Samsun'da sigara-tütün denetimlerinde işletme kayırma iddiası

TAKİP ET

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Çevre Sağlığı Birimi Sorumlusu Uzman E.K. hakkında, 'sigara-tütün-nargile denetimlerinde işletme kayırdığı' iddiasıyla idari soruşturma başlatıldı. E.K.'nın samimi olduğu bir işletmeye tutanak tutan iki denetçiyi görevden aldığı da soruşturulan konulardan biri.

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Çevre Sağlığı Birimi Sorumlusu Uzman E.K. hakkında, işletmelere yönelik yapılan ‘sigara-tütün denetimlerinde işletme kayırdığı' iddiasıyla idari soruşturma başlatıldı. İddialarla ilgili inceleme komisyonu oluşturulurken, E.K. hakkında işletme sahipleriyle birebir ilişkiler kurduğu ve samimi olduğu işletmelere ceza kesen iki denetçiyi de görevden aldığı öne sürüldü. E.K. hakkında rapor hazırlanıyor.

BABAM VE KARDEŞİM DE POLİS

Birim sorumlusu E.K.’den kaynaklı Tütün Denetleme Kurulu’nda çalışan denetçilerin ve işletmecilerin yaşadığı iddialar şu şekilde sıralanıyor. Birim sorumlusu E.K.’nin, 100. Yıl Bulvarı’nda yer alan bir işletmede sigara yasağının polis memurlarınca ihlal edilmesine rağmen ceza yazılmamasını istediği iddia edildi. E.K.'nın bu işletmeye ceza yazılmasını ise babasının emekli emniyet mensubu, kardeşinin de polis memuru olması sebebiyle istemediği öne sürüldü.

‘İŞLETMELERİN MÜDAVİMİ OLUYOR’

Ayrıca E.K.'nın, ihlal tespit edilen bazı işletmelerin sahiplerinin özellikle kendisine yönlendirilmesini istediği iddia edilirken, sonraki süreçlerde bu işletme sahipleriyle iyi ilişkiler oluşturarak, işletmelerin 'müdavim' müşterilerinden olmaya başladığı öne sürüldü.

'MEKAN KAYIRIYORSUNUZ' İSYANI

Yine bir iddiaya göre; Atakum sahilindeki bir başka işletme yöneticisi tarafından, ihlal tespit tutanağı tutan görevli denetçiye; ‘Mekan kayırıyorsunuz’, ‘Müdürünüzün fotoğraf çektirdiği mekanlara neden ceza yazmıyorsunuz?’, ‘Ceza yazmamanız için ne yapalım? Müdürünüze bedava rakı mı ısmarlamamız gerekiyor? Söyleyin gelsin, yesin, içsin, bu şekilde rahat bıraksın bizi…" denildiği öne sürüldü. Denetçiler, E.K.'nın ilişkilerinin kendilerini zorda bıraktığını da ileri sürdü.

‘CEZA YAZDIĞIN İŞLETME SAHİBİ VARLIKLI BİRİ’

Yine E.K.'nin Atakum ilçe sahilindeki bir işletmenin cezasını iptal ettirdiği ve başka bir işletmeye ceza kesen nöbetçi ekibe de whatsapp üzerinden, “... denetliyorsanız o zaman sahildeki tüm nargile işletmelerinin hepsini bu akşam denetleyin. Nerede ihlal var ise hepsini tutanak altına alın. Sizin ceza yazdığınız işletme sahibi varlıklı biri, yazdığınız ceza ona koymaz" şeklinde mesaj attığı iddia edildi.

‘SANA CEZA YAZANLARIN GÖREVLENDİRMESİNİ İPTAL ETTİM’

E.K.'nın daha sonra da işletmeye ihlal tutanağı kesen 7 denetçiden 2’sinin görevlendirmelerini iptal ettiği ve o işletmenin sahibine "O gece sana keyfi ceza yazan personellerin görevlendirmesini iptal ettim. Bundan sonra böyle sürpriz cezalar ile karşılaşmayacaksın" dediği de iddialar arasında.
Kaynak: Tolga Birgücü / Diyekonustu.com