Altcoin Nedir? Altcoin'lerin Değerini Ne Belirler?

TAKİP ET

Bitcoin'in bilinirliğinin artması ile birlikte altcoin kavramı da hayatımıza girdi. Özellikle 2017 yılının sonunda ve 2018 yılının başında yaşanan büyük fiyat artışları ile popülerlik kazanan altcoin'ler, günümüzde de büyük ilgi görüyor.

Bitcoin’in bilinirliğinin artması ile birlikte altcoin kavramı da hayatımıza girdi. Özellikle 2017 yılının sonunda ve 2018 yılının başında yaşanan büyük fiyat artışları ile popülerlik kazanan altcoin’ler, günümüzde de büyük ilgi görüyor.

Altcoin Nedir?

Bitcoin’in dışında kalan kripto para birimlerini temsil eden altcoin’ler, Bitcoin’e (BTC) alternatif olarak üretilen coin’lerdir. Bitcoinhaber.net’te de belirtildiği gibi altcoin’in “alternative coin” teriminin kısaltması olduğu biliniyor.

Altcoin’ler de tıpkı Bitcoin gibi işlemlerin güvence altına alınması için kriptografiyi yani şifrelemeyi kullanılırlar. Bitcoin’ alternatif olmasının yanı sıra altcoin’ler Bitcoin gibi nakde alternatif olması amacıyla da üretilirler.

Bunlara ek olarak her ne kadar temelde aynı olsalar da altcoin projelerinin farklı hedeflere odaklandıkları görülüyor. Örneğin; Litecoin (LTC) işlem ücretlerini azaltmaya, Ethereum (ETH) akıllı sözleşmelere ve Ripple (XRP) uluslararası ödemelere odaklanıyor. Zaten altcoin’ler arkalarındaki projenin kripto para birimleri olarak işlem görüyor. Projenin vaat ettikleri, gerçekleştirdikleri, projenin ekibi, güvenilirliği ve kullanım durumları gibi birçok faktör projenin coin’inin geleceğini ve değerini belirliyor.

Altcoin’lerin ortak özellikleri arasında ise kullanıcı gizliliği sağlanması, kullanımda kolaylığa önem verilmesi, yüksek likidite ve işlem hızı konusunda BTC’den daha iyi olma gibi noktalar sayılabilir. Ayrıca altcoin’ler kripto para ekosistemindeki tekelin ortadan kaldırılmasını de hedefliyor.

Öte yandan şu anda CoinMarketCap verilerine göre kripto para piyasasında 8.280 adet altcoin bulunuyor. Her ne kadar Bitcoin’in arkasındaki kişi ya da kişiler bilinmese de çoğu altcoin projesinin arkasında kim olduğu biliniyor. Örneğin; Ripple projesinin CEO’su Brad Garlinghouse, Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin ve Tron’un kurucusu Justin Sun.

Bu noktada çoğu projenin yaratıcısı bilinse de bazı projelerin ekiplerini gizli tutmayı tercih ettiklerini de belirtmek gerekiyor.

Ayrıca belli bir kullanıcı kitlesine hitap eden, gerçekten farklı özellikler ve avantajlar sunan projeler yoluna devam ederek gelişmelerini sürdürürken, kullanıcıların beklentilerini karşılayamayan projeler de silinip de gidiyor. Dolayısıyla bir altcoin’in fiyatının belirlenmesinde arkasındaki projenin oldukça önemli olduğu ifade edilebilir.

Altcoin Fiyatları

CoinTürk’ün de belirttiği gibi altcoin fiyatları; Bitcoin fiyatları, projesinin özellikleri, proje ile ilgili çıkan haberler, proje ile ilgili gelişmeler, genel kripto para piyasası durumu ve piyasa hacmi gibi birçok etkene bağlı olarak belirleniyor.

Aslında altcoin piyasasında da aynı Bitcoin fiyatında olduğu gibi serbest piyasa koşullarının hakim olduğu biliniyor. Dolayısıyla “1 BTC kaç TL” sorusunun cevabını nasıl ki alıcı ve satıcı veriyorsa altcoin’lerde de aynı durum geçerli.

Ancak alıcıların alım yapmak istedikleri fiyat ve satıcıların satış yapmak istedikleri fiyat yukarıda sayılan etkenlere bağlı olarak oluşuyor. Örneğin; genel olarak altcoin’lerin fiyatı, Bitcoin fiyatını takip ediyor. Dolayısıyla analistler öncelikle Bitcoin fiyatlarını analiz ediyor ve sonrasında altcoin fiyat tahminleri ve beklentiler oluşuyor.

Ayrıca eğer altcoin ile ilgili önemli bir gelişme yaklaşıyorsa ya da altcoin önemli bir kripto para borsasında listelenecekse fiyat beklentileri artıyor.

Hangi Altcoin’ler Popüler

Piyasa hacmi bakımından ilk onda yer alan altcoin birimleri en popüler altcoin birimleri olarak nitelendiriyor. Bununla birlikte olağandışı bir fiyat hareketi sergileyen altcoin’lerin de zaman zaman popüler oldukları görülüyor.

Şu anda Ethereum (ETH), Tether (USDT), Ripple (XRP), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Chainlink (LINK) ve Stellar (XLM) ilk onda yer alan kripto para birimleridir.