SİMDER Ersan Aksu'yu ağırladı

TAKİP ET

Yapı sektörünün paydaşlarını, şehrin yöneticileri ile bir araya getiren Karadeniz'in yapı sektöründe en büyük sivil toplum kuruluşu Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) son olarak AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu'yu ağırladı.

Dernek binasında yapılan programa İl Başkanı Ersan Aksu, AK Parti Atakum İlçe Başkanı Abdulkadir Köstek, partinin il ve ilçe başkan yardımcıları ile yöneticileri katıldı. SİMDER Başkanı Yunus Güney ile bir görüşme yapan Aksu ve Köstek ardından SİMDER üyeleri ve misafirleriyle bir araya gelerek kahvaltı yaptı.

Kahvaltının ardından SİMDER Başkanı Yunus Güney bir açılış konuşması yaparak sektörün yaşadığı sıkıntılar hakkında şu bilgileri verdi: “Samsun’da konut fiyatlarının yüksek olmasından ötürü tüketicinin konuta ulaşmakta zorluğunu yaşıyoruz. Maliyetler çok yüksek. Dolayısıyla pahalı ürettiğimiz bir konutu ucuza satma imkanımız da yok. Krediye ulaşmakta zorluk var. Biliyorsunuz kamu bankaları kredi vermeyi bıraktı. En fazla 250-300 bin TL kredi veriyorlar, 2 milyon TL konutta bu rakamsa hiçbir şey yapmaz. Müteahhitlerin bir kısmı yapı inşa etmekten vazgeçti. Alternatif yatırım modellerine yönelmeye başladı. Talep azalınca arz da azalıyor. Dolayısıyla talebin azalmasından dolayı bir süre sonra konut arzının da yavaşlamasının etkisiyle fiyatların daha da hızlı artacağı endişesi bizde hakim durumda. Müteahhitlerin, yapı sahiplerinin, yapı imalatçılarının çoğunda bu endişe hakim”.

SİMDER üyelerinin her birinin bu şehre katma değer katan birer inşaat sanayicisi olduğunu söyleyen Başkan Güney, “TÜİK istatistiklerine göre Samsun, yabancılara en fazla konut satışı yapan iller arasında, Türkiye’de dokuzuncu Karadeniz Bölgesi’nde ise birinci konumda yer alıyor. Bu şu demek; sizlerin ürettiğiniz yapılar sayesinde bu şehre, bu ülkeye döviz giriyor, ihracat yapmış oluyorsunuz. Samsun’da, 2019’da 885, 2020’de 900 civarında, 2021’de 1157 tane yabancılara konut satmışız. Bu çok ciddi ve yüksek bir rakam. Türkiye’de 9. olmuşuz. Bu yüzden biz bu şehre sanayiciler kadar katma değer katıyoruz. Sizler de birer inşaat sanayicisiniz. Bu şehrin gelişimine katkıda bulunan kişilersiniz” dedi.

Ardından Abdulkadir Köstek ve Ersan Aksu katılımcılara hitap etti ve SİMDER üyelerinden gelen soruları yanıtladı.

“Atakum’u Atakum yapan sizlersiniz”

AK Parti Atakum İlçe Başkanı Abdulkadir Köstek, “Atakum Karadeniz’in incisi bir şehrimiz. Bugün Türkiye’de bu kadar uzun, geniş bir sahil şeridine sahip olan ikinci bir yer yok. Samsun’a da değer katan bir ilçe. Tabi Atakum ‘Matasyon’ denen bir yerken Atakum’u Atakum yapan, burada şu anda aramızda olan belki olmayan arkadaşlarımızla beraber sizlersiniz. Onun için bu şehrin dinamikleri noktasında bu şehrin ileriye yönelik projeksiyonları noktasında çok önemli bir mihenk taşısınız. Birbirinden değerli sektör temsilcilerinin SİMDER çatısı altında buluşmasının da; hem şehrin vizyonu açısından geleceğine, hem de ülkemize örnek bir model oluşması açısından yine ülkemize de örnek teşkil edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Kentsel dönüşüme yönelik işbirliği geliştirmeliyiz”

AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu ise, sektörün dile getirdiği sıkıntıları anladıklarını ve sektörle istişare içinde bu konulara çözümler üretecek bir iradede olduklarını belirtti. SİMDER’i yapı sektörü için örnek bir yapılanma olarak gördüğünü söyleyen Başkan Aksu, şehrin idarecileriyle şehri imar edenlerin şehir menfaatine iş birlikleri geliştirmesini desteklediklerini söyledi.

Böyle bir iş birliğinin kentsel dönüşüm noktasında da büyük faydalar getirebileceğini belirten Ersan Aksu, “Liman Mahallesi, Kadifekale, Cedit, Kökçüoğlu, Hastane, Anadolu Mahallesi, Kadıköy, Yenidoğan, Fatih, daha ileriye Adalet, Canik tarafına geçin Soğuksu ve Belediye Evlerine kadarki o çanak emin olun ki komple sizin elinizin değmesi gereken alanlar. Ve bu sadece devlet eliyle yapılırsa emin olun 50 yılda bitmeyecek bir iştir. Bu nedenle burada çok ciddi anlamda bir potansiyel var. Bence hepinizin kazançlı çıkacağı, şehrin de kazançlı çıkacağı kentsel dönüşüme yönelik, hazır burada böyle bir birliktelik ve böyle bir şirketleşmeyle de bağlantılı olarak bir yapı da varken, bu birlikteliği şehrin menfaatine elbetteki sizlerle beraber her birinizin kazancının da artacağı bir formatta geliştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Soru cevap bölümünün ardından toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.