Schengen Vizesi Ülkelerine Seyahat Edin

TAKİP ET

Schengen vizesi, Schengen anlaşmasını imzalayan ülkelerden birine seyahat etmek için alınması gereken vizedir. Schengen anlaşmasını imzalayan ülkelerin vatandaşları bu ülkelere vizesiz seyahat edebilmektedir.

Schengen üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları ise bu ülkelere en fazla 90 günlük süre için yapacakları seyahatlerde Schengen vizesi almak zorundadırlar. Schengen vizesi ile Schengen üyesi ülkelerden herhangi birine seyahat edilebilmektedir. Schengen ülkelerinden birinde 90 günden fazla ikamet etmeyi istediğinizde ise o ülkenin ulusal vizesine başvurmanız gerekmektedir. Ülkemiz Schengen üyesi olmadığı için Schengen üyesi olan ülkelere seyahatlerde Schengen vizesine başvurulur.

Schengen Ülkeleri

Schengen ülkeleri, Avrupa Birliği üyeleri ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olan ülkelerdir. Bunlar, Belçika, Fransa, Avusturya, Estonya, Danimarka, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İtalya, Macaristan, İzlanda, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Malta, Norveç, Portekiz, İspanya, Polonya, Slovakya, Slovenya, İsviçre, İsveç, Lihtenştayn’dır.

Schengen Vizesi için Gerekli Belgeler

Schengen vizesi almak için hazırlamanız gereken belgeler şunlardır:

Pasaport: Pasaportun son 10 yıl içinde alınmış ve en az 3 ay geçerliliğinin olması gerekmektedir.

Biyometrik fotoğraf

Konaklama belgesi veya otel rezervasyonu

İkametgâh belgesi

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Banka hesap dökümü

Gidiş dönüş uçak bileti

Seyahat sigortası

Schengen Vizesi Çeşitleri

Schengen ülkelerine ziyaret amacına ve süresine farklı olarak çeşitli Schengen vize türleri vardır. Bu vizeler arkadaş ve aile ziyareti, turistik gezi, kültürel amaçlı ziyaret, tıbbi seyahat ve iş amaçlı ziyaret olmak üzere farklı isimlerle anılır.

Schengen ülkelerine seyahat etme amacınıza ve ikamet sürenizi bağlı olarak tek girişli, çift girişli veya çok girişli vize alabilirsiniz. Tek girişli Schengen vizesinde sadece tek bir Schengen ülkesine giriş çıkış yapabilirsiniz. Tek girişli Schengen vizesi ile tek bir Schengen ülkesine giriş yapsanız bile bulunduğunuz süre içinde diğer Schengen ülkelerini de gezebilirsiniz. Çift girişli Schengen vizesinde vizenizin geçerlilik süresi içinde Schengen bölgesine 2 kez giriş çıkış yapabilirsiniz. Çok girişli Schengen vizesinde ise vizenizin geçerlilik süresi içerisinde Schengen bölgelerine sınırsız kez giriş çıkış yapabilirsiniz.

Schengen vize başvurunuzun sonucunda 5 yıla kadar geçerli olan vize alabilirsiniz. Ancak bir Schengen ülkesinde 180 günlük sürede en fazla 90 gün kalabileceğinizi unutmamalısınız. Vizenizin geçerlilik süresi daha uzun olsa bile 90 günü doldurduğunuzda bulunduğunuz Schengen ülkesinden ayrılmanız gerekmektedir.

Schengen Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Schengen vizesi almak için seyahat etmek istediğiniz ülkenin konsolosluğu ile anlaşması olan vize merkezlerine başvurabilirsiniz. Schengen vizesi almak için gerekli belgeleri hazırlayarak internetten randevu sistemi ile online randevu alabilirsiniz. Size verilen randevu tarihinde vize merkezine gitmeli ve belgelerinizle birlikte pasaportunuzu teslim etmelisiniz. Vize başvurunuz sonuçlandıktan sonra vizenizi başvuru sonucunuz olumlu ya da olumsuz sonuçlandığında pasaportunuz adresinize teslim edilecektir.

Schengen Vizesi Ücreti 2022

Schengen vizesi ücreti bir Schengen ülkesini ziyaret etmek isteyen her bir kişi için 80 Euro olarak belirlenmiştir. Ancak bu ücrete ek olarak bazı hizmetler için de ek ödeme yapmanız istenebilmektedir. Yaşı 6 ile 12 arasında olan çocuklar için Schengen vizesi ücretleri yaklaşık 40 Euro civarındadır. 6 yaş altındaki çocuklar için ise Schengen vizesi için ücret talep edilmemektedir.