Temel Armutçu, 'Vahşi Amerika'nın hadsiz kararı'

TAKİP ET

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, ABD tarafından Türkiye'ye karşı alınan sözde Ermeni soykırımı kararını ve ekonomik yaptırım kararını eleştirdi.

Temsilciler Meclisi'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'mıza denk getirilerek yapılan biri karar, öteki yasa tasarısına yönelik iki ayrı oylamayla hem Türkiye'nin tarihine hem de geleceğine "ipotek konulmaya" çalışıldı.

Gerek 1915 olaylarına ilişkin Ermeni Tasarısı, gerekse Türkiye’ye Yaptırım Uygulanmasına İlişkin Yasa Tasarısı ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi.

ABD sistemine göre bir tasarının yasalaşması için önce Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi, ardından da aynı metnin Senato’dan geçmesi gerekiyor. Eğer Kongre’nin bu iki kanadından geçen tasarıda farklı ifadeler olursa, ortak bir komisyon kurulup metin aynılaştırılıyor ve tekrar her iki kanatta da oylamaya sunuluyor.

Hem Temsilciler Meclisi'nden hem de Senato’dan geçen yasa, ABD Başkanı’nın imzasına sunuluyor. Başkan’ın yasayı geri gönderme yetkisi bulunmakta. Bu durumda, ABD Kongresi’nin aynı yasayı üçte iki çoğunlukla kabul etmesi halinde Başkan’ın bir kez daha reddetme hakkı bulunmuyor.

Yine Amerikan sistemine göre, eğer yasa tasarısı Senato’dan ilk oylamasında üçte iki çoğunlukla geçerse, ABD Başkanı'nın veto yetkisi kendiliğinden devre dışı kalıyor. Bu kısa bilgiyi ABD Sisteminin bilinmesi amacıyla verdim. Stratejik müttefikimiz ve model ortağımız(!) ABD'nin Temsilciler Meclisi'nde bu hadsiz, kin ve öfke ile aldıkları kararları kabul etmemiz asla mümkün değildir.

1915 olaylarını tarihi gerçekleri göz ardı ederek kabul etmek ve Türkiye'yi "soykırım yapmakla" suçlamak, tarihinde köle ticareti, sömürü ve "Kızılderili Katliamı" bulunan ve bir ırkı yok edecek şekilde katleden bir ülkenin haddi değildir. İlk önce kendi kanlı tarihiyle yüzleşsin ve sonrada bizim inancımız gereği soykırım yapamayacağımızı tarihi vesikalarımızı inceledikten sonra karar versin.

Lobi faaliyetleriyle alınan kararların, tarihte hiçbir kıymeti ve değeri olmamıştır. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın alması nedeniyle CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) gereği, ABD Başkanı’nın Türkiye’ye yaptırım uygulaması gerekiyormuş.

Ayrıca Barış Pınarı Harekâtımız ile de ABD tarafından silah ve mühimmat satışları durdurularak ambargo kararı alınmıştı. Bu iki tasarı sonrasında ABD ile hâlâ stratejik müttefik ve model ortağı olmaya devam mı edeceğiz? Yoksa "yeni bir dünya kurulur" deyip, yeni ittifaklar mı kuracağız veya D8 oluşumunu mu canlandıracağız?

Ayrıca Mesrur Barzani bugün ülkemize gelecek. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı olan Mesrur Barzani; PKK/YPG-PYD, Çözüm Süreci, Irak ve Suriye ile ilgili görüşleri “malûm” olan biri. Merak ettiğim husus ise IKBY Başkanı sıfatıyla Mesut Barzani 26 Şubat 2017 tarihinde ülkemize geldiğinde, Atatürk Havaalanındaki göndere Irak Bayrağı yerine IKBY'nin sözde bayrağı çekilmişti. Mesrur Barzani'de de aynı hatanın yapılmamasını arzu ediyoruz.