Karadenizbirlik'te ki skandala net bir açıklama yapılmadı

TAKİP ET

Karadeniz Birlik Genel Müdürü Ünal Erarslan 'Karadenizbirlik olarak bu yıl 50 bin ton ayçiçeği ile 500 ton soya ürünü karşılığında 120 milyon lira olarak üreticilerimize ödemiş bulunmaktayız' açıklamasında bulundu. Geçtiğimiz yıllarda Karadenizbirlik'te skandal üstüne skandal yaşanmış ve Genel Müdür Eraslan'dan kamuoyunu tatmin edici bir açıklama gelmemişti.

Samsun Özel Haber de ve bazı internet haber sitelerinde yayınlanan haberler de Birliğin yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı adı altında aldıkları kıyak maaşlardan tutun da yöneticilerin keyfi eş dost işe alımlarını içeren o iddialar Samsun gündemine oturmuştu.

İŞTE O HABERLER;

Huzur hakkı adı altında katıldıkları toplantılardan ciddi paralar alan yönetim kurulu üyelerinin eş dost akrabalarını kurum kadrosunda mesaiye aldırdıkları iddia edildi.

Yağlı tohum ekimini yaygınlaştırarak, üreticiye destek olmak için kurulan ve Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 18 kooperatifi ile üretici ortaklarına tarımsal destek sağlamak amacıyla kurulan ve Genel Merkezi Samsun’da bulunan Karadenizbirlik’te yaklaşık 11 yıldır değişmeyen Yönetim Kurulu üyeleri hakkında ağır iddialar ortaya atıldı.

Samsun Özel Haber de yayınlanan haberin ardından ayda 1 toplantı karşılığı yaklaşık 3 bin TL’yi cebe indiren Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında haber servisimize gelen bir ihbar mektubu kamuoyunu şok edecek.

Mektupta Üyelerin eş dost ve yakınlarını kurum kadrosunda işe aldırdıkları ve adeta Karadenizbirlik’i bir aile şirketine dönüştürdükleri iddia edildi.

İŞTE O MEKTUP

Karadenizbirlik yönetim kurulu ile ilgi haberlere ek olarak yönetim kurullarının birinci derece yakınlarının kurumda çalışmaları ayrı bir skandal.

Fahri Şahin’i ele alalım.Şahin’in kardeşi genel müdürlükte çalışıyor. Damadı Gümüşhacıköy kooperatifin de müdür.Damadının abisi Çarşamba kooperatifinden müdür olarak emekli oldu.

oğlu ve yeğni Merzifon Meray yağ fabrikasında diğer oğlu havza ziraat odasında çalışıyor bunlarda hiç utanma yok.

Aslında manşet Pala birlik olsa çok güzel olur.

Diğer yönetim kurullarıda aynı bu yazdıklarımın hepsi gerçek ve biraz araştırma yapılırsa meydana çıkar.Yönetim kurulunda görev yapanlar hepsi birbirine gebe kimse birbirine bir şey diyemez .

Diğer yönetim kurullarının da yakın akrabaları da kooperatiflerde çalışmaktadır.

KARADENİZBİRLİKTE İŞÇİ KIYIMI

Kısa adı Karadenizbirlik olan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinde yaklaşık 30 çalışanın işine son verildi.

Ramazan ayında hiç bir gerekçe göstermeden işlerine son verilen işçilere sendikaları Öz Bir İş’inde sahip çıkmadığı öğrenildi.

Yağlı tohum ekimini yaygınlaştırarak, üreticiye destek olmak için kurulan ve Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 18 kooperatifi ile üretici ortaklarına tarımsal destek sağlayan Karadenizbilik’te işten çıkarma krizi yaşanıyor.

Merkezi Samsun’da bulunan kurumun Genel Müdürlüğünde işten çıkarmaların ardından 24 çalışanın kaldığı ve Genel Müdürlükteki 14 müdüre karşılık 1 işçi düştüğü öğrenildi.

Karadenizbirlik yönetiminin işçilere baskı yaparak sendika değişimine zorladıkları ve yeni sendikaları Öz Bir İş’in işten çıkarmaların ardından kuruma avukat bile göndermediği ve yönetimden yana tavır aldığı öğrenildi.

Kurumda toplam 28 müdürün görev aldığı ve yönetime yakın kişilerin eş dost ve akrabaları olduğu iddia edilen bu müdürlerin ne iş yaptıkları ve ne kadar maaş aldıkları ise bilinmiyor. Genel Müdür Ünal Eraslan’ın 13 Bin TL maaş aldığı öğrenildi.

Öte yandan Samsun Özel Haber de geçtiğimiz yıl Haziran ayında yayınlanan haber de Kurumun yönetim kurulu üyelerine Huzur hakkı adı altında 2010 yılında alınan bir kararla ayda 1 defa bile toplantıya katılması halinde asgari ücretin 3 katı para ödediği ortaya çıkmış ve kıyak ödeme kamuoyundan büyük tepki toplamıştı.

Üyelerine Kıyak Huzur maaşı bağlayan Karadenizbirlik yönetiminin Ramazan ayında onlarca işçiyi kapı önüne koyması vicdansızlık olarak nitelendirildi.