlarıyla veya benzer düşünen insan topluluklarıyla anlamlı bağlar kurmalarını engellemez.

2. Anlamlı çalışma

Para alsanız da almasanız da herkesin çalışmaya ihtiyacı var. Herkesin dünyaya bir şey kattıklarını, dünyanın onlara ihtiyacı olduğunu hissetmeye ihtiyacı var. İşinizin ne olduğu önemli değil. Ülkenin başkanı da olabilirsiniz çöp toplayıcı da. Önemli olan  neşeyle ve iyi bir şeyler yapmak  ve yarın o işi yapmadağımız takdirde birilerinin bizi ve yaptıklarımızı özleyeceğini bilmektir.


Natavan Aleskerova

3. Başkalarına hizmet etmek

İnsanların burada olduğunuzu fark etmelerini istediğiniz gibi başkalarına da dikkat edin ve başkalarının anlamlı hayatlar yaşamasına yardımcı olmak için elinizden geleni yapın. Başkalarına hizmet etmek, başkalarının neye ihtiyacı olduğuna bağlı olarak farklı şeyler ifade eder. Bir kişiyi geçtiğinizde bir gülümseme kadar küçük bir şey günlerini güzelleştirebilir. 

4. Olumlu bir bakış açısı sürdürmek

Araştırmalar, dindar insanların genellikle mutlu olduğunu gösteriyor. Tüm dinler ve inançlar beyninizi olumlu bir bakış açısı için eğitir. Bunu kendiniz için de yapabilirsiniz.

5. Sıçrayan hayat

Aynılık, ileri momentum olmadan monoton hale gelir. Hayatınızı özel günler ve ritüellerle zenginleştirin,belirli zamanlara, yerlere ve etkinliklere katılın.

6. O anda minnettarlık hissetmek

Geçmişi hatırlamak ve geleceği planlamak hayatta süreklilik sağlarken, bunu o andaki varlığınızla dengelemek ve o anı deneyimlemek ve şükran ifade etmek önemlidir.Ne olursa olsun minnettarlık ve şükretme duygusu tatminliği artırır.

7. Bağlantıda olmak

Zenginlik bir gereklilik değildir. Anlam dolu olan ,bağlantıdır. Diğer insanlara, bizi ayakta tutan çevreye, topluluklarımıza, etnik ve ulusal tarihlerimize bağlanmak, bize sonsuzluktaki yerimizi hissettirir. Belki küçüğüz, ama çok büyük bir şeyin parçasıyız ve bu bize acıya bile değişim ve kayıp konusunda farklı bir bakış açısı veriyor.

Tatmin edici bir hayat yaşamak için dünyaya ve çevrenizdeki insanlara dikkat edin. Bağlantıda olun, ilişki kurun, çalışın ve hizmet edin. Yaşadığınız her andaki büyük güzellik ve neşe için sık sık minnettarlığınızı ifade edin.