Yakışmadı Müdür Bey

TAKİP ET

Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç hakkında çıkan iddiaalar Samsun gündemini meşgul etmeye devam ederken, Oruç'un sessiz kalması iddiaları doğrular gibi.

Denge Gazetesi'nde çıkan habere göre, Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, makamının gücünü kullanarak önceliği vatandaşlar yerine kendi yakınlarına verdiği öne sürüldü. Öye yandan Oruç'un öncülüğü kendi akademik kariyerine destek verecek çalışmalar yapacak personele verdiği ifade edildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi;

Beş yıla yakın süreden beri İl Sağlık Müdürlüğü makamında oturan Muhammet Ali Oruç’un halka mı yoksa kendine mi hizmet ettiği kamuoyu tarafından merak edilirken akademik çalışmalarının pek çoğunda kendisine bağlı kurumdaki bazı idari personelin adının olması bu personellerin ağırlıklı olarak kendisine çalıştığını ortaya koymakta. İnsanlar Hastanelerde muayene olabilmek için kuyruklarda sıra beklerken Oruç’un idari personeli kendi akademik kariyeriyle ilgili çalıştırması akıllara durgunluk verecek boyutta skandal olarak nitelendirilmekte.

ATAMALARDA ÖNCELİK BUNLARA MI
İl Sağlık müdürlüğündeki atamalarda müdür Oruç’un öncülüğü kendi akademik kariyerine destek verecek çalışmalar yapacak personele verdiği, toplumun ihtiyacından ziyade kendi akademik kariyerini düşündüğü, bu nedenle de yaptığı atamalarda topluma çözüm üretmek yerine kendi kariyerini yükseltmek adına atamalar yaptığı iddia edilmekte. Oruç’un CV bilgileri ve akademik yayınlarındaki isimler bu iddiaların doğru olduğunu ortaya koymakta. Bu konudaki tüm belgeleri siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

DEMİRCAN’A SORUYORUZ
Oruç’un atanmasında ağır rol oynayan Eski Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Ahmet Demircan bu belgeleri gördükten sonra ne diyeceği merak konusu olurken kendisine Oruç’un bu yaptıklarının etik olup olmadığını ve gerek siyasi anlayışına gerekse hizmet anlayışına uyup uymadığını soruyoruz. Kuruluş amacı Samsun halkına hizmet olan İl Sağlık Müdürlüğü yönetim ve koordinasyondan sorumlu personelin Oruç’un akademik kariyerine hizmet etmesini Samsun halkı da kabul etmeyeceği bir gerçek iken atamasını yapan mercilerin neden yaptığı da merak konusu olmuş durumda.

VEKİLLERLE İL BAŞKANLIĞININ GÜCÜ YETMEDİ Mİ
İl Sağlık müdürünün geçtiğimiz yıl atanmasına Ak Parti İl Teşkilatlarının olumsuz baktığı, bu anlamda Milletvekillerine ve Sağlık Bakanlığına görüş bildirdiği, Sağlık Bakanının da atamasına sıcak bakmadığı ancak Ahmet Demircan’ın ısrarı sonucunda atandığı bilinmekte. İl Başkanlığının geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanı ve Bakan yardımcıları ile görüştüğü, Bakanlıktan Oruç’un görevden alınması yönünde talepleri olduğu Milletvekillerinden Demircan hariç tamamının onay vermesine rağmen hala daha görevde kalması il teşkilatının ve milletvekillerinin gücünün yetmediği yorumlarına neden olmakta.

ŞİMDİ SORUYORUZ

1-Sayın İl Sağlık Müdürü Samsun’da görev yaptığınız sürede Şahsi akademik hedeflerinize bu kadar zaman harcamaktansa Samsun’da yaşanan sağlık sorunlarıyla uğraşmanız ve bu sorunları çözmek için gayret göstermeniz gerekmez miydi? Görevinizin gereği, sorumluluğu ve sizden beklenen bu değil miydi?

2-Eğer bu yayınlara zaman ayırmadıysanız yayınlarda isimleri geçen diğer kişiler bu yayınları hazırladıysa akademik etik açısından isminizin yayınlarda yer alması uygunmudur?

3-Yayınlar incelendiğinde sizin isminizle birlikte  S. Arslan, H. Öz, B. Yazıcıoğlu, D. Öztomurcuk gibi İl Sağlık Müdürlüğünün yönetim ve koordinasyon kadrosunda yer alan isimler göze çarpıyor ki bu isimlerden bazılarının akademik bir kariyeri yok. Bu kişilerin görevleri sizin şahsi akademik dosyanıza katkı yapmak mi yoksa Samsun’un sağlık hizmetlerini yürütmek mi?

4-Yönetim kadrosunu oluştururken; bazı isimlerin belirlenmesinde özellikle sizin şahsi dosyanıza katkı sağlamaları etkili oldumu? 

5-Yine görülüyor ki birçok yayını araştırma hastanesinde görev yapmakta olan E.Y. ve O.Ö ile birlikte yapmışsınız bu isimlerde müdürlüğünüze bağlı bir hastanede çalışmaktalar gerçekten bu isimler ile bu çalışmaları yapmak için bu kadar zaman ayırdınız mı yoksa ricacı mı oldunuz, eğer ricacı olduysanız bu akademik ahlaka uygunmudur ve altınızda çalışan birinin veyahut birilerinin bu isteğinizi reddetmesi çok kolaymıdır, bu istek karşısında kaç kişi dik durabilir, duranlar olmuşmudur.

6-Bu dik duranlar arasında şuanda bir ilçe hastanesinde görevli Y.D varmıdır? Tez çalışmasına isminizi yazmadığı için tezinin olurunuzdan geçmediği bilgisi doğrumudur. Y.D bunu o zamanlar defalarca dillendirmiştir hatta bir önceki valiye kadar taşımıştır.

7-Eğer amacınız akademik alanda ilerlemek idiyse neden yoğun emek ve mesai isteyen insan hayatını direkt ilgilendiren sağlık gibi bir alanda müdürlük koltuğunu beş sene kadar meşgul ettiniz.Samsunda sağlık hizmeti bekleyen insanların sizin akademik kariyeriniz kadar değeri yokmu?