Kadıköy, Zeytinlik ve Anadolu Mahallesi'nde yerinde kentsel dönüşüm başlıyor

TAKİP ET

Samsun'un İlkadım ilçesinde 79 hektarlık alana sahip 3 mahallede yapılacak kentsel dönüşüm projesi ile bölge nüfusu 20 binden 12 binlere düşecek. Deprem riski taşıyan bölgede yapılacak projeye bugün Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden onay çıktı. İYİ Partili İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ve Anadolu Mahallesi Muhtarı Şerif Yavşan karara tepki gösterdi.

Bakanlar Kurulu kararıyla 2011 yılında, eski, çarpık yapılaşma olduğu ve depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle riskli alan olarak ilan edilen Samsun’un İlkadım ilçesi Kadıköy, Anadolu, Zeytinlik mahallelerini kapsayan 79 hektarlık alanda, kentsel dönüşüm projesi hayata geçiriliyor.

MAHALLELİNİN İTİRAZLARI DEĞERLENDİRİLDİ

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2022 Yılı Mayıs Ayı Olağan Toplantısı 2’nci Birleşimi bugün Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nihat Soğuk’un başkanlığında gerçekleştirildi. 52 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısına, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın, İlkadım ilçesi Kadıköy, Anadolu ve Zeytinlik mahallelerinde gerçekleştirilmesini öngören kentsel dönüşüm maddesi damga vurdu. Mahalle sakinlerininde katıldığı meclis toplantısında, İlkadım ilçesindeki 3 mahallenin imar planı kararlarını düzenleyen maddeye yapılan itirazlar değerlendirildi.

‘SİYASET MALZEMESİ YAPMAYA TENEZZÜL ETMEM’

İYİ Partili İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, ilçesinde kentsel dönüşümü bölge insanlarının da istediğini ancak hak kaybı yaşanmasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Bölgedeki insan nüfusunun çoğunun emekli ve asgari ücretle yaşayanlardan oluştuğunu söyleyen Belediye Başkanı Demirtaş, meclisteki konuşmasında: “Burada bu insanların ellerindeki parasal değerlere sahip çıkmamız, kendi yaşadığı imkanlarına zarar verememiz lazım. Bunu siyaset malzemesi yapmaya ne tenezzül ederim, ne de yapım buna müsaittir. Biz burada çözüm üretme noktasında dikkat etmeliyiz. Örnek vermek gerekirse; Canik ilçemizdeki Gaziosmanpaşa 8+1 kat vermişiz ama burada 6 kat veriyoruz. Bunun bir ölçüsü olması lazım. Bir bakış açımız olması lazım. Yani adalet tesis edeceksek, bunu tam yapmalıyız. Bu şehrin Gaziosmanpaşa’sı Rusya’da, burası Amerika’da falan değil, hepsi aynı bölgenin insanıdır. Dolayısıyla burada elimizi vicdanımıza koyarak, hep birlikte bir çözüm üretmemiz lazım” diye konuştu.

DEMİRTAŞ: BU İNSANLARA NASIL GİT DİYECEĞİZ?

Kentsel dönüşümün yapılacağı alanda 7 binin üzerinde konut olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Demirtaş, şunları söyledi: “Şu anda orada 7 bin küsür konut var. Bizim hesaplamalarımıza göre, ticaret alanı ve diğer yapıları da içine katarsak 4 bin 500 civarında. 2 bin 700 küsür insana da ‘kardeşim sen burada yaşayamazsın’ demiş olacağız. Yani 20 bin nüfusu 12 binlere düşürüyoruz. Dolayısıyla bunu biz öneriyoruz; kimi hangi gerekçeyle hangi ölçüyle nereye göndereceğiz. İnsanlara nasıl git diyeceğiz? Gönüllülerde sıkıntı yok ama gönülsüzleri ne yapacağız. Bu gerekçelerle, bunu mecliste beklettim. Tartışalım, ortak çözüm üretelim ve ondan sonra karar alalım. Bunu tırnak içinde söylemeye gayret ediyorum, burada bizim siyasi duruşumuz asla söz konusu olamaz. Enine boyuna tartışalım ve neticelendirelim.”

‘GEREKİRSE BAKAN BEYE GİDİP ANLATALIM’

Başkan Demirtaş, şöyle devam etti: “Bana ‘bakanlık böyle uygun gördü’ şeklinde bilgi geliyor. Kardeşim kararı alan biziz. Anlatalım. Beraber gidip bakanımıza durumu anlatalım. Beraber gidelim. Sonuçta bakan bey de bizim bu bölgemize daha önce geldi. Aynı zamanda bu bölge hakkında da bilgi sahibidir.”

CHP VE SP’DEN BAŞKAN DEMİRTAŞ’A DESTEK

Daha sonra söz alan CHP ve Saadet Partisi Grup başkanvekilleri ise Başkan Demirtaş’ın teklifine sıcak baktıklarını, ilgili maddenin mecliste bekletilmesi gerektiğini ve bölgede yaşayanların mağdur olmaması için daha detaylı çalışma yapılması gerektiğini ifade ettiler.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Diğer yandan söz alan Nihat Soğuk ise konuyla ilgili hassasiyetlerin farkında olduklarını ifade etti ancak ilgili maddenin bu haliyle geçirilmesini talep etti. Meclisin oylamasına sunulan kentsel dönüşüm projesini içeren madde, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin ‘red’, MHP’nin ‘çekimser’ ve AK Parti grubunun ‘evet’ oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.

‘BAKAN KURUM BİZE SÖZ VERDİ AMA TUTMADI’

Projeyle ilgili özel açıklama yapan Anadolu Mahallesi Muhtarı Şerif Yavşan, bölgenin 2011 yılında riskli alan ilan edildiğini ve projenin bu amaçla ortaya çıktığını söyledi. Bölgeki evlerin depreme dayanıklı olmadığını kendilerinin de kentsel dönüşüm istediklerini ancak mağdur olmak istemediklerini söyleyen Muhtar Şerif Yavşan, şöyle konuştu: “Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, seçim öncesi Hastane Mahallesi gelerek yaptığı bir mitingde bizlere söz verdi. Projeyi anlattı ve ‘kimse mağdur olmayacak. Herkese hakkını vereceğiz’ dedi. Bunlar Bakan Murat Kurum’un sözleridir, bizzat kendisi kullandı bu ifadeleri. Bugün kat sayısını 6’ya düşürmek demek insanların, bölgeden atılması demek. Mevcutta 7 bin bağımsız hane varken, bölge yıkılacak ve 4 bin 500 hane yapılacak. Bu bizi mağdur edecek. Biz hakkımızı istiyoruz. Bu vatandaş ne alacak? Biz yüzde 60-70’inin bedelsiz olarak tahsis edilmesini istedik. 8+1 olsaydı memnun olacaktık, insanlar burayı terk etmek zorunda kalmayacaklardır ancak bunu yapmadılar. Atakum ilçesinde halen 20 katlı binalar yapılıyor, burada neden olmuyor?”

‘DEVLET BABA BİZE SAHİP ÇIKMAMIŞTIR’

Kadıköy, Zeytin ve Anadolu Mahallesi muhtarları olarak, söz konusu projeyle ilgili 3 yıldır yoğun çaba gösterdiklerini ancak dikkate alınmadıklarını söyleyen Muhtar Şerif Yavşan, “Mecliste konuşma hakkımız zaten yok. Bizi dinleyen yok. Burada yaşayanlar ya emekli, ya da asgari ücretle çalışıyor. Burası, gelir düzeyi yüksek insanların yaşadığı bir bölge değil. Ölçülsün biçilsin, biz hakkımız yüzde 60-70 bedelsiz verilsin istiyoruz. Devlet baba bugün bize sahip çıkmamıştır. Bizim mahallelerimizde hazine arazisi yok. Tüm arazilerimiz tapulu. İmar tapusu da değil, hisse tapularımız var. Bizler mağdur olmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyekonustu.com