Samsun'da domuz gribi virüsü yayıldı

TAKİP ET

Ülke genelinde olduğu gibi Samsun'da da binlerce vatandaşın 'Domuz Gribi' olarak adlandırılan A (H1N1) ve influenza B virüslerine yakalandığı belirtiliyor. Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, söz konusu virüse karşı tüm vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde çağrı yaptı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun’da da mevsimsel olarak yaygınlaşan üst solunum yolu hastalıkları, kış mevsimiyle beraber tekrar başgösterdi.

Ülke genelinde olduğu gibi Samsun’da da binlerce vatandaşın ‘Domuz Gribi’ olarak adlandırılan A (H1N1) ve influenza B virüslerine yakalandığı belirtiliyor. Hastanelere çok sayıda şikayetin geldiği virüsle ilgili, başvurular ger geçen gün artarken çoğu vatandaş evinde yat döşek yatırıyor.

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, vatandaşlara virüs konusunda dikkatli olmaları yönünde seslendi. toplu ortamlardan kaçınılması, tokalaşma, öpüşme, el ve burun hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Murat Erkan, hastalığı yakalananların ise sağlıklı insanlara bulaştırmamaları adına toplumdan izole olarak kendi ortamlarında istirahate geçmelerini tavsiye etti, bol bol sebze, meyve ve sulu gıda tüketimi önerdi. Dr. Murat Erkan, “Belli mevsimlerde bu tür hastalıklar baş gösteriyor. Bu yıl da kış aylarında bu virüse bağlı bir artış görmekteyiz. Konuyla ilgili vatandaşlarımızın duyarlı ve bilinçli olması gerekmektedir. Virüse karşı önlemlerden söz edecek olursak; bu dönemde toplumsal alanlardan uzak durulması, Türk milletinin geleneğinde olan tokalaşma ve öpüşme gibi alışkanlıklardan kesinlikle uzak durulması, ortak kullanılan malzemelerin kullanılmasından kaçınılması gerekiyor. Söz konusu virüs havada asılı olan partiküllerin üzerinde bulunduğunun bilincinde olunması gerekiyor. Dolayısı ile burada temkinli olmak, virüse yakalanmamak için el ve burun hijyenine son derece dikkat edilmesi, yani solunum yollarının sık sık temizlenmesi gerekiyor. Kış mevsimlerinde özellikle ve özellikle gıda alımına dikkat edilmesi ve sıvı gıda alımını artırmak direnci artıracaktır. 

‘VİRÜSE YAKALANLAR TOPLUMDAN İZOLE OLMALI’

İnfluenza virüsüne yakalanan kişilere seslenen Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, “Bu enfeksiyona yakalanmış hasta kişilerin mutlaka kendileri açısından istirahat etmesi, diğer kişilere bulaştırmamaları adına da toplumdan izole olmaları gerekiyor. Kalabalık ortamlarda bulunmamalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

YAŞLI VATANDAŞLAR İÇİN ‘AŞI OLUN’ UYARISI

Diğer yandan kronik hastalıkları olan yaşlı vatandaşlara da çağrı yapan Murat Erkan, şöyle devam etti: “Söz konusu virüs, toplumsal bir tehdit içermektedir. Bağışıklıla ilgili sonumum yolu hastalığı olanlar kronik hastalığı olanlar ekstra dikkatli olmalıdırlar. Diyabet ve kolesterol gibi kronik hastalıkları olan vatandaşlarımız, söz konusu grip durumunda daha büyük sorunlar yaşayacaklardır. Burada atılması gereken adım yani alınması gereken tedavi aşılama yöntemidir. Ayrıca bol bol sebze ve meyve tüketilmesi yani vitamin alınmasının da direncin artırılarak virüsle mücadeleyi etkin kılacağı bilinmelidir.”

‘TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMASI LAZIM’

“Uyarılarımız, ciddi anlamda sağlık sorununun oluşmasına neden olacak önermelerden sadece bazılarıdır” diyen Dr. Murat Erkan, “Söz konusu virüs ile ilgili önlenebilir ve önlenemeyecek kısımlar var. Şöyle ki söz konusu virüs var olduğu sürece dünya üzerinde bir hastalık yaratacaktır. Ancak virüsün topluma yayılması noktasında bir takım önlemler alınabilir. Burada görev kamuya düşüyor. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na ve ilgili birimlerine ciddi görevler düşmektedir. Söz konusu virüsün yayılmasını önlemek ve yakalanan vatandaşlar için bilgilendirme çalışmaları, eğitimler verilmesi gerekmektedir. Mutlaka bununla ilgili çalışmalar yapılıyordur ancak bu çalışmaların artırılması, hastalıklarla mücadelede toplumsal bir tutum ve davranış biçiminin oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Domuz gribi, insanlarda mevsimsel gribe benzer şikayetlere yol açan viral bir hastalıktır. Kaynağı, A (H1N1) tipi virüstür. Bu yeni virüs; insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır. Domuz gribi denmesinin nedeni ise, domuzlar arasında görülen grip virüsüne benzemesidir.

DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

Domuz gribi, mevsimsel grip gibi, solunum (hava) yoluyla bulaşır. Hastalanan kişi; öksürürken ve hapşırırken havaya virüslü tükürük zerrecikleri yayılır. Hasta olmayan kişiler bu zerreciklerle temas ederse virüs onlara da bulaşır. Şöyle ki; kişi, grip virüsünün bulaşma oranının yüksek olduğu masa, sandalye gibi yüzeylere dokunduktan sonra ellerini, ağiz, göz ya da burnuna götürürse hastalık etkenini kendi vücuduna bulaştırmış olur. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör etkiler. Ancak her ihtimale karşı, hasta kişinin temas ettiği  yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller mutlaka yıkanmalıdır. Kuluçka süresi (virüsün vücuda girmesinden, hastalik belirtileri ortaya çikana kadarki süre) ne kadardır? Domuz gribinin kuluçka süresi 1-7 gün arasında değişir. Hastalanan kisi, hastaliğı ne kadar süreyle bulaştırabilir? Erişkinler yaklaşık 7 gün, çocuklar ise 12 gün süreyle domuz gribi virüs.

DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ

Belirtiler normal insan gribi belirtilerine benzer ve ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme ve halsizlik belirtiler arasındadır. Bazı vakalarda kusma ve ishal bildirilmiştir. Geçmişte zatürre ve solunum yetmezliği gibi ciddi hastalık ve ölümlere neden olduğu bildirilmiştir. İnfluenza aşısı gereken riskli gruplar; 6 aydan 24 yaşa kadar olanlar, küçük bebeklere bakanlar, gebeler (gebeliğin her döneminde), 24-65 yaş arasında kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üstü ve sağlık çalışanları olarak belirlenmiştir.

Kaynak: diyekonustu.com