Almanya'da Üniversite Okumak

TAKİP ET

Almanya'da üniversite okumak için akılda yer alan okula kabul için ön başvuru ardından kabul belgesini edinmek ve hemen ardından öğrenci vizesine başvuru yaparak, Almanya'ya çıkış ardından kayır gerçekleştirmek gerekir. Almanya'da üniversite okumak için özel ücret talep etmeyen sadece harç yatırılan eğitim kurumlarına başvuru yapma şansı bulunur.

Almanya’da Üniversite Okuma Şartları

Almanya’da üniversite okuma koşulları:

Online ön başvuru yapma ve okuldan kabul belgesi alma,

Öğrenci vizesi alma,

TOFEL sınavından 550 alma,

IELTS sınavından 6,5 Test derecesi,

Okul harcını yatırma,

Aileden 643 Euro masraf taahhütnamesini konsolosluğa sunma,

İyi derecede Almanca bilme,

Bu şartlar kapsamında Almanya’da üniversite okumak mümkündür. 

Almanya’da Üniversite Okumak İçin Başvuru

Almanya üniversitelerinde okuma müracaatı için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:

İnternet üzerinden DAAD diğer bir ifade ile Alman Akademik Değişim Servisi tarafından yürütülen ve tüm Alman üniversitelerinin platformda yer aldığı uluslararası öğrencilerin kabul portalı’’ https://www.uni-assist.de/en/tools/check-university-admission/ ‘

’ adresine giriş yapılır.

Ana sayfada yer alan ‘’To Apply’’ sekmesine tıklanır.

Bu işlem ile sıralanan üniversite kuruları başlıklarından başvurulmak istenilen tercih edilip, üzerine tıklanır.

Eni ekranda ise başvuru için bir pencere alanı açılır. Bu alana, lise diploması, ÖSYM yerleştirme belgesi, başvurulan üniversiteye yazılmış niyet mektubu, biyometrik fotoğraf, pasaport, TOEFL 550 puanlı sonuç, IELTS 6.5 test sonucu, dijital olarak taratılarak yüklenip ‘’devam’’ kutucuğuna tıklanır. Yeni sayfada kimlik ve iletişim bilgileri verilip ve ‘’onay’’ kutucuğuna tıklanır.

Bu belgelerin tümünün noter tasdikli şekilde Almancaya çevrilmiş olması gerekir. Online başvuru adımı ardından başvurulan okul iletişim adreslerinden kişi ile irtibat kurarak, kabul edilip edilmediğini bildirir. Kabul alanlar, Almanya’da üniversite okumak için öğrenci vizesi alma ve aynı evrakları Almanya’ya giderek elden teslim etme aşamasına geçiş yaparlar.

Almanya İçin Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya öğrenci vizesi edinmek için en az 12 ay geçerli pasaport, son 6 ayda çekilmiş 3 adet simetrik vesikalık fotoğraf, vize ücreti, Almanya’da ki eğitim kurumunun yolladığı kabul belgesi evrakları ile Alman Konsolosluğuna müracaat yapılmalıdır. Ek olarak, Türkiye’den alınan son diplomanın Almancaya çevrilen hali, ebeveynden alınan en az 643 Euroluk masraf karşılama taahhütnamesi ile Alman Konsolosluğuna başvurular iletilir. Konsoloslukta aynı zamanda ‘’vize başvuru formu’’ kimlik ve iletişim bilgileri ile doldurulup, imzalanır.

Başvuru görüşmesi sırasında ise Almanca iletişim kurulması beklenir. Bu kapsamda Almanca dil yeterliliğinin ve sorulara verilen yanıtların iyi derecede olması avantaj sağlar.

Alman öğrenci vizesini alma ücreti 60 Euro’dur. Erkek adaylar askerlik durumunu gösteren belgelerini de konsolosluğa teslim ederler. Vize başvurusu sonucu ise 2 ila 5 haftalık süre sonunda açık şekilde kişiye bildirilir. 

Almanya’da Üniversiteye Kayıt Nasıl Yapılır?

Almanya’da Üniversite kaydı için izlenen adımlar şöyledir:

Öğrenci vizesinin onayı ardından başvuru yapılan Alman Üniversitesine ulaşım sağlanır.

Öğrenci vizesi, vesikalık fotoğraf, ilk başvuruda alınana kabul belgesi, sağlık sigortası, dönem ücretinin ödendiğini ifade eden makbuz, evrakları okulun öğrenci sistemleri birimine teslim edilir.

İletilen ‘’öğrenci kayıt formu’’ doldurularak, imzalanır.

Bu kapsamda kişinin önünde artık bir engel kalmaz ve öğrenime başlanır. Diğer yandan kayıt sırasında verilen dönem ücreti ödeme makbuzunun alınması için kayıttan tarihinden en az bir hafta önce okulun öğrenci işleri koordinasyonu ile iletişime geçilerek harç ücreti öğrenilmeli ve ilgili banka kanalına yatırılmalıdır.

Almanya’da Üniversite Okuma Maliyeti Nedir?

Almanya’da üniversite okuma masrafları şu şekilde sıralanır:

Almanya’da ücretsiz üniversitelerde okunurken belirli bir harç parası ödenir bu harç ücreti, 0 ila 1000 Euro arasında okul seçimine göre değişir.

Bir öğrencinin aylık ortalama yaşan gideri ise 600-700 Euro civardır.

Okul kayıt işleminde yapılan ve Almanya’da zorunlu olan sağlık sigortası bedeli ise öğrenciler için 60 Euro civarındadır.

Öğrenci vizesi için ödenen masraf ise 60 Eorudur.

Bu kapsamda karşılanması gereken maliyetler ile Almanya’da üniversite okumak için eğitime başlanır. Daha detaylı fiyat bilgilendirmesi için 

https://univerlist.com/tr/almanya/ kaynağınıda buraya bırakıyorum.