Mülakatlar İçin İpuçları

TAKİP ET

Küresel olarak her geçen gün artan işsizlikle beraber birçok insan iş arama sürecine istenenden çok daha fazla süre harcamak zorunda kalıyor. Çok güzel bir CV'niz, başarılı bir eğitim hayatınız hatta çok değerli tecrübeleriniz bile olsa da maalesef başvurularınıza geri dönüş olmayabiliyor. Bunun sebebi mülakatlarda fark etmeden de olsa yaptığınız hatalar olabilir.

Öncelikli olarak en çok yapılan hatalar arasında geç kalmak bulunuyor. Eğer gideceğiniz mülakata geç kalırsanız o mülakata girmemeniz sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü aslında olması gereken mülakat saatinin yarım saat öncesinde binanın önünde bulunmak, 5 dakika öncesinde de toplantı odasına girmektir. Bu sebepten ötürü geç kaldığınız mülakata girmenin çok da bir anlamı kalmayacaktır.

Mülakata firma hakkında bilgi sahibi olarak gidilmelidir. Araştırmanızı yapın ve firma hakkında edinmeniz gereken bütün bilgileri edinin. Böylelikle firma ile ilgili sorulan sorulara hazırlıksız yakalanmamış olursunuz.

Mülakata giderken yanınızda mutlaka küçük bir not defteri ve kalem götürün. Teknolojik aletler yerine klasik olanları kullanmak size artı puan kazandıracaktır. Karşınızdaki kişinin söylediği önemli şeyleri not alın.

Giyiminize çok dikkat etmelisiniz. Mülakata aşırı spor veya aşırı şık bir şekilde gitmeniz olumsuz izlenimler bırakmanıza neden olacaktır. Derli toplu bir saç ve sakalla mülakata girmek daha faydalı olacaktır. Kadınlar saçlarını toplandığında küçük ve şık küpeler tercih etmelidir, bunlar büyük ve dikkat çekici küpelerden çok daha iyi bir izlenim verilmesini sağlayacaktır. Etek tercih edilecekse çok kısa ve oturduğunuzda sizi rahatsız edecek etek boyundan uzak durulmalıdır.

Kullanacağınız ayakkabı modeli de ilk izlenim için önemlidir. Boyunuz kısa olabilir fakat platform benzeri, iş hayatı için aşırı abartılı topuklu ayakkabı kullanımı izlenimi olumsuz yöne çekecektir. Sade, hafif topuklu klasik bir ayakkabı tercih edebilirsiniz. Ayakkabılarınızın temizliğine mutlaka dikkat edin.

Erkekler için baktığımız zaman takılan kravatın rengi giyilen takım elbisenin renginden en az bir ton koyu olmalıdır. Elinizde bir çanta olması sizin için artı olacaktır. Çantanızın içerisine CV’nizi, kartvizitinizi, yaptığınız çalışmaları koyabilirsiniz. Aksesuar olarak bir saat kullanabilirsiniz. Gömleğiniz olabildiğince sade olmalı, kravatınız sade ve şık olmalıdır. Ayakkabınız ise temiz ve klasik olmalıdır.

Mülakata hazır olmamanız veya mülakat için aşırı heyecanlı olmanız karşınızdaki kişinin mülakat için ilgisini kaybetmeye neden olabilir. Kendinizi olabildiğince hazırlayın ve heyecanınızı en aza indirmeye çalışın. Bu sayede size sorulan sorulara daha rahat cevaplar verebilirsiniz.

Sigara kullanıyor olabilirsiniz. Fakat sigaranın kokusunu bastırmak için ağır parfüm kokusuyla ya da ağzınızda sakızla mülakata girmek gibi bir hata yapmayın. Parfüm kokusuyla mülakatı yapan kişiyi rahatsız etmeyin ya da ağzınızda sakızla mülakata girerek profesyonel olmayan bir izlenim yaratmayın.

Mülakata girerken telefonunuz mutlaka sessizde veya kapalı olsun. Gelen arama ve mesajları görmeyin, telefonunuz gözünüze çarpmasın. Telefonunuzu kendinizden uzak tutun. Aklınız telefonunuza takılabilir ve sorulan soruyu unutabilirsiniz. Bu da karşınızdaki kişi için hoş bir izlenim olmaz.

Mülakata girerken el sıkışma konusuna çok dikkat edin. Karşınızdaki kişinin elini çok kavramadan ve çok sıkmadan maksimum 3 kere elinizi sallayarak el sıkışın. El sıkışırken göz teması kurmaya özen gösterin.

Mülakat odasına girdiğinizde nereye oturacağınız söylenmediyse en baştan 1 koltuk boş bırakıp yanındakine oturun. Mülakatı yapan kişiyle yan yana oturmaktansa karşı karşıya oturmayı tercih edin. Böylelikle daha rahat iletişim kurabilirsiniz.

Ne içersiniz diye sorulduğunda basit cevaplar verin. Farklı olmak adına fantezi cevaplardan uzak durun. Cevabınızı çay, kahve, su gibi şeylerle basit tutun.

Mülakata giderken özgeçmişinizin bir kopyası mutlaka yanınızda olmalı. O işe başvuran sadece siz değilsiniz ve işveren onlarca CV arasından sizinkini bulmak zorunda değil. Bu yüzden mülakata gittiğinizde CV’niz bir dosyanın içinde yanınızda olsun. Odaya girdiğinizde özgeçmişinizi karşınızdaki kişiye uzatın. Karşınızdaki kişi CV’nize sadece birkaç saniye göz gezdirebilir ve bu nedenle önemli detayları atlayabilir. Bunun olmaması için CV’nizi öz tutmalı ve dikkat çekmesini istediğiniz önemli kısımları öne çıkarmalısınız. Bunun için https://www.cvmaker.com.tr adresinden faydalanabilirsiniz.

Mülakat sırasında dikkat dağıtıcı hareketlerde bulunmayın. Örneğin önünüzde kalem benzeri objeler varsa onlarla oynamayın. Karşınızdaki kişinin dikkati dağılırsa sorularına verdiğiniz cevaplar karşınızdaki kişi için önemli olmayacaktır.

Üzerinizde bulunan takı, toka gibi aksesuarlarla oynamayın. Veya ellerinizi sürekli saçlarınızda gezdirmeyin.  Otururken arkanıza yaslanın ve konuşmacıya tam dönün, koltuğun tekerlekleriyle oynamayın, sürekli sağa sola hareket etmeyin. Ayaklarınızı ve ellerinizi sürekli oynatmayın. Bunlar mülakatçının dikkatini dağıtır ve sizin olumsuz notlar almanıza neden olur.

Soruya kesinlikle soruyla cevap vermeyin. Bu çok önemli bir noktadır. Size ne kadar maaş düşünüyorsunuz diye sorulursa, siz ne kadar maaş vermeyi planlıyorsunuz gibi bir şey sakın sormayın. Kısa ve öz bir şekilde yanıtlayın.

Mülakatlardaki tavırlarınız çok önemlidir. Havalı ve iş için isteksiz gözükmeye çalışmayın. Mülakata ünlü kahvecilerin karton bardaklarıyla katılmayın. Deyim yerindeyse “cool” gözükmek adına yapacağınız hareketler aslında mülakatta olumsuz izlenim vermenize neden olacaktır. Mülakatınızın tamamıyla saygı çerçevesinde ilerlemesi gerekmektedir.

Elleriniz terliyorsa çok dikkatli olmalısınız. Mülakatı yapan kişinin karşısında ellerinizin terleyerek masanın üzerinde izler bırakması ya da CV’nizin ıslanması hoş olmayacaktır. Bunun çok kolay bir çözümü bulunuyor. Eczaneden alacağınız medikal bir mendille ellerinizin terlemesini giderebilirsiniz.

Daha önce bir yerde çalıştıysanız, çalıştığınız iş yeriyle ilgili konuşmalarınıza çok dikkat etmelisiniz. Eski çalıştığınız yerden neden ayrıldınız gibi bir soruyla karşılaşırsanız eğer, yol sıkıntısı, ailevi sebepler vs. gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Eski işvereniniz ya da iş arkadaşlarınız hakkında olumsuz şeyler söylemeyin. Eğer olumsuz konuşursanız karşınızdaki kişi aynı şeyleri onun için söyleyebileceğinizi düşünebilir.

Mülakat sırasında net olun. Eksik ya da abartı bilgiden uzak durun. Çoğunlukla kişilerin yaptığı yabancı dil bilgisi hakkında abartı bilgiler vermektir. Ne düzeyde bildiğinizi açıkça ifade edin. Belki yabancı dil bilginiz kötü olabilir ama mülakatı yapan kişi için doğruyu söylemeniz daha fazla önem taşır.

Mülakat sırasında sormanız gereken 3 önemli soru olduğunu unutmayın. İlk olarak “ne kadar maaş veya prim sağlıyorsunuz sorusunu sorabilirsiniz ve bu soru sonrasında benim yaşamımı geçindirmem için şu kadar maaşa ihtiyacım var” gibi bir söylemde bulunabilirsiniz. Bu karşınızdaki kişiye kendinizin farkında olduğunu gösterir. İkinci olarak “performansı neye göre değerlendirirsiniz, ek katkılarınız nedir?” gibi bir soru sorabilirsiniz. Bu soru sizin firmaya ve işe olan ilgilinizi kanıtlar niteliktedir. Son olarak mülakatın sonunda “mülakatta yaptığım aklınıza takılan küçük hatalar nelerdir acaba?” Karşı tarafın hatalarınızı söylemesi size düzeltmeniz için bir imkan verir.

Kendinizi iyi ifade edin, beden dilinizi iyi bir şekilde kullanın. Mülakatın sonunda karşı tarafa sorularınızı iletin. Odadan çıkmak için hazırlanırken gülümseyen ve samimi bir yüzle sıcak bir davranışta bulunun. Ne zaman dönüş yapacaksınız, dönüş yapmayacaksanız başka firmalarla görüşeceğim gibi ifadeler kesinlikle kullanmayın. Bu ifadelerle, mülakat sırasında bırakmış olduğunuz bütün olumlu izleri silmiş olursunuz. Eğer ne zaman dönüş yapılacağını gerçekten öğrenmeniz gerekiyorsa “Sizden dönüşü ne zaman bekleyeyim?” gibi bir ifade kullanabilirsiniz. Mülakat sırasında saate, tavana ya da sıkıldığınızı hissettirecek herhangi bir nesneye bakmayın.

Son olarak mülakat sonrasında görüştüğünüz kişiye bir teşekkür maili atmayı düşünebilirsiniz. Eğer bütün bunlara dikkat ederseniz mülakatınız olabildiğince keyifli ve olumlu geçecektir.