Boşanma Davasında Gerekli Belgeler Nelerdir?

TAKİP ET

Boşanma davası iki farklı şekilde olur. Bunlardan biri anlaşmalı boşanma iken diğeri çekişmeli boşanma davalarıdır. Anlaşmalı boşanma davalarında iki taraf da birlikte boşanma kararı alırlar. Tüm konular konuşulmuştur ve kararlaştırılmıştır.

Boşanma davalarının anlaşmalı olarak açılabilmesi için evliliklerinin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olmalıdır.

Mahkemeye başvurmak içinse her iki tarafın da boşanma davasını kabul etmeleri ve boşanma isteklerini beyan etmeliler. Boşanmak isteyen çiftin, mali sonuçları ve çocukların velayetleriyle ilgili anlaşmayı mahkeme sunmaları ve bu anlaşmanın hâkim tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Hangi Evraklar Gerekli?

Anlaşmalı boşanma davasının birlikte karar alınarak açılması için gerekli olan boşanma belgeleri vardır. Bunlar anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma dava dilekçesi, mal paylaşımı, devir işlemlerini gösteren evraklar, anlaşmalı boşanma davasının harç ve giderlerinin ödenmesi gibi evrak ve şartları vardır. Sayılan belgelerin hukuka uygun olarak hazırlanmış olması da dava sürecinin daha hızlı sonuçlanmasını sağlar.

Anlaşmalı boşanma protokolü ve boşanma dava dilekçesi varsa vekaletnamelerin hukuki açıdan uygun olduğuna emin olunmalıdır. Boşanma davasında, taraflardan birinin veya her ikisinin de boşanma avukatı tutmasıyla hızlı sonuçlanabilir. Tarafların anlaşmalı olarak boşandıklarını gösteren en önemli belge ise bu belgeler arasından anlaşmalı boşanma protokoldür. Bu belge olmadan boşanma işlemleri gerçekleşmez.

Çekişmeli Boşanma Davası İçin Hangi Evraklar Gerekli?

Çekişmeli boşanma davaları taraflardan birinin boşanmak istememesi durumunda ortaya çıkar. Bu tür boşanmalar aynı zamanda maddi açıdan mal varlığının bölünememesi veya çocuk vekaletini kimin alacağı konusunda anlaşmaya varılamaması durumlarında da çekişmeli boşanma davaları oluşur. Bunun için mahkemeye çekişmeli boşanma davası dilekçesi verilmelidir.

Aynı zamanda çiftler arasındaki geçimsizlik, hakaret, şiddet gibi durumlar boşanmaları beraberinde getirir. Bunların sonucunda da çekişmeli boşanma davalarına başvurulur. Bunun için gerekli evraklar olan tarafların tanıkları varsa bunların listesi, mahkemeye sunulacak deliller listesi, fiziksel şiddet varsa darp raporu, telefon mesajları, sosyal medya paylaşımları, dava dilekçesi, telefon operatörlerinden alınabiliyorsa arama dökümleri, kredi kartı hesap özetleri gibi belgeler ile isteğe göre Bakırköy boşanma avukatı yardımı alınarak dava açılır.