Blok zinciri Teknolojisi Yolsuzlukla Mücadeleye Yardımcı Olabilir mi?

TAKİP ET

Yolsuzluk derin bir sorundur ve blok zincirinin yaratılmasıyla dünya, bu sorunla savaşmak için bir şans daha elde etti. Nasıl yapılabileceğini görelim.

Blokzinciri Teknolojisi Yolsuzlukla Mücadeleye Yardımcı Olabilir mi?

Yolsuzluk, iş yapmayı zorlaştıran ve halkın devlete olan güvenini azaltan önemli bir sorundur. Vatandaşlar arasında beslediği hükumete karşı hoşnutsuzluk nedeniyle siyasette istikrarsızlaştırıcı bir faktördür. Gelişmekte olan dünyada ve Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerinde çok ciddi bir sorun haline geldi. Uluslar genellikle yüksek düzeyde yolsuzluk nedeniyle hükumetleri protesto eder. Devletler artık yolsuzlukla mücadele etmek ve kamu kurumlarına olan güveni artırmak için blok zinciri kullanıyor. Ancak, bu önlemlerin mahremiyet üzerinde nasıl bir etki olacağı ve ne kadar etkili olacağı henüz görülmedi.

Blokzinciri Yolsuzluğu Azaltmaya Nasıl Yardım Edebilir?

Blokzinciri, varlıkların, para transferlerinin ve diğer finansal faaliyetlerin kaydedilmesine izin veren bir teknolojidir. Bu faaliyetle ilgili bütün veriler saklı olup blok zincirinin farklı bloklarında erişilebilir. Mekanizma merkezi bir veritabanı kullanmaz. Blok zinciri, dağıtılmış bir defterde bulunur. Üzerindeki bilgiler değiştirilemez veya silinemez. Güvenlik kuvvetlerinin finansal faaliyetleri takip etmesini ve soruşturma yürütmesini kolaylaştırır.

Blok zinciri uygulamasının bir başka etkisi, bürokrasiyi ve aracıları kullanma ihtiyacını azaltmasıdır. Vatandaşların geçmek zorunda olduğu birçok süreç bürokrasi ile dolu. Bu, hükumet bürokrasisini içeren gerekli herhangi bir sürecin gerektiğinden daha uzun sürmesine neden olur. Bürokrasi azalır, çünkü bütün eylemler aynı düzeyde olup anında blok zincirine kaydedilir. Sonuç olarak, doldurulması gereken evrak işi çok az veya hiç yoktur ve çözülmesi gereken bürokratik süreçler daha azdır.

Yolsuzluğu Ortadan Kaldırmak için Blokzinciri Uygulanmasının Sorunları

Yolsuzluğun kökten yok etmek için blok zinciri kullanmanın birçok faydası vardır. Ancak bu teknolojinin uygulanması, mahremiyet ve hukukun üstünlüğü için çeşitli tehditler oluşturmaktadır. Blokzinciri, üzerinde kimsenin tam kontrole sahip olmadığı merkezi olmayan bir veritabanıdır. Bununla birlikte, hükumet tarafından sağlanan bir blok zincirinin merkezi devlet kontrolü altında olması gerekir. Aksi takdirde, blok zinciri yolsuzluğu yok etmek için bir araç olarak yararsız olacaktır. Bu, polis teşkilatlarına işlemler üzerinde sınırsız kontrol sağlayacaktır.

Aynı zamanda bu, hükumetin bu bilgilerle neler yapabileceğine dair birkaç soruyu da gündeme getiriyor. Özellikle de bu sorun Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkıyordur. New Orleans'taki Beşinci Bölge Temyiz Mahkemesi, hükumetin blok zinciriyle ilgili bilgileri ele geçirmek için bir emre ihtiyacı olmadığına karar verdi. Bunun nedeni, verilerin Dördüncü Değişiklik kapsamında korunmamasıdır. Yakın tarihli bir davada, sanık Richard Gratkowski, kendisine karşı kullanılan blok zincirindeki kanıtların, bir arama emri olmadan ele geçirildiği için kabul edilemez olduğunu iddia etti. Mahkeme onun aleyhine karar verip davanın kararını onayladı. Beşinci Bölge, blok zincirinin halka açık olduğunu ve bu nedenle Dördüncü Değişiklik ile korunmadığını belirtti. Bu karar geçerli kaldığı sürece blok zincirinin gerekçesiz aramaları için bir emsal oluşturacaktır.

Gizlilik ve blok zinciri ile ilgili endişeler geçerlidir. Bu sorun özellikle kripto alışverişini sık sık yapanlar için geçerlidir. İşlem yaparken mahremiyetini korumak isteyenler, KYC olmayan seçmelidir. 

Devletin Blokzinciri Kullanmasına İlişkin Gerçek Dünya Örnekleri

Son beş yılda, birkaç ülke blokzinciri teknolojisini uygulamaya başladı. Bunu, yolsuzluğu azaltmak ve bürokratik süreçleri daha verimli hale getirmek için yapıyorlar.

Kamu sözleşmeleri uzun zamandır bir yolsuzluk ve rüşvet kaynağı olmuştur. Özel sektör lobicileri, politikacılara para ödüyor ve karşılığında kazançlı sözleşmeler alıyor. Meksika, kamu sözleşmeleri için teklifleri ne kadar iyi takip edebileceğini görmek için 2018'de blok zinciri teknolojisini uyguladı. O zamanlar ülkenin ulusal dijital strateji koordinatörü olan Yolanda Martinez'e göre, "Kamu sözleşmelerine uygulanan blok zinciri ile, hükümete hizmet sunan bir şirketin güvenilir olup olmadığını bilebileceğiz."

2017'de Delaware'de Vali John Carney, Delaware'in Genel Şirketler Kanununda bir değişiklik maddesini imzaladı. Eyaletteki işletmelerin kayıtlarını blok zincirinde tutmasına izin verdi. Bu kanun, hisse senedi alıp satarken aracıları ortadan kaldırarak daha hızlı ödeme süreleri sağlar.

Blokzinciri ve Yolsuzluk Hakkında Nihai Düşünceler

Yolsuzluğun yok etmek ve bürokrasiyi azaltmak için yenilikçi yaklaşımlar kullanılmalıdır. Blok zinciri, şeffaflığı sağlamak için buna uygun bir yöntemdir. Bununla birlikte, blok zinciri yolsuzluğa karşı bir araç olarak kullanma girişiminde sivil özgürlükler ve hukukun üstünlüğü ön planda olmalıdır. Polis teşkilatları, blok zincirinin izlenmesi üzerinde kontrolsüz kontrole sahip olmamalıdır. Kullanıcılar izinsiz arama ve el koyma işlemlerine maruz kalmamalıdırlar.