Mayıs ayındaki konut fiyatlarına toplu bir bakış ile gayrimenkul sektörünü yakından inceleyelim.

TAKİP ET

Gayrimenkul sektörü, bir ülke ekonomisi hakkında en net verilerin alınabileceği sektörlerden biridir. Zira, barınma ihtiyacının zorunlu bir ihtiyaç olmasının yanı sıra ülkemizde son yıllarda uygulanan ekonomi politikalarının da büyük ölçekte gayrimenkul piyasasını oluşturan inşaat sektörüne yapıldığı da bir gerçektir.

Dolayısıyla, özellikle inşaat sektörüne yapılan bu yatırımlar neticesinde ülkemizde gayrimenkul fiyatlarına bakarak ekonomi ile ilgili üç aşağı beş yukarı bir fikir edinmek mümkün olabilmektedir.

Geçmişte bu tip veriler sadece devlet kurumları tarafından yapılan kapsamlı araştırmalar neticesinde elde edilebiliyorken; internet teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler neticesinde artık bu iş için kurulmuş internet siteleri ile de az çok bir istatistiki veri elde edilebilmektedir.

Elbette ki bu verilerin doğruluk derecesi her zaman tartışılabilir. Nitekim veriler adı üstünde olduğu gibi istatistiki verilerdir ve istatistiki verilerin hiçbiri %100 doğruluğu veriyi izleyenlere sunmaz.

Hal böyle olsa da bu verilerin elde edilme yöntemi açısından daha güvenilir bir sonuç verecek Flatfy platformu vardır. Nasıl ki insanların genellikle yaptıkları aramalar neticesinde hangi kavramlara odaklandıkları ve neleri aradıkları Google üzerinden görülebiliyorsa, Flatfy üzerinden de gayrimenkul sektörüne ilişkin yapılan aramalar ve verilen ilanlar görülebilmektedir. Aslında lafı çok fazla da uzatmadan şunu dememiz mümkündür. Flatfy, gayrimenkul sektörünün Google’ı gibi çalışmaktadır.

Tr.flatfy.com sitemiz üzerinde toplamda 1189 emlak sitesinde yer alan ilanların tamamı tek bir platform üzerinden kullanıcılar ile buluşuyor. Bu sayede, dilediğiniz bütün emlak ilanlarını tek bir sayfa üzerinde görme şansına sahip olabilirsiniz.

Örneğin; İstanbul Adalar emlak ilanlarını merak ediyorsunuz. Tek yapmanız gereken tr.flatfy.com sitemize gelerek arama çubuğunda “Adalar satılık daire” ibaresi ile arama yapmak olacaktır.

Flatfy’ın en önemli özelliklerinden biri ise sitenin son yılların en popüler ve yapay zeka uygulamalarına en uygun yazılım dili olan Python ile kodlanmış olmasıdır. Bu sayede; yukarıdaki örneğimizde olduğu gibi Adalar satılık daire ilanlarını aradığınızda 1189 site üzerinde yapılan aramalar sonucunda tüm Adalar satılık daire ilanları bulunur ve bunların tekrar edenleri birbirinden ayrıştırılır. Bu sayede sürekli aynı ilanı görmek durumunda kalmadan ilanlara göz gezdirme şansını yakalamış olursunuz.

Ayrıca yine tr.flatfy.com tarafından kullanıcılarına yazılım dilinin getirmiş olduğu bir diğer kolaylık ise arama çubuğunun belli Türkçe metin kalıplarını algılayabiliyor olmasıdır. Yine yukarıdaki örneğimizden yola çıkacak olursak; “Adalar Heybeliada merkeze yakın doğalgazlı daire” şeklinde bir arama yapıldığı takdirde belirtilen şartlara sahip olan ve Flatfy veri tabanında yer alan emlak ilanlarının tamamı kullanıcının karşısına çıkarılacaktır.

Flatfy tarafından sunulan ve haberimize konu olan bir diğer hizmet ise veri tabanında yer alan emlak ilanlarının tamamı üzerinden bölgesel olarak yapılan istatistiki verilere ilişkin aylık olarak sunulan raporlardır. Bu raporların sonuncusu geçtiğimiz günlerde mayıs ayına ilişkin yayınlandı. Şimdi dilerseniz birlikte tr.flatfy.com tarafından yayınlanan mayıs ayı ortalama satılık ve kiralık daire fiyatlarına ilişkin rapora göz atalım.

Flatfy tarafından yayınlanan raporların ilki yukarıda yer alan ve ülkemizin 15 farklı şehrine ilişkin ortalama satılık daire fiyatlarının 1+1’den 4+1’e 4 farklı daire tipine ilişkin yayınlanan yukarıdaki rapordur.

Şimdi birlikte rapora göz atalım.

