OMÜ'de torpil ile alınan 3 öğretim görevlisine mahkeme engeli

TAKİP ET

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi'nin 3 öğretim üyesi alımı ilanına yapılan başvuru esnasında 'hukuksuzluk' yapıldığı tespit edildi. 3. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı aldı. OMÜ'nün ilanı, 'torpil' ve 'alınacak isimlerin daha önceden belli olduğu' iddiasıyla gündeme gelmişti.

OMÜ REKTÖRLÜĞÜ’NE DAVA AÇTI
Öğretim Görevlisi Pelin Akyol, OMÜ Rektörlüğü’ne, “OMÜ Akademik Yükselmede ve Atamalarda Uygulanacak Esaslar ve Yönergesi’nde belirtilen koşulları sağladığı, puanlama tablosunu hazırlayarak teslim ettiği, tabloda imza atması gereken yer bulunmadığı, idare tarafından onaylı ve imzalı olması gereken tüm evrakların kontrolü yapılarak evrakların teslim alındığı, imza eksikliği olduğu tarafına bildirilseydi eksikliğin giderilebileceği, diğer adaylardan akademik puanının daha yüksek olduğu, bilimsel dosya değerlendirilmesinde elenemeyeceklerinden bu yola başvurulduğunu, ileri sürerek iptali ve yoksun kalınan parasal haklarının yasal faizi ile tazmini ile işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi” istemiyle dava açtı.

DOSYALARIN EKSİKSİZ SUNULDUĞU VURGULANDI
3. İdare Mahkemesi’nce alınan kararda; “Olayda; davacının yapmış olduğu başvurunun ilanda belirtilen şartları taşımadığı gerekçesiyle değil başvuru esnasında başvuru dosyasına konulan puanlama listelerinin imzalı olmadığı gerekçesi ile reddedildiği, davacının başvurusu sırasında yönerge hükümlerine göre puan tablosunu eksiklik doldurarak idareye sunduğu ancak diğer tüm belgeleri imzalamasına karşın sadece söz konusu belgeyi imzalamadığı görülmektedir. Bu durumda davacının başvuru sırasında idareye sunulması gereken evraklardan sadece bir tanesi olan puanlama listelerini imzalamamış olmasının esaslı bir şekil eksikliği niteliği taşımadığı, sonradan tamamlanması mümkün olan bir eksiklik olduğu, kaldı ki davacının başvuru dosyasındaki diğer evrakları imzaladığı ve ilanda belirtilen tüm belgeleri eksiksiz olarak başvuru dosyası içinde davalı idareye sunduğu ve sunulan evrakların gerçeğe aykırı bilgi ve belge içermediği de dikkate alındığında davacının başvurusunun geçersiz sayılması yönünde tesis edilen işlemde hukuka ve hakkaniyet ilklerine uyarlık görülmemiştir” denildi.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA DAİR KARAR VERİLDİ
Mahkeme kararına şöyle devam etti: “Öte yandan mahkememizce hukuka aykırı olarak tesis edildiği tespit edilen işlemin uygulanması durumunda davacının çalışma hayatının olumsuz etkilenecek olması nedeniyle ortaya telafisi imkansız zararların çıkabileceği değerlendirilmiştir. Açılanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin: uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanun’un 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına. Kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere 05.02.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.”

JURİ ÜYELERİNDEN BİRİNİN ANABİLİMDALI ‘ZOOTEKNİ’
İlan başvurularına ilişkin oluşturulan jüride Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon Bölümüne alınacak kişilere Prof. Dr. Erkan Faruk Şirin, Doç. Dr. Özgür Bostancı ve Prof. Dr. Soner Çankaya’nın görevlendirildiği öğrenildi. Jüride görev alan Prof. Dr. Erkan Faruk Şirin’in ve Doç. Dr. Özgür Bostancı’nın anabilim dallarının spor alanında olduğu görülürken, Prof. Dr. Soner Çankaya’nın anabilim dalının ise Ziraat Fakültesi Zootekni (evcil hayvanları üretme ve yetiştirme bilimi) Bölümü Biyometri ve Genetik olduğu öğrenildi.

REKTÖR BİLGİÇ: BAŞVURULAR ENGELLENEMEZ
Süreçle ilgili Gazete Gerçek’ten Tolga Birgücü'nün sorularını cevaplayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Üniversitemizin öğretim görevlisi alımı ilanı sonrası daha önce ortaya konulan iddialar, ‘3 kişilik kadronun kapalı olduğu’ ve ‘bu kadrolara kimin atanacağının belli olduğuna’ dair iddialardı. Bölümlerde doktorasını bitirenlerin adı bellidir. Kadro ilan edildiğinde, o bölümde bekleyen öğretim görevlileri bellidir ve dolayısı ile bu iddialar güçlenebilir. Ancak başvuruları engelleyen bir durum olması söz konusu değildir, böyle bir şey kesinlikle olamaz. Açılan 3 kişilik kadronun sadece bir tanesinde ‘masa tenisi uzmanlığı’ şartı vardı. O kadroya başvuru yapan kişi ise bölümde olan Türkiye Milli Takımı’nın başında olan antrenördür. Yani bu kişinin alınmasından daha doğal bir şey yoktur. Ancak o kadroya başvuru olmadı. Kısacası 3 kişilik kadronun 2’sine tek başvuru oldu. O başvuru ise başvuru yapan kişinin evrakında imza olmadığı için kabul edilmemiş. Uyarılabilir miydi? İnsani olarak elbette uyarılabilirdi ancak başvuruyu alan memur arkadaş uyarmamış ve arkadaşımız dava yoluna gitmiş. Mahkeme de başvurusunun kabulü yönünde başvurusunu değerlendirmiş” diye konuştu.

‘HAKKI OLAN KİŞİYE HAKKI TESLİM EDİLECEK’
Diğer yandan ilan başvurularına ilişkin oluşturulan jüride görev alan Prof. Dr. Soner Çankaya’nın anabilim dalının Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik olduğu öğrenildi. Çankaya’nın jürideki uygunluğu üzerine de bilgi veren Rektör Sait Bilgiç, “Soner Çankaya, orada derslere giren kişidir. Yani söz konusu bölümün bölüm başkanı aynı zamanda da dekanıdır. Bu iddia yersiz bir iddiadır. Çankaya, atama kararında da derslere girmede de yetkili olan biridir. Kurulan jüri, daha önce tek adaylı yaptığı değerlendirmesini bundan sonraki süreçte iki adaylı olarak yapacak. Jüri adayları tekrar değerlendirecek. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Ülkemizde, hak arayanın hakkı var ise o her zaman kendisine teslim edilir. Bu konuyla ilgili de kimse merak etmesin; hakkı olan kişiye hakkı teslim edilecektir” şeklinde konuştu.

İSİMLERİN ÖNCEDEN BELLİYDİ
Diğer yandan GerçekTaraf.com haber sitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi’ne alınacak 3 öğretim görevlisi için başvuruların kabul edilmediği, 29 Kasım’da açıklanması gereken isimlerin önceden belli olduğu öne sürülmüştü. Haberlerde ‘Spor Yöneticiliği Bölümü’ne; G.Ç., ‘Rekreasyon Bölümü’ne; A.K.Y.’nin, ‘Beden Eğitimi’ne ise V.E.’nin alındığı şeklinde haber yapmıştı.

Kaynak: www.diyekonustu.com