Dokuma Yapmak İçin Ekipman Tavsiyeleri

TAKİP ET

Günümüzde eskiye göre bir seyrelme görülse de halı dokuma hâlâ devam etmektedir. Üstelik sadece ticaret için değil; kendi evlerine halı dokumak isteyenler, hobi amaçlı yapmak isteyenler de mevcuttur. Her ne amaçla yaparsak yapalım işimizin her zaman iyi olmasını isteriz. Daha kaliteli işler çıkartmak isteriz. Bu yüzden hem halı dokurken özenli olmalıyız. Hem de bazı ekipmanları da işimizi yaparken bulundurmalıyız.

 Bunlardan ilki kaliteli bir dokuma tezgahına sahip olmanızdır. Genel olarak halı dokuma tezgahı alırken sorun yaşamazsınız, ancak bazı zamanlar düzgün çentikler hâlinde oyulmayan tezgahlar ipinizi zedeleyebilir ve kesebilir. Bu yüzden bilinen markalardan olan ritzz.net üzerinden satın almanızı öneririm. 

 Bir diğer ekipmanımız is taraktır. Eskilerden beri bu işle uğraşanlar bilirler, bu tarak sizin iplerinizi temizlemeye yaramaktadır. İplerinizi halı dokuma tezgahına dizdikten sonra tarak ile iplerin arasından geçerek iplerdeki tüyleri ce birikintileri alarak temizleyebilirsiniz. 

 Bir diğer ekipmanımız ise iğ ve ağırşah idir. Bu ikisi bir araya getirilir ve ucuna bir miktar yün konur. Daha sonra ipe geçirilerek ipi eğirmeye başlar. İpi eğirtmek de halı dokurken önemli tekniklerden birisidir. Şu an günümüzde teşri adı altında iğ ve ağırşahın birbirine sabitlenmiş hâli satılmaktadır. Teşri ekipmanına sahip olarak da eksiğinizi tamamlayabilirsiniz. 

 Geriye kalan ekipmanlar ise; girgene, bıçak, kirkit, yün ipleri ve makastır. Yün iplere gelinecek olursa örgü örenler tarafından sıklıkla bilinen iki marka vardır. Bunlardan birisi yarnart jeans modeli ve diğeri ise SMC Catania ip markasıdır. 

 YarnArtın genel olarak bilinen ve sevilen özellikleri: yumuşak dokusunun olması, tüy dökmemesi ve yıkandığı zaman ipi zedelememesidir. Aynı zamanda bu markanın kendi içindeki üretimlerinde 10’u aşan çeşitliliği vardır. Bu çeşitlilik örgü ya da halı dokuyacak kişilere tercih konusunda kolaylık sağlamaktadır. Bir de YarnArt markasının fabrikaları alıcıya göre üretim yaptığı için stok bitimi gibi bir durum çok nadir başınıza gelmektedir. 

 SMC Catania markası ise fabrikalarındaki gelişmiş teknoloji sayesinde görünümü açısından müşteriyi memnun eden üretimler yapmaktadır. SMC catania iplik markasının ipleri hem yumuşak dokuludur hem de görünüm olarak ipeksi ve canlıdır.