Samsun BAT sigara fabrikasında eylem başlıyor

TAKİP ET

Samsun'da faaliyet gösteren İngiliz British American Tobacco (BAT) adlı sigara fabrikası 11 yıl sonra yeniden işçi çıkartmayla gündemde. 2011'de 120 tütün işçisini kapı önüne koyan firmanın, bu gün 6 işçisinin iş akdine son verdiği öğrenildi. İşçiler fabrika önünde çadır eylemi yapmaya hazırlanıyor.

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde TEKEL’e bağlı Ballıca Sigara Fabrikası’nın özelleştirilmesi ile British American Tobacco (BAT)’a devredilen sigara fabrikasından, 11 yıl sonra işten çıkartma haberi geldi. 2011 yılının nisan ayında ekonomik sebepleri gerekçe göstererek 120 işçinin iş akdine son veren firmanın, bu sabah 5 ve akşam vardiyasında ise 1 işçisini daha işten çıkarttığı öğrenildi. Hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkartıldıklarını iddia eden tütün işçileri, yasal süreç başlattıklarını ve fabrika önünde çadır eylemi de yapacaklarını söyledi.

“SABAH İŞE GİTTİK, KAPI ÖNÜNE KONULDUK”

Odatv’den Tolga Birgücü'ye konuşan işçiler Murat Sözen, Tacettin İkiz, Ali Bahadır, Mehmet Özdemir ve Ahmet Çakmak, Cengiz Tokmak, “Bu sabah işe gittiğimizde, hiç bir mazeret bildirmeden iş akdimiz sonlandırıldı. Çıkışlarla ilgili herhangi bir ön bildirim yapılmadı, ne maaş konuşuldu ne de tazminat. 5 arkadaş neye uğradığımızı şaşırdık. Aniden kendimizi kapı önünde bulduk. İşten çıkış belgelerimizi imzalamadık, çünkü yasal süreç başlattık. İmzalamış olsak kabul etmiş olacaktık. Bu olay 2011 yılında da meydana gelmişti. Son dönemde işten çıkartma olacağına dair söylenti vardı ama kim olacağı belli değildi. Bu kararla karşılaşana kadar kimsenin haberi olmadı ve çok oldu” diye konuştu.

“‘FABRİKA ÖNÜNDE ÇADIR KURACAĞIZ”

“Bizler tütün işçisiyiz. Hızlı tüketime hızlı üretim yapan sektörün baş elemanlarıyız” diyen işçiler, şöyle devam etti: “Bizim 4’ümüz 2008 yılından buyana bu fabrikada ve bir diğer arkadaşımız 5 yıldır sigara fabrikasında çalışıyor. Bu fabrikaya yıllarımızı verdik. Bu süre içerisinde herhangi bir yüz kızartıcı suçumuz veya üst yönetimden biriyle herhangi bir sürtüşmemiz dahi olmadı. Bizi işten atabilecekleri materyal dahi yokken kapı önüne koydular. Bunu kabul etmiyoruz. Sendikamız genel merkezi ile de görüşme sağladık. Hakkımızı sonuna kadar arayacacağız. Gerekirse fabrika önünde 2011 yılında işçi arkadaşlarımızın yaptığı gibi, biz de çadır kurup hakkımızı aracağız.” 

NE OLMUŞTU?

BAT Samsun Sigara Fabrikası'nda 31 Mart 2011 tarihinde 120 çalışanın iş akdini ekonomik sebepler gerekçe gösterilerek feshetti. Bunun üzerine, işten çıkarılan işçiler fabrikayı terk etmediler. Fabrika önünde çadırlar kuran tütün işçileri, eylemlerinin 12’nci gününde polis zoruyla fabrikadan tahliye edildi. Eylemlerine fabrika girişini kapatarak devam eden işçiler, polis tarafından gözaltına alındı. Akabinde ise Tek Gıda-İş Sendikası ile BAT yöneticileri arasında müzakereler başladı. Sendika ve fabrika yönetimi arasında yapılan toplantıda anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya göre; emekliliklerine 1 ila 5 yıl kalanlara 40 bin lira ila 80 bin lira arasında brüt ödeme yapıldı. Bu şartlar altında diğer çalışanlardan da ayrılmak isteyenlerin ayrılmalarına izin verildi. Toplantıda ayrıca, fabrika çalışanlarının sendikalı olmalarına da karar verildi. 

Tolga Birgücü / Odatv.com