Cinsel Sağlık Sorunları ve Tedavisi

TAKİP ET

Cinsel sağlık sorunları cinsellik esnasında bireyin tatmin olmasını engeller. Bu sorunların başında erektil disfonksiyon olarak tanımlanan rahatsızlık gelir.

Halk arasında iktidarsızlık olarak bilinen erektil disfonksiyon nedir ve erektil disfonksiyon belirtileri nelerdir sorularının cevabı önemlidir.

Erektil disfonksiyon penisin sertleşmesi demektir. Ereksiyonun, cinsel birleşmeyi sağlayacak şekilde olamamasıdır yani fonksiyon bozukluğudur. Bu tür fonksiyon bozukluklarının bir kez veya seyrek olarak görülmesi zaman zaman herkeste olabilir. Erektil disfonksiyondan söz edilebilmesi için sertleşme sorunu sürekli veya çok sık olmalıdır.

Erektil disfonksiyon belirtileri çeşitlidir. Cinsel tatminsizlik, ilişki sonrasında utanç hissi, partner ile yaşanan sorunlar, çocuk yapamama, stres ve kaygı belirtiler arasında yer alır. Bu belirtileri yaşayan kişiler zaten cinsel birlikteliği keyifli bir şekilde yaşayamazlar. Buna bağlı olarak cinsellik esnasında partneri ile sorun yaşayabilirler.

Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Cinselliği başlatma da istekli olmamak ve partnerden gelen cinsel uyaranlara tepki verememek cinsel isteksizlik olarak tanımlanır. Kadın ve erkeklerde görülebilen bir problemdir. Cinsel isteksizlik fiziksel ve psikolojik nedenlerine bağlı olarak değişir. Fiziksel nedenler yaşın ilerlemesi, menopoz, ilaçlar, uzun süre cinsel birliktelik yaşamamak ve alkol tüketimi şeklindedir.

Sağlık sorunları da cinsel isteksizlikte önemlidir. Organ yetmezliği, tiroit, tansiyon, diyabet, vajinal mantar ve kuruluk cinsel isteksizliğe neden olan diğer fiziksel nedenlerdir. Bu nedenlerin yanı sıra gebelik, emzirme dönemi ve lohusalık cinsel isteksizliğe neden olabilir. Hormonal değişimler, cinsel organların fonksiyon bozuklukları ve jinekolojik rahatsızlıklar cinsel istekte azalmaya yol açar.

Cinsel isteksizlikler sadece fiziksel nedenlere başlı değildir. Psikolojik nedenlere bağlı da İsteksizlik görülür. Cinsel isteksizlik vakalarının büyük çoğunluğu psikolojik faktörlere bağlı oluşur. Cinsel fobi, ağrılı cinsel ilişki, depresyon ve tiksinti cinsel isteksizliğe yol açar. Depresyon döneminde olan insanlarda cinsel istek kaybolur. Kişide cinsel açıdan arzu, istek ve motivasyon bulunmaz.

Anksiyete ve panik bozukluk vakaları kişiyi korku ve kaygıya yönlendirir. Bu durumda kişi cinsel açıdan isteksiz olabilir. Psikolojik vaka tedavisinde serotonin düzeyini artıran ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçların yan etkisi olarak ta cinsel isteksizlik görülebilir.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi

Cinsel isteksizliğe neden olan metabolik ve psikolojik rahatsızlıklar bulunur. Cinsel isteksizlik tedavisi için ilk olarak altta yatan sebep araştırılmalıdır. Bu sebeple kişinin, hekime doğrudan anamnez vermesi önemlidir. Altta yatan nedenler kalp, prostat, diyabet ve nörolojik hastalıklar gibi metabolik kaynaklıdır.

Bu rahatsızlıklar tedavi edilmelidir böylelikle cinsel isteksizlik ortadan kalkar. Cinsel isteksizliğin altında bulunan odak psikolojik nedenlere bağlıysa kişi psikiyatri uzmanı ile görüşmelidir.

Mutlaka bu konuda yardım alması gerekir. Tedavi süresi zamanı içerisinde eşlerin birbirini iyi davranması gerekir. Kişi son derece sabırlı olmalıdır. Eşler birbirini zorlamamalı ve sıkmamalıdır. Cinsel isteksizlik sorunu yaşıyorsanız üstünü kapatmayıp altta yatan nedenleri araştırılmalısınız. Soruna yönelik tedavi edilmesi için mutlaka hekime başvurmalısınız.