Fındık taban fiyatları neden açıklanmıyor?

TAKİP ET

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, '2019 yılı fındık hasat dönemi yaklaştığı halde, Tarım Bakanlığı hâlâ taban fiyatları açıklamayıp gündemi bulandırıp piyasada bir belirsizliğe sebep oluyor' dedi.

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu,taban fındık fiyatlarının acilen açıklