Ertesi Gün Hapı İle Kendinizi Güvende Hissedebilirsiniz!

TAKİP ET

Ertesi gün hapı, günümüzde kadınlar arasında oldukça yaygınlaşmış olan doğum kontrol yöntemlerinin başında geliyor. Hamile kalmak istemeyen kadınların kendilerini güvende hissetmesi artık bu yöntemle son derece kolay ve güvenli oluyor. Kadınların cinsel ilişkiden en fazla 3 ila 5 gün arasında kullanabileceği basit haptır.

Birincil doğum kontrol yöntemleri uygulayan ancak ilişki öncesinde yöntemi kullanmayı unutan kadınların son çare olarak kullandığı ertesi gün hapı; aynı zamanda prezervatif yırtılması, planlanmamış bir ilişki olması ya da saldırı veya tecavüz gibi durumlarda etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. 

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Planlanmayan bir ilişki yaşayan ya da doğum kontrol yöntemlerini kullanmayı unutan kadınların kullandığı ertesi gün hapı kadınlar için merak konusu olurken ertesi gün hapı nedir sorusu yaygın olarak araştırılan konular arasında yer alıyor. İlişki sonrasında maksimum 5 gün içerisinde yumurta rahimde döllenmeye başlar. Dolayısıyla da şüpheli ilişkiden sonra en fazla 5 gün içinde kullanılmalıdır.

Ertesi gün hapı, yumurtalıklarda serbest kalan yumurtanın döllenmesini engelleyerek herhangi bir gebelik oluşumu ihtimalini de ortadan kaldırır. Ertesi gün hapı, yumurtlama döneminde de etkisi olan bir haptır. Önemli olan ilişki sonrasında en geç 72 saat yani 3 gün içerisinde bu hapı almaktır. Böylece fetüsün oluşup tutunabileceği rahim duvarının oluşması önlenir.

Ertesi Gün Hapı Sık Kullanılırsa Ne Olur?

Ertesi gün hapı, her zaman olmamakla birlikte kadınların ilişki öncesinde birincil doğum kontrol yöntemini kullanmayı unuttuğu zamanlarda kullanılan doğum kontrol yöntemidir. Bu nedenle de ertesi gün hapı, sık kullanıma uygun bir doğum kontrol yöntemi değildir. Ancak korunmasız ilişki sonrasında olası gebelik ihtimalini ortadan kaldırmak için etkili yöntemdir.

Düzensiz ve sık sık kullanılan ertesi gün hapı, beraberinde düzensiz adet döngüsünü getirecektir. Ayrıca hap kullanımını takiben 3 hafta içerisinde adet döngüsü gerçekleşmez ise gebelik testi yapılmalıdır.