Samsun TSO seçimlerinde çift listeler teke mi indirilecek?

TAKİP ET

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası organ seçimlerine kısa bir süre kala meslek gruplarında çıkan çift listeleri teke indirme çabası başladı.

Yasa gereği dört (4) yılda bir yapılan oda ve borsa seçimleri öncesinde gözler Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve Samsun Ticaret Borsası (STB) çevrildi. Samsun TSO organ seçimleri (meslek üyeleri ve meslek komitesi üyeleri) 3 Kasım 2022 Perşembe günü yapılacakken Samsun Ticaret Borsası seçimleri 05 Kasım 2022 Cumartesi günü yapılacak. Oda ve borsa seçimlerinde şirketlerin ve şahıs şirketlerinin seçme ve seçilme hakkını elde edebilmesi için ‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalar Ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelik’ gereği seçim tarihi öncesinde en az iki (2) yıl üye olması şartı gerekiyor.

Samsun’da Ticaret ve Sanayi Odası seçimleriyle Samsun Ticaret Borsası seçimleri uzun süredir aynı gün ve hafta sonu yapılırken bu seçimler 2 gün arayla yapılıyor. Samsun’da yaklaşık 8 bin üyesi olan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin hafta sonu yerine mesainin en yoğun olduğu hafta içi Perşembe günü yapılması ise akıl karışıklığına ve tepkilere neden oldu. Seçim takvimi kısa bir zamana sıkıştırılmış oda ve borsa seçimleri için üyeler ise ‘tam bir baskın seçim’ yorumları yapıyor.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odasında ilk aşamada meclis üyelerinin ve meslek komite üyelerinin organ seçimlerine kısa bir süre kala meslek gruplarında çıkan çift listeleri Başkan Salih Zeki Murzioğlu teke indirme çabasına girişti. Başkan Salih Zeki Murzioğlu toplamda 40 olan meslek gruplarında çift liste olan ve mevcut desteklediği meclis üyelerine rakip çıkan listeleri makamına çağırarak listeleri birleştirmeye çalışıyor. Son olarak 21. Meslek Grubu olan ve petrol istasyonlarının yoğun olduğu grupta liste birleştirmeye çalışan Murzioğlu bu çabası karşılık bulmayınca ‘sizde çalışın, kazanın meclise gelin’ diyerek çift liste olan gruplarda tarafsız görünmeye çalışıyor.

3 Kasım 2022 Perşembe günü yapılacak olan STSO seçimlerinde bugün itibariyle 40 meslek grubunun 15’inde çift liste olduğu, çift liste olan grup sayısının artacağı da seçim kulislerinde konuşulanlar arasında. 18-19-20 Ekim 2022 Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri askıya çıkan listelere yapılan itirazların ise İl Seçim Kurulu tarafından pazartesi günü netleştirilerek kesin listelerin çıkması bekleniyor. Meslek gruplarının kesinleşen listeleri STSO’dan bedeli karşılığında temin edilebiliyor.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Salih Zeki Murzioğlu 13.02.2009’da yapılan seçimlerinde yönetiminde olduğu ve 4 dönem başkanlık yapan Adnan Sakoğlu’nu o dönem yönetimde olan Haluk Akyüz ve Süleyman Hızır’ın saf değiştirmesi ve Ömür Öziç’i destekleyen grupla pazarlık yaparak başkan olmuş, Ömür Öziç pazarlığı sonrasında sonradan FETÖ’den mahkum olan Servet Keskinsoy’u yönetim kuruluna alarak başkan yardımcısı yapmıştı. Samsun TSO Meclis Başkanlığında da Adnan Sakoğlu’nun desteklediği Fahrettin (Falcıoğlu) Ulusoy’un karşısında Sedat Demirci’yi desteklemişti. Murzioğlu 2013 yılında yapılan seçimlerde de Meclis Başkanlığı için Sedat Demirci’nin üstünü çizerek cemaat pazarlıklarıyla bu kez de FETÖ’den bir dönem firari olan Muharrem Durmuşoğlu’nu desteklemişti.