İş Ayakkabısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

TAKİP ET

İş kazalarında en çok yaralanmanın olduğu organ olan ayaklar için, iş ayakkabısı kullanımı önemli bir koruma sağlıyor. İş yerlerinde kaza riskini en aza indirmek için, uygun standartlara sahip ayakkabıların seçimi önemli.

İş ayakkabısı seçimi sürecinde, işletmelerin dikkat etmesi gereken birçok konu yer alıyor. Sertifikaların yanı sıra CE etiketin içermesi, risk analizine uygun koruma sağlanması ve doğru koruma tipini sunması bunların arasında. İş ayakkabısı seçiminde dikkat edilmesi gereken konular, kazaları en aza indirmesi açısından önemli. 

Risk analizi yapılmalı

İş ayakkabılarının içerdiği standartlar çok değişken olabilir. Bununla birlikte, iş güvenliğinin ilk adımı risk analizi. Her iş yerinin sahip olduğu riskler farklı. Riske uygun bir iş ayakkabısı seçimi için, risk analizi kapsamında çalışma ortamının ve zeminin sıcaklık derecesi ölçülmeli. Buna ek olarak, ilgili sıcaklık düzeyindeki çalışma süresi belirlenmeli ve ortamda hangi iş süreçlerinin uygulandığı bilinmeli. Zemindeki kayganlık seviyesi, elektrik direnç durumu ve ayakkabıların iç alanda mı yoksa dış alanda mı kullanılacağı dikkat edilecek konular içinde. Ayak yaralanmaları, genel olarak inşaat, demir çelik sanayi ve maden başta olmak üzere, birçok sektörde rastlanan bir durum. Riske uygun bir ayakkabı, dizlik ve bot gibi seçimlerin ilk adımı bu nedenle riski analiz etmek ve sektörel dinamikleri değerlendirmek. Sonrasında ise, hem ayakkabı yüzeyi, hem de tabanı ve bileği için ihtiyaç duyulan koruma yapısı aranmalı.

İş ayakkabısı kalite standartlarına uygun seçim yapılmalı

İş alanlarında, birçok açıdan koruma sağlayan YDS iş ayakkabısı gibi ürünlerin seçiminde, risk analizinin ardından ikinci adım kalite standartlarını bulmak. İş ayakkabılarının kalite standartları, hemen her sektör için ihtiyaç duyulan güvenlik standardını içerir. Bu standartlar simgelerle ifade edilir ve CE işaretinin yanı sıra, EN ISO 20344 standardı kapsamında gerekli testlerden geçmesi önemli. İş ayakkabısı satın alırken bilinmesi gereken simgeler ve koruma standartları şu şekilde:

 

P: Çelik ara tabana sahip

C: Elektrik direncine karşı iletken

HI: Yüksek sıcaklığa karşı izole 

CI: Soğuklara karşı izole

ESD: Elektrostatik boşalım

E: Topuk bölgesinde enerjinin absorbe edilmesi

 

Yukarıda yer alan İSG standartları, personelleri olası iş kazalarına karşı koruması noktasında son derece önemli. Farklı özellikler sunabilen iş ayakkabılarında, çelik burunlu iş ayakkabısı, çelik tabanlı iş ayakkabısı tercih edilebilir. Buna ek olarak kaydırmaz tabana sahip ayakkabılar ve su geçirmez ayakkabılar da iş alanlarında önemli bir güvenlik sağlıyor. İhtiyaçlara hitap eden bir iş ayakkabısı tercihinin öncesinde sorulması gereken sorular doğru sorulduğunda, en iyi koruma sağlanabilir.

 

Çalışma alanının, fabrikanın bir taban koruması gerektirip gerektirmediği, elektrik akımı, yüksek ısı ya da kayma riski içerip içermediği önemli konular arasında yer alıyor.