Samsun'da koronavirüsün neden hızlı yayıldığını OMÜ buldu; Kalabalık

TAKİP ET

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, Samsun'da koronavirüs yayılım hızının artmasında ki sebebin kalabalık olduğu açıklandı. Koronavirüsün hızlı yayılımının altındaki nedenin kalabalık kaynaklı olduğunu öğrenen Samsunlular şaşkınlık yaşadı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ( OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Aksakal Tanyel, Samsun'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının yüksek olmasıyla ilgili, "Hastalardan aldığımız öykülere bakacak olursak, genellikle kalabalık ortamlarda bulunma başta yer alıyor. Nişan, mevlit, doğum günü gibi. İnsanlar dışarıya çıkmıyor belki ama kalabalık ortamlarda bulunuyorlar." dedi.

Tanyel, AA muhabirine Samsun'un Kovid-19 salgınının artış gösterdiği iller arasında bulunmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, vaka sayılarının şubat ayında ocak ayındakileri geçmeye başladığına dikkati çekti.

Samsun'da vaka sayılarında bir artış bulunduğunu dile getiren Tanyel, şöyle devam etti:

"Karadeniz'e özgü bir mutant virüs olmamakla birlikte Türkiye'de mutant virüslü hasta da var. Hastalardan aldığımız öykülere bakacak olursak, genellikle kalabalık ortamlarda bulunma başta yer alıyor. Nişan, mevlit, doğum günü gibi. İnsanlar dışarıya çıkmıyor belki ama kalabalık ortamlarda bulunuyorlar. Bu ortamlarda maske ve mesafe kurallarına uyulmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla aile içi bulaş daha fazla. Pik yapmış değiliz ama artmasından endişeleniyoruz."

Vatandaşlara maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyma ile sırası gelenin aşı olması uyarısında bulunan Tanyel, "Çünkü bu kısır döngüyü bu şekilde kıramayız. Vatandaşlarımızın, 'Bana bir şey olmaz' mantığından uzaklaşması gerekiyor. Çok acı gerçeklerle karşılaşabilirler, yakınlarını kaybetme gibi. Dolayısıyla önlemlere daha fazla dikkat edeceğiz." diye konuştu.

Tanyel, Kovid-19 polikliniğe başvuranların sayısının 15 gün önce günde 20'yi geçmediğini anlatarak, "Bugünlerde 100'lerde, giderek artıyor. Yatan hasta sayıları da artıyor. Dikkat edilmezse bir ay daha bu artış sürecek gibi görünüyor." dedi.