Anel Grup'tan Sanata Ve Genç Sanatçılara Destek

TAKİP ET

Anel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel tarafından 2010 yılında sanata ve genç sanatçılara destek amacıyla kurulan Galeri 5'de başlanan 'Devir' projesi yedinci ayında yeni sanatçısıyla buluştu.

Rıdvan Çelikel eğitime olduğu kadar, sanata da destek vermek için birçok çalışmaya imza atıyor.

Sanata, özellikle de genç sanatçıların ürettiği sanat eserlerine destek amacıyla Anel İş Merkezi’nin girişinde açık bir galeri alanı oluşturuldu. Bu alanda farklı sanatçıların eserlerinin sergilenmesi ya da mekâna özgü eserler üretmesi için olanak sağlanıyor. 98 m2’lik alana sahip Galeri 5, Ocak 2010’da kapılarını sanatseverlere açtı.

Galeri 5’in 10.Yılında “Devir” Sanat Projesi

Galeri 5’de başlatılan “Devir” projesi her ay farklı sanatçıların sergi alanını atölyeleri gibi kullanmaları ve mekâna özgü sanat eserleri üretmeleri amacıyla başlatıldı. Ocak ayında başlayan proje yedinci ayında yeni sanatçısı ile buluştu.

Galeri 5’in danışmanı Gizem Karakaş’ın inisiyatifiyle gerçekleştirilen proje, bireysel ve kolektif üretim, izleyici ile üreticinin yanı sıra sınırlar ve özgürlük alanları arasındaki dinamikleri araştırıyor. Proje kapsamında sanatçılar eserlerini bulundukları mekânı, onları çevreleyen insanları ve ilişkilerini sorgulayarak üretiyorlar. Tasarım sürecinde sanatçılar, eserlerinde kendilerinden önceki sanatçıların eserlerin de devamlılığını düşünerek çalışıyorlar.

Projede, her ayın başında bir sanatçı mekânı seçtiği bir sanatçıya devrediyor. Devir sırasında da izleyicilere açık olarak devirle ilgili bir söyleşi yapılıyor. Bu söyleşi sırasında ayrılan sanatçı çalışma ve tasarım süreci ile ilgili bilgi verirken yeni gelen sanatçının da sorularına yanıt veriyor.

“En Büyük Ustasının Kadın Olduğu Teremin Enstrümanı Ufukta Kendini Gösterdi”

Ocak ayında ilk sanatçısı ile buluşan projenin, ilk performansını gerçekleştiren Merve Ünsal, mekanda gelip giden insanların, galerinin sakin yerlerinde kısık sesli yapılan telefon görüşmelerinim ve hareket halindeki bir bedenin kendisini düşünmeye ittiğini belirtti. Sanatçı, tasarım aşamasında mevcudiyetin ve hareket alanlarının yanı sıra sıkıştırılmış havanın elle yoğrulması üzerine düşündükçe, ortaya en büyük ustasının bir kadın olduğu teremin enstrümanının çıktığını söyledi.

Şubat ayında Merve Ünsal mekânı, Lara Ögel’e devretti. Ögel, Merve Ünsal’ın çıkış noktası olan mekandaki hareket eden bedenler fikrinden yola çıkarak “Yalnız Selviler” isimli eseri bıraktı. Mart ayı performansı için Ögel mekânı Sena Başöz’ devretti. Bugüne kadar Merve Ünsal, Lara Ögel, Sena Başöz, Merve Ertufan, Burcu Yağcıoğlu ve Sibel Horada’nın performans sergilediği proje kapsamında Temmuz ayında Gül Ilgazmekanı devir alarak projeye devam ediyor.

Her Ay Bir Sanatçı Performansı İle 12 Aylık Sergi

12 aylık süreci kapsayan projede sanatçılar ardıllarının eserlerinden ve fikirlerinden esinlenerek, mekâna ve insanlara özgü eserler üretiyor.. Ocak 2020’de tamamlanacak olan proje aynı isimle sanatseverlere kapılarını açacak. Bu proje aynı zamanda Galeri 5’in kuruluşunun 10.yıl sergisi niteliğinde de olacağı için heyecanla bekleniyor.

Galeri 5 kurulduğu günden bu güne kadar, farklı sanat dallarında hem ulusal hem de uluslararası sanatseverleri bir araya getirmiş durumda. Anel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel’in kurduğu bu galeri ve galeri kapsamında gerçekleştirilen projeler sanatın gelişimine önemli katkılar sağlıyor.

Galeri 5’de gerçekleştirilen projeler, sanatçılarla sanatseverleri bir araya getirirken, genç sanatçılara da yetenek ve performanslarını sergileme imkanı veriyor.