Yoğun Bakım Servisi'nde hastaların içler acısı hali

TAKİP ET

Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Servisi'nde, tecrübesiz ve ilgisiz hemşirelerin, hastaları bakımsızlıktan enfeksiyon riskine terkettiği ve sorumlu yöneticilerin bu konu hakkında her hangi soruşturma açmadığı iddia edildi.

Yaklaşık 1,5 yıl önce Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Servisi'nde, hastaların bakımsızlıktan enfeksiyon riski ile karşı karşıya kaldığı, servislerdeki hemşirelerin hastalar ile ilgilenmediği öne sürüldü.


Hastaları enfeksiyon riski ile başbaşa bırakan sorumsuz hemşirelerin, daha önce dönemin Servis Sorumlusu N.E.'ye, hemşire N.B ve E.A tarafından bildirildiği öğrenildi. Servis Sorumlusu N.E. yaşanan olaylara müdahale edeceğini belirtmesine rağmen hiç bir girişimde bulunmadığı belirtildi.


Cerrahi Yoğun Bakım Servisi'nde ki hastalara yapılan kötü muamelelerin ardı arkası kesilmeyince, Servis Sorumlusu N.E.'den sonuç alamayan hemşire N.B ve E.A durumu Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ş.A'ya anlattığı ifade edildi.


Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ş.A. olayların abartıldığını, yoğun bakım servisinde böyle bir şey yaşanmayacağını ifade ederek, hemşireleri geri çevirdiği öne sürüldü.


Ardından, servisten başka hemşirelerin benzer şikayetlerle, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ş.A.'ya, Servis Sorumlusu N.E.'nin servisi yönetemediğini dile getirdi.


Olayları abartmakla itham edilen hemşire E.A., yaşananları ispat edebilmek için hastalara uygun görülen muameleyi ve hastaların içler acısı durumunu fotoğraflayarak, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ş.A.'nın yanına tekrar gittiği ifade edildi.


Ş.A., hastaların bakımsız ve ilgisiz bırakıldığını ve enfeksiyon riski ile karşı karşıya kaldığını içeren fotoğrafları gördükten sonra, hemşire E.A'ya " Tamam sana inandım. O görüntüleri sil. Ben gereğini yapacağım" dediği ve Servis Sorumlusu N.E.'yi görevden aldığı anlaşıldı.


Yaşanan olaylardan sonra görevden alınan dönemin Servis Sorumlusu N.E.'ye, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ş.A. tarafından her hangi bir soruşturma açılmadığı öğrenildi.


Bu iddialar araştırıldı mı;

Bahsi geçen hemşirelerin tecrübesiz ve bilgisiz olduğu iddiaları doğru mu?

Periferik venöz katater takmasını bilmediği, verilen mayinin damar içine mi yoksa cilt altına mı gittiğini anlamadığı, hastanın katater takılı bölgesinde flebit oluşmasına neden olduğu iddiaları araştırıldı mı?

Üreter katater takamayan, venöz katater bakımı bilmeyen ve hastalarda dolaşım bozukluğuna neden olan hemşirelerin, yoğun bakım servisinde çalıştığı iddiaları doğru mu?

Yetersiz olduğu iddia edilen personellerin yoğun bakım servisinde çalıştığı, dönemin Sağlık Hizmetleri Müdürü, dönemin Disiplin Amiri ve Başhekimi bu iddialar karşısında neden ayrı bir soruşturma açmadı? 

İddialar doğruysa hastaların aynı muamele ile karşı karşıya kalmasına sebep olarak görev ihmal suçu işlendi mi?