İstenmeyen Gebeliklerde Kürtaj

TAKİP ET

Kürtaj genellikle istenmeyen bir hamileliği sonlandırmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Kelimenin tam anlamıyla kazımak anlamına gelir ve kürtajın yanı sıra rahimden doku çıkarma amacına da hizmet eder. Bu cerrahi işlem günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerden biridir.

Psikolojik açıdan bakıldığında, kürtaj kararı vermek kolay değildir. Ancak ameliyat, teknolojideki gelişmelere, yeni ve pratik cerrahi aletlerin kullanımına ve ameliyat ortamına bağlı olarak, ofis ortamında 3 ila 5 dakika gibi kısa bir sürede güvenle yapılabilmektedir.

Kürtaj Nedir?

Doğum yapmak her çiftin bugünlerde sabırsızlıkla beklediği önemli bir olaydır. Ancak bazı durumlarda gebeliğin sonlandırılması gerekebilir. Bu işleme kürtaj denir. Kürtaj prosedürü; Uzun yıllardır uygulanan ve zaman zaman farklı teknik ve yöntemlerle gerçekleştirilen bir işlemdir. Geçmiş yıllarda rahmin küretajı ile yapılan kürtaj işlemi artık vakum cihazları ile güvenilir bir şekilde yapılmaktadır. Kürtaj istenmeyen bir gebeliği sonlandırmak için kullanılır.

 Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

Küretaj, tam olarak rahimdeki istenmeyen gebeliklerin ortadan kaldırılması anlamına gelir. Tıp literatüründe kürtaj veya uzun süreli kürtaj olarak adlandırılır. İstenmeyen gebeliklerin önüne geçebilmek için öncelikle aile planlaması yöntemlerinin etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Ancak kontraseptif yöntemlere rağmen gebelik oluşursa kürtaj son çaredir. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak için kürtaj da kullanılabilir.

Kürtaj Öncesi Hastanın Dikkat etmesi ve Yapması Gerekenler

Öncelikle gebeliğin güvenli ve yasal olarak taburcu olma süresi içinde olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bu amaçla, daha sağlıklı bir kurs sunabilmemiz için uygun yönetim ve gerekli muayeneler ile ultrason ile gebelik doğrulaması yapılır. Kürtaj prosedürleri, keseyi görmenizi gerektirir. Özellikle genel anestezi durumunda 4 ila 6 saat aç ve susuz kalmak gerekir. Lokal anestezi böyle bir oruç tutmayı gerektirmez.

Kürtaj sonrası neler yapılmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Kürtajdan sonra hasta genellikle birkaç saat klinikte dinlendikten sonra eve gönderilir. Kürtaj günü ağır iş yapmayın. Ertesi gün hasta tamamen normal aktivitelerine dönebilir. Geri dönüşte size eşlik edecek birinin olması ve kendinizin sürmemesi tavsiye edilir. Kürtajdan sonra doktorunuzun önerdiği süre boyunca antibiyotik ve gerekirse ağrı kesici kullanmalısınız. Kürtajdan sonraki ilk iki hafta boyunca kanama, rahmi hamilelikten kalan kan pıhtılarından ve hücrelerden temizlemek içindir. 28 günlük sürenin sonunda bu kanama durup yeni bir yumurta geliştikten sonra ilk yumurtlaması ile birlikte normal adetine kavuşur. İlk adet dönemi, kürtaj tarihinden 35 ila 45 gün sonra gerçekleşir.

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj ameliyatı, gebelik haftalarına ve kullanılan anestezi tipine göre faturalandırılır. Bu nedenle doktorların dikkatle incelemesi gerekir. Kürtaj fiyatının belirlenmesinde kliniğin türü ve anestezi uygulaması çok önemlidir.

Kızlık Zarı Nedir? Anatomik Yapısı Nasıldır?

Ergenlik sonrası hormonal etki, asidik bir ortamdan enfeksiyon riskini azaltarak vajinal pH'ı düşürür. Kızlık zarı dikimi genellikle, adet kanını boşaltmaya yetecek kadar büyük bir merkezi deliğe sahip ince bir mukoza dokusudur. Bu deliğin boyutu kişiden kişiye değişir.  

Kızlık zarı muayenesi neden yapılır?

Bazı durumlarda kızlık zarı delinse de kan gelmez. Bu durum kızlık zarının yırtık bölgesinde kan damarlarının olmaması ile ilişkilidir. Aynı zamanda, mikroskobik düzeyde kanama çıplak gözle görülmez. Bazı durumlarda kızlık zarı yırtılmadığı halde ilişki sırasında kanama olur. Bunun nedeni, ilişki sırasında meydana gelen sürtünmeden çevre dokuya verilen zarardır. Aynı zamanda, rahim kanaması insanlarda kızlık zarı dikimi kanamasını taklit ettiği için insanlar için bir endişe kaynağı olabilir.

Kızlık Zarı Dikimi Yöntemleri

Kızlık zarı onarımı yöntemi prosedürlere uygun şekilde iki şekilde yapılabilir. Kalıcı kızlık zarı dikimi yöntemleri kişinin anatomisine göre belirlenir.   Bu, kızlık zarının yıllar boyunca bütünlüğünü koruduğu anlamına gelir. Uzun süreli onarım işlemine "kalıcı kızlık zarı onarımı" da denilmektedir.

Kalıcı kızlık zarı implantasyonu üç şekilde yapılır:

Mikrocerrahi ile primer onarım,

Vajina daraltılarak primer onarım,

Cilt flebi ameliyatı ile kızlık zarının kalıcı olarak dikilmesi

Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi

Bu şekilde kızlık zarının anatomik bütünlüğü yeniden sağlanır. Bu nedenle işleme "birincil onarım" denir.

Kızlık Zarı Dikimi Mümkün Mü?

Kızlık zarı dikimi cerrahi dikişlerle onarılabilir. Başarı, yırtılma süresine ve doku yanıtına bağlıdır. Bu onarım işleminin temel amacı, kızlık zarının eski anatomisini eski haline getirmek ve ilişki sırasında yeniden yırtılmasına ve kanamasına neden olmaktır.

Labioplasti Neden Uygulanır?

Labioplasti, iç dudaklarda büyüme (aşırı hipertrofi), tekrarlayan vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarına, ilişki sırasında iltihaplanma ve ağrıya (disparoni) ve tedaviye rağmen hareket kısıtlılığına yol açtığında önerilir.Tıbbi bir gereklilik olarak kabul edilir. Çoklu doğumlar, vajinal doğum sırasındaki travmalar, menopoza bağlı hormonal değişiklikler ve hızlı kilo alıp verme gibi nedenlerle yapısal olarak normal boyuttaki iç dudak sarkmaları, dış dudağın iç dudağı tamamen kaplamasına neden olur.  

Labioplasti Kimlere Uygulanabilir?

İç dudak sarkıklığı labioplasti kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek noktaya gelmişse veya dudak dolgusunun tıbbi bir zorunluluk haline geldiği durumlarda kullanılabilir.  

Doğum sonrası labioplasti vakalarının yanı sıra hiç doğum yapmamış, liposuction ameliyatına aday olabilecek kadınlara özgüven kazanma testi olarak uygulanabilir.

En İyi Labioplasti Tekniği Hangisidir?

En iyi Labioplasti, aşırı derecede sarkık, kırışık veya dışbükey iç dudaklı hastalarda tercih edilen ameliyattır. Bu teknikle hastanın isteği doğrultusunda fazla deri alımı yapılır.   Labioplasti, kliniğimizde en popüler prosedürdür. Kısmi eğrilik özellikle vajina şekli isteyen hastalar için en ideal labioplastidir.

Labioplasti Ameliyatı Fiyatları

Labioplasti fiyatları   işleme, anesteziye ve labioplastiyi yapan doktora göre değişkenlik gösterir. Genellikle labioplasti fiyatları ameliyatı yapan doktorun bilgi ve tecrübesine bağlıdır. Labioplasti ameliyatı için şehir dışından İzmir'e gelen hastalar ameliyatın durumuna göre bir gece hastaneye yatırılır. Bu durum İzmir'de labioplasti ameliyatı fiyatını etkileyebilir.