Liposuction Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

TAKİP ET

Liposuction ameliyatı kararı alınmadan önce göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktalar vardır. Liposuction sağlıklı bir diyete ve düzenli egzersize rağmen kaybolmayan inatçı yağ birikintileri için etkili bir çözümdür.

Ancak kilo kaybının yerini tutmaz. Hastanın cildi liposuction uygulamasından önce çukurluysa muhtemelen sonrasında da çukurlu görünüme sahip olacaktır. Liposuctiondan sonra cilt sıkılaşması yeterli düzeyde sağlanmazsa fazla cildin çıkarılması için farklı cerrahi prosedürlere ihtiyaç duyulabilir. Liposuction ameliyatından sonra nihai sonuçların ortaya çıkması birkaç ay sürebilir. Bu nedenle daha fazla ameliyatın gerekli olduğu kararı verilmeden önce nihai sonuçlar görülene kadar beklenmelidir. Sigara içenler komplikasyon riski altında olduğundan komplikasyon riskinin azaltılması, genel sağlığın ve ameliyattan sonraki iyileşme sürecinin olumlu yönde etkilenmesi için ameliyattan sonra sigaranın bırakılması denenmelidir.

 

Liposuction Ameliyatı Sırasında Ne Olur?

 

Liposuction uygulanacak olan prosedürün kapsamına göre lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Prosedürün ne kadar sürede tamamlanacağı uygulanacak tekniğe ve alınacak olan yağ miktarına göre değişiklik gösterebilir. Prosedür yalnızca az miktarda yağ alımı ve az sayıda vücut bölgesiyle sınırlı tutulmuşsa yalnızca etkilenen bölgeleri uyuşturan lokal anestezi tercih edilebilir. Özellikle büyük miktarda yağ alınacağı durumlarda genel anestezi daha doğru bir tercih olabilir.

 

Operasyonun detayları kullanılacak spesifik tekniğe göre değişebilse de bir liposuction uygulaması genel olarak şu adımlardan oluşur:

 

Uygulama bölgesinde küçük bir kesi yapılır. Kanamanın ve travmanın azaltılması için doğrudan damara steril bir sıvı infüze edilir.

Yağların alınacağı bölgeye, bölgedeki kesi kullanılarak kanül yerleştirilir.

Yağ hücrelerinin parçalanması için kanül kontrollü bir şekilde ileri geri hareket ettirilir. 

Yağlar yerlerinden çıkarıldıktan sonra vücut dışına alınır.

Yağın alınmasıyla kaybedilen sıvının yerine koyulması için operasyon sırasında ve sonrasında hastaya damardan sıvı verilir.

Uygulamanın ne kadar sürede tamamlanacağı tedavi edilecek alan ve alınacak yağ miktarına göre değişiklik gösterebilir.

 

Liposuction ameliyatından sonra morarma, şişme, hafif ağrı, uyuşukluk görülebilir. Olası bir enfeksiyonun önlenmesi için genellikle hastaya antibiyotik reçete edilir. Şişmenin azaltılması ve bacaklarda kan pıhtısı oluşmasının önlenmesi için genellikle hastalardan kısa süre içerisinde hareket etmeye başlamaları istenir. Uygulama bölgesinde şişmenin önlenmesi ve cildin alttaki yeni şekline uyum sağlamasına yardımcı olunması amacıyla ameliyattan sonra belirli bir süre kompresyon giysisi giyilmesi gerekir. 

 

Liposuction Riskli midir?

 

Liposuction da dahil olmak üzere tüm ameliyatlar bir dereceye kadar risklidir. Aynı anda çok sayıda vücut bölgesinin tedavi edilmesi ya da ameliyat edilen alanın büyük olması durumunda liposuction uygulamasının risklerinin artması söz konusu olabilir.

 

Liposuction uygulamasının olası komplikasyonları şu şekildedir:

 

Yağ hücrelerinin sıvılaştırılması için kullanılan ultrason cihazının deride ya da daha derin dokularda termal yanık ya da diğer ısı yaralanmalarına neden olma riski vardır. Bu durum ultrason destekli liposuction uygulamasında görülebilir.

Uygulama sırasında bölgeye enjekte edilen çözeltide lignokain içeriğinin çok yüksek olduğu durumlarda lignokain toksisitesi ortaya çıkabilir.

Çok fazla sıvı enjeksiyonu durumunda akciğerlerde sıvı toplanması riski oluşabilir.

Aşırı sıvı kaybı,

Seroma, 

Enfeksiyon,

Cilt yüzeyinde düzensizlik, kontur düzensizliği ya da dalgalanma,

Ciltte uyuşukluk hissi,

Cilt pigmentasyonunda değişiklik,

Kötü iyileşen yara izi,

Uygulanan ilaçlara alerjik reaksiyon gelişmesi,

Kah pıhtısı ya da yağ pıhtısı oluşumu,

Derin ven trombozu,

Kalp ve akciğer komplikasyonları.

 

Liposuction Sonrası Kişisel Bakım

 

Liposuction ameliyatından sonra hastaların genellikle belirli bir süre istirahat etmesine ihtiyaç duyulur. Vücut iyileşme sürecinin devam etmesi dolayısıyla ortalama 1 ay süreyle yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. Doktorun belirttiği süre boyunca uygulama bölgesinde kompresyon giysisi kullanımına devam edilmelidir. Herhangi bir kanama, şiddetli ağrı ya da olağan dışı semptomlar görülmesi halinde uygulamayı gerçekleştiren doktor ile iletişime geçilmelidir.

 

Liposuction uygulaması ile elde edilen sonuçlar genellikle kalıcıdır. Ancak ameliyattan sonra önemli kilo alımı gibi elde edilen sonucu etkileyebilecek durumlarda bölgede yağ dokusu birikimi gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşılması mümkündür. Liposuction uygulamasıyla elde edilen sonuçların daha uzun süre kalıcı olması için kilo kontrolüne özen gösterilmeli, dengeli bir beslenme programı uygulanmalı ve düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.


 

Jinekomasti Tedavisinde Liposuction Yöntemi Kullanılabilir

 

Aşırı gelişmiş meme dokusu (jinekomasti), erkeklerin genellikle göğüs kaslarını geliştirerek birlikte yaşamayı öğrenmek zorunda olduklarını düşündükleri oldukça yaygın bir durumdur. Göğüs kaslarınızı güçlendirmeyi içeren sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutini, büyümenin göğüslerinizdeki aşırı kilo ve/veya yağ birikintileri ile ilgili olması yani yalancı jinekomasti durumunda yardımcı olur. Ancak gerçek jinekomasti kiloyla ilgili değildir ve kilo vermek veya kasları belirginleştirmek, büyümüş erkek göğüslerinin görünümünü azaltmaz. Bir veya iki memenin büyümesine neden olabilen bu jinekomasti formundan genetik, yaş ve hormonal değişimler sorumludur. 

 

jinekomasti, erkeklerde aşırı gelişmiş veya büyümüş göğüsler için kullanılan tıbbi terimdir. Her yaşta ortaya çıkabilir ve testosteron ve östrojen seviyelerinizdeki bir dengesizlikle ilgilidir. 

 

Testosteron, kas kütlesi ve vücut kılları gibi erkek özelliklerini kontrol ederken, östrojen meme büyümesi de dahil olmak üzere kadın özelliklerini kontrol eder. Östrojeni kesinlikle kadınsı bir hormon olarak düşünülebilir. Ancak erkekler de normalde küçük miktarlarda üretirler. Fazla miktarda östrojen veya çok az testosteron bulunduğunda, erkeklerde aşırı meme dokusu gelişebilir.

 

Ergenlik veya yaşlanmayla birlikte doğal değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli sorunlar jinekomastiye yol açan hormon dengesizliğine neden olabilir. Bazı reçeteli ilaçlar veya aşırı alkol ve diğer maddelerin kullanımı da jinekomastiye sebep olabilir. Ve bazen aşırı aktif tiroit bezi (hipertiroidizm) gibi altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanır. Op. Dr. Evren İşçi liposuction konusunda alanının önde gelen isimlerinden biridir. Jinekomasti ve diğer sorunlarınızın tedavisi için liposuction uygulamaları konusunda Op. Dr. Evren İşçi ile iletişime geçebilirsiniz.