D Vitamini ve Yararlı Özellikleri

TAKİP ET

D vitamini, gıdalardan ve takviyelerden elde edilebilen yağda çözünen bir vitamindir. Kemik sağlığı, bağışıklık fonksiyonu, kas gücü ve iltihabın azalmasında rol oynar. D vitamini, cilt güneş ışığı aldığımız zaman; vücut tarafından üretilen bir vitamindir. D vitamini eksikliği raşitizme; osteomalaziye ve osteoporoza yol açabilir. Dolayısıyla D vitamini eksikliğinin ciddi etkileri bulunmaktadır.

D vitamini, yiyeceklerden ve takviyelerden elde edilebilen yağda çözünen bir vitamindir. Kemik sağlığı, bağışıklık fonksiyonu, kas gücü ve iltihabın azalmasında rol oynar. Fazla güneş ışığı almama durumu, D vitamini eksikliğine yol açabilir. Çünkü vücudun bu işlem için güneşten gelen UVB ışınlarına ihtiyacı vardır. Ancak bu sadece vücudumuz D vitamini üretmeye başlayabilir.

D Vitaminin Yararları Nelerdir?

D vitamini, vücudun kalsiyum ve fosforu emmesine yardımcı olan yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini ayrıca sağlıklı kemikler ve dişler için önemli olan kandaki kalsiyum ve fosfor miktarını düzenlemeye yardımcı olur. İşte D vitaminin ön plana çıkan yararları;

Sağlıklı bir kemik yapısının oluşmasına destek olur

Bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını geliştirmesine destek olur

Raşitizm, osteomalaziye ve osteoporoza rahatsızlığının önlenmesine katkı sağlar

D vitamini, vücudunuzun güçlü kemikler ve dişler için gerekli olan kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve kas fonksiyonunda rol oynar. Yeterli D vitamini almazsanız, vücudunuz sağlıklı kemikleri desteklemek için yeterli kalsiyum ve fosforu ememez.

D Vitaminin Özellikleri Nelerdir?

D vitamini bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunmaktadır. Yine besin takviyesi olarak da bulunur. Bazı yağlı balık türlerinin D vitamini konusunda zengin oldukları bilinmektedir. Özellikle somon D vitamini açısından oldukça zengindir. 

Çoğu durumda, insanlar yeteri kadar güneş ışığına çıktıklar zaman yeterli kadar; D vitamini alırlar. Bununla birlikte, yeterince güneşe çıkmıyorsanız veya belirli sağlık sorunları için risk altındaysanız, D vitamini takviyesi almanız gerekebilir.

D vitamini, kemik sağlığında önemli rol oynayan yağda çözünen bir vitamindir. Kalsiyum emilimindeki iyi bilinen rolüne ek olarak, D vitamini kanser ve diğer hastalıkların önlenmesi ile ilişkilendirilmiştir. D vitamini, güneş ışığından gelen ultraviyole ışınların cilde çarpmasıyla doğal olarak üretilir ve burada vücut tarafından kullanılabilecek bir forma dönüştürülür.

Kaynak; https://bilgitopya.com/saglik/d-vitamini-ve-yararli-ozellikleri/