1+1 dairelerin yer aldığı sütuna baktığımızda bu 15 şehir arasında en pahalı ortalama fiyata sahip olan şehrin Antalya olduğunu görüyoruz. Aslında Antalya her daim gayrimenkul açısından Türkiye’nin en çok ilgi gören büyükşehirlerinin başında gelmiştir. Ancak, listede İstanbul, İzmir ve Ankara gibi ülkemizin en büyük şehirlerinden daha yüksek 1+1 ortalama daire fiyatlarına sahip olması dikkat çekici bir durumdur.

Bunun yanı sıra Antalya’dan sonra en yüksek 1+1 ortalama satılık daire fiyatına sahip olan 2’nci şehir ise ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul’dur. Nitekim, ülkemizin en büyükşehrinin burada yer alan 15 şehir arasında en yüksek 2’nci fiyata sahip olması çok anormal olmasa gerektir. 1+1 ortalama satılık daire fiyatlarına bakıldığında listede yer alan ve en yüksek fiyata sahip olan 3’ncü büyükşehir ise İzmir’dir. İzmir’i Ankara takip etmektedir.

2+1 dairelerin fiyatlarına baktığımızda ise listedeki 15 şehrin en yüksek fiyatına sahip olanı bu sefer İstanbul olmuştur. Benzer şekilde İstanbul 3+1 dairelerde de mayıs ayında en yüksek fiyatlara sahip olan şehir olarak karşımıza çıkmaktadır.

2+1’de İstanbul’u sırasıyla İzmir ve Antalya takip etmektedir. 3+1 daire tipinde de İstanbul’dan sonra en yüksek fiyatlara sahip olan şehirler İzmir ve Antalya olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ancak bu durum 4+1 daire tipinde değişmiştir. 4+1 dairelerde en yüksek fiyata sahip olan şehrimiz şaşırtıcı bir şekilde Gaziantep olmuştur. 15 şehir arasında en yüksek 4+1 daire fiyatına sahip olan şehrin bir Güneydoğu şehri olması her ne kadar şaşırtıcı gibi dursa da bu durumun bu şekilde ortaya çıkmasının sebebi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan halkın evlerde oturma alışkanlıkları ile ilgilidir. Zira bu bölgelerde daha büyük evlerde yaşamak daha yaygın görülen bir davranıştır ve dolayısıyla daha büyük evlere olan talep daha fazladır. 4+1 dairelerde en yüksek fiyatlı şehir olan Gaziantep’i sırasıyla İzmir ve İstanbul takip etmektedir.

Flatfy tarafından yayınlanan raporların ikincisi ise yukarıda yer alan ve ilk rapordaki 15 şehre ilişkin ortalama kiralık daire fiyatlarını gösteren rapordur. Yukarıdaki raporda da benzer şekilde 1+1’den 4+1’e kadar 4 farklı daire tipinin ortalama kiralık daire fiyatları mayıs ayı içerisinde Flatfy sitesinde kendisine yer bulan ilanlar üzerinden gösterilmiştir.

1+1 kiralık daireler için en düşük fiyata sahip olan şehrimiz bir Karadeniz Bölgesi şehri olan Rize’dir. 550 TL’lik ortalama kiralık daire fiyatı ile 1+1 dairelerde en düşük fiyata Rize sahip olsa da en yüksek fiyata yine bir Karadeniz Bölgesi şehri olan Artvin sahip olmuştur. Artvin’de 1+1 dairenin ortalama kiralık daire fiyatı oldukça astronomik bir rakamdır. Bu durumun sebebi olarak; mayıs ayı içerisinde Flatfy üzerinden Artvin şehrine ait çok fazla ilan verilmemiş olması gösterilebilir. Zira, Artvin’e ilişkin verilen ilanların az olması ve sadece tek bir dairenin ilanının Flatfy’da görülmesi gibi sebeplerden ötürü böyle bir fiyat ile karşılaşılması olağandır. Nitekim, bu fiyat istendiğine göre evin ultra lüks bir yer olması gerekmektedir.

2+1 kiralık daire fiyatlarına geldiğimizde ise en ucuz şehrin Karabük olduğunu görüyoruz. Hatta Karabük’te 2+1 daire fiyatları o denli ucuzdur ki; Karabük 1+1 kiralık daire fiyatları 2+1 kiralık daire fiyatlarından yüksektir. Bu durum; Karabük’teki yerleşim alışkanlıkları ile alakalı bir durumdur. Karabük’te 1+1 daireler yeni inşa edilmeye başlanmıştır. 2+1 daireler ise eskiden beri olduğu için artık eskimiştir. Hal böyle olunca küçük ev arayan insanlar yeni 1+1 daireleri eski 2+1 dairelere göre daha çok tercih etmektedir.

3+1 dairelerin kiralık fiyatlarına bakıldığında ise en ucuz şehrin Amasya olduğu görülmektedir. 4+1 dairelerin kiralık fiyatlarında ise en ucuz şehir yine 2+1 dairelerde olduğu gibi Karabük olmuştur.