Baskı Balata Nedir?

TAKİP ET

2020'li yıllarda olduğumuz şu günlerde trafiğe çıkan araç sayısının sürekli olarak arttığını ifade edebiliriz. Ancak, araç kullanma konusunda belirli birikime sahip olmak şarttır. Aksi takdirde, ortaya birtakım istenmeyen kazalar çıkabilir.

Araçların olmazsa olmaz detaylarından birisi de debriyaj! Bunun yanı sıra, baskı balata da debriyaj ile yakından alakalıdır. Birçok kişi; baskı balata ile debriyaj arasındaki ilişkiyi merak ediyor. Gelin, bu konuya bir göz atalım!

Baskı Balatanın İşlevi Nedir?

Torkun şanzımana aktarılması adına debriyaj diskine basınç uygulayan parçaya baskı balata adı verilir. Baskı balatasının çalışma prensibini anlamak biraz zorlayıcıdır. Debriyaj diski ile volanın birleştiği hallerde motordan şanzımana ulaşan güç akışını sağlayan ve kesen baskı balata; adıyla yüzde yüz uyumlu bir işleve sahiptir. Baskı balata; aracın tekerleklerine ihtiyaç duyulan gücün sağlanması noktasında son derece önemli bir göreve sahiptir.

Baskı balata; markasından bağımsız olarak her otomobilin en önemli bileşenidir. Yeterince çalıştırılması şarttır. Yükün kademeli olarak alınmasını sağlar. Baskı balata; aracın sarsıntılı şekilde çalışmasını önlemesinden dolayı değerlidir. Ayrıca, hem aracın hem de yolcuların gerilmesinin önüne geçer. Bir başka deyişle, güvenli bir şekilde araç kullanmak adına en önemli bileşendir. Buna ek olarak, sürüş hızının korunmasını da yine baskı balata sağlar.

Baskı Balata Arızası Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Otomobillerle ilgili parçaların arızalanmasına sıklıkla rastlanır. Bilhassa belirli bir kullanım süresinin ardından birçok parçanın işlevini kaybettiğini söylemek mümkündür. Baskı balata da zamanla aşınır. Bu özelliğiyle diğer otomobil ekipmanlarına benzer. Fizik derslerinden aşina olduğumuz üzere araçların debriyajını devreye sokmak adına kuvvet gereklidir. Söz konusu güç tahmin edebileceğiniz üzere pedalın basmasını ve işlevini sağlamasını mümkün kılar. Ancak, günün birinde debriyaj sistemi ile ilgili bir soruna rastlanabilir. Hatta, vites, şanzıman ve dişliler ile ilgili problemler de söz konusu olabilir. Bu gibi hallerde, baskı balata mekanizmasının sorunlu olduğuna dair çıkarım yapılabilir. Baskı balatanın arızalandığını gösteren bazı hususlar vardır. Debriyajdan gelen yanık kokusu, aracın yokuş çıkarken zorlanması, yüksek devir, aracın gücünün eksilmesi gibi sorunlar dikkat çeker.

Baskı balata ile ilgili bir sorun olduğunu gösteren hususlar şu şekilde özetlenebilir:

Her şeyden önce, sürücü; debriyaj pedalını tutmakta zorluk yaşayabilir.

Debriyaj pedalının gevşemesine rastlanabilir.

Debriyaj pedalı; herhangi bir etki olmadan titreyebilir.

Debriyaj baskı balatasının aşınması beraberinde çok ciddi sorunları getirebilir. Bilhassa vites kaymaları gibi doğrudan kazalara sebebiyet verebilecek türden sorunlarla karşılaşılabilir.

Baskı balatadaki sorunlar dolayısıyla debriyaj sisteminin aşırı ısınmasına da rastlanabilir.

Baskı balata ile ilgili sorunlar kendisini farklı şekillerde gösterebilir. Örneğin, sürücü debriyaj pedalına bastığında gıcırtı sesiyle karşılaşabilir.

Sonuç olarak, baskı balatanın vakit kaybetmeden değiştirilmesi gerekir. Baskı balata fiyatları değişkendir. Biraz araştırma yapıldığı takdirde uygun fiyatlı baskı balata bulunabilir.