SEO 101 Kitabı İle SEO'yu Çözmek Çok Kolay

TAKİP ET

Arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen SEO farklı sektörlerde faaliyet göstermesine rağmen çevrim içi ortamda da varlığını güçlendirmek isteyen işletmeler ve markalar için olmazsa olmazdır.

SEO çalışmalarının temel amacı, web sitelerinin arama motorlarının sürekli güncellenen kriterleriyle uyumlu hale getirilmesi ve arama sonuçlarında üst sıralarda yer edilmesidir. SEO oldukça kapsamlı bir süreç olmakla birlikte Simur Digital kurucusu Atalay Sıdar tarafından kaleme alınan SEO 101 Kitabı farklı düzeylerde SEO bilgisi olan hatta SEO’yla tanışıklığı bu kavramı duymakla sınırlı olan kişilere dahi kısa sürede uzmanlaşma imkanı sunuyor.

SEO 101 kitabı “SEO’yu nasıl daha iyi anlayabilirim” ve “Kendi SEO projemi nasıl yönetebilirim” sorularının yanıtlarını arayan kişiler için muhteşem bir kaynaktır. Türkiye’nin ilk ve tek adım adım SEO anlatan kitabı olma özelliğini taşıyan SEO 101 kitabı; bu alanla yeni tanışan, belirli bir noktada bilgi sahibi olan ya da kendi web sitesini yönetmeyi amaçlayan kişilere yönelik 10 temel adımdan oluşan bir rehber niteliğindedir.

Uygulamalı SEO yapan SEO kitabı; domain seçimi, hosting seçimi, WordPress tema seçimi ve kurulumu, anahtar kelime belirleme ve SEO uyumlu içerik, site içi SEO ayarları, Search Console ve Yandex Webmaster, rakip analizi, ste dışı SEO ayarları ile SEO araçları bölümlerinden oluşur.

SEO’ya ve dijital pazarlamaya ilgi duyan herkesin başucu kitabı olma niteliğindeki SEO 101 kitabı okurlara uygulamalı bir şekilde SEO öğretme amacıyla Simur Digital’in kurucusu Atalay Sıdar tarafından hazırlanmıştır. 

SEO Süreci Neleri Kapsar?

SEO’nun başarılı olabilmesinin temeli her bir web sitesinin ihtiyaçlarına göre uyarlanmasıdır. SEO’nun hedefi marka bilinirliğini ön plana çıkarmak, ürün sayfalarına dikkat çekmek, arama sorgularındaki sıralamaları ya da trafiği artırmak olabilir. Bu süreçte SEO ajansı ve deneyimli SEO uzmanları ile çalışılması büyük bir gerekliliktir.

Teknik SEO çalışmaları kapsamında web sitesinde, bir arama motorunun sayfayı değerlendirmesini etkileyebilecek tüm teknik bileşenler değerlendirilir. Bu aşamada taranabilirlik, indekslenebilirlik ve kullanıcı deneyimi çok önemlidir. Site denetimleri web sitesinin taranması, kod analizi ve birçok farklı unsuru içerir. 

İşletmelerin ve markaların web sitelerinde sundukları ürün ve hizmetlerin, kullanıcıların arama motorlarında yaptıkları sorgulamalarla uyumlu hale getirilmesi gerekir. Anahtar kelime stratejisinin belirlenebilmesi için işletmenin ve kullanıcı davranışlarının derinlemesine anlaşılması ilk adımdır. Aylık anahtar kelime hacmi eğilimlerinin analizini, rekabet analizini, SERP analizini ve önceliklendirmeyi içerir. Sonuç, SEO başarısının temelini sağlayan hedeflenmiş bir anahtar kelime stratejisidir.

İçerik Analizi ve Stratejisi

Yüksek kaliteli içerik, web sitesini bir otorite haline getirebilir. Organik trafiği ve sıralamaları artırmak için yüksek kaliteli içeriklerin paylaşılması gereklidir. İçerik stratejisi, genellikle anahtar kelime stratejisi ile bağlantılıdır. Hedeflenen anahtar kelimeler için üst sıralarda yer almak için gereken yüksek kaliteli içeriğe sahip olunmaması halinde bir içerik analizi ve stratejisi, daha yüksek sıralamalar için bir yol haritası haline gelecektir.

Sayfa içi optimizasyon süreci dahilinde sahip olunan içerikler, istenilen anahtar kelime ve temalar için optimize edilir. Yapılan çalışmalar; başlık güncellemelerini, gövde metnine hedeflenen anahtar kelimelerin eklenmesini, ilgi çekici görüntülerin kullanımını ve etkileşim için sayfa düzenini optimize etmeyi içerir.

Web sitelerinin dışındaki faktörler de arama motoru sonuçlarındaki sıralamaları etkiler. Bunlar, yetkili ve güvenilir web sitelerinden ilgili web sitesine yönlendirilen geri bağlantıların sayısını, Google MyBusiness optimizasyonlarını, itibar yönetimini ve diğer geliştirmeleri içerir. Harika bir içeriğe sahip olduğunuzda, site dışı optimizasyon, içeriğinizi güçlendirmeye ve sonuç olarak arama motoru trafiğini artırmaya yardımcı olacaktır.

Yapılan SEO çalışmalarının neler sağladığı KPI’lar raporlanıp izlenmeden bilinemez. SEO uzmanları, SEO girişimlerini ölçmek ve öğrenmek için anahtar kelime sıralamalarını, organik site trafiğini, arama trendlerini, geri bağlantıları ve teşhis testlerini sürekli olarak izler. 

Rakip Analizi SEO Sürecinde Önemli Bir Yer Tutar

Bazı durumlarda SEO çalışmalarının konusunu oluşturan web sitesinin sıralamasının yükseldiğini ve trafiğinin arttığını bilmek yeterli değildir. Ayrıca rakiplerin bir adım önünde yer alınabilmesi için rakiplerin gösterdiği performans da izlenebilmelidir. Rakip SEO analizi; geri bağlantılar, etki alanı yetkilisi ve tahmini trafik gibi KPI'larla birlikte rakiplerin zaman içinde nasıl sıralandığını izlemeyi sağlar. Artan rekabeti fark etmek, daha fazla SEO ve içerik yatırımı gerektiğinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

SEO yani arama motoru optimizasyonu, daha fazla iş üretme nihai hedefi ile daha iyi arama motoru sıralamaları ve daha fazla trafik elde etme sürecidir. Arama optimizasyonu ve çevrim içi görünürlük gibi farklı unsurlara odaklanan birkaç farklı SEO hizmeti türü vardır. Bir aSEO ajansı Google ve diğer arama motorlarında iyi bir sıralama elde etmek için, organik SEO ve/veya yerel SEO hizmetlerine odaklanarak teknik web sitesi optimizasyonu, sayfa içi ve sayfa dışı SEO uygulayabilir. Geleneksel organik SEO, tipik arama motoru sonuç alanındaki sıralamaları iyileştirmeye odaklanır.

Siz de kaliteli ve profesyonel SEO hizmetlerinden yararlanmak için Simur Digital ile iletişime geçebilirsiniz.