Erdal Can Alkoçlar: Sızan belgeler, BM iklim raporuna karşı lobi yapıldığını ortaya koyuyor

TAKİP ET

Bir belge sızıntısı, birkaç ülkenin iklim değişikliğiyle en iyi nasıl mücadele edileceğine dair kritik bir bilimsel raporu değiştirmek için lobi faaliyeti yürüttüğünü gösterdi.

İlk olarak BBC News tarafından bildirilen sızdırılan belgeler, Suudi Arabistan, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerin BM'den fosil yakıt kaynaklı enerjiden uzaklaşmanın aciliyetini azaltmasını istediğini ortaya koydu.

Sızan belgeler, hükümetler, şirketler ve diğer taraflar tarafından iklim değişikliğiyle mücadele konusunda en iyi bilimsel kanıtları bir araya getirmek için tasarlanmış bir BM raporunu derleyen ekibe yapılan 32.000'den fazla sunumdan oluşuyor.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), iklim değişikliğinin arkasındaki bilimi değerlendirmek ve hükümetleri iklim değişikliğiyle mücadele için hangi eylemin yapılması gerektiği konusunda bilgilendirmek için her altı ila yedi yılda bir bu değerlendirme raporlarını hazırlar.

Fosil yakıt gündemi

Sızıntı, dünyanın en büyük kömür, petrol, sığır eti ve hayvan yemi üreten ülkelerinden bazılarını oluşturan küçük bir grup ülkenin, bu yerel ekonomik çıkarları tehdit eden bulguların yer aldığı bir BM iklim raporunu çıkarmaya çalıştığını ortaya koydu.

Dosyalar, çabaya dahil olan bazı ülkeler olarak Brezilya, Arjantin, Avustralya, Japonya ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra hükümetler arası kuruluş OPEC'i de adlandırıyor. Sızıntıda ortaya çıkan yorumlar arasında, Suudi petrol bakanlığına bağlı bir danışman tarafından “'her ölçekte acil ve hızlandırılmış hafifletme eylemlerine duyulan ihtiyaç' gibi ifadeler ortadan kaldırılmalıdır” iddiasında bulunanlar yer alıyor.

Üst düzey bir Avustralya Hükümeti yetkilisi, COP26'nın belirtilen hedeflerinden biri kömürün acilen aşamalı olarak kaldırılması olmasına rağmen, kömürle çalışan elektrik santrallerinin kapatılmasının gerekli olduğu sonucunu reddetti.

Bunun yerine, bu ülkeler, kömür ve petrol üretimini daha uzun bir süre sürdürürken, karbondan arındırmayı kolaylaştırmak için karbon yakalama ve depolama (CCS) gibi gelişmekte olan ve pahalı teknolojilerin geliştirilmesinden yana oldular.

Suudi Arabistan, Arjantin, Norveç ve OPEC, BM bilim adamlarının “enerji sistemleri sektöründeki karbondan arındırma çabalarının odak noktasının hızla sıfır karbon kaynaklarına geçiş ve fosil yakıtları aktif olarak kullanımdan kaldırma üzerinde olması gerektiği” yönündeki sonuçlarını silmelerini istedi.

Çevrenin muhafazasının herşeyden önemli olduğuna vurgu yapan Spektral Holding Eşbaşkanları Erdal Can Alkoçlar ve Metehan Yeşil, hammadde gereksinimlerinin asla dünyanın yaşanabilirliğine zarar verecek metotlarla giderilmemesi gerekliliğini vurguladilar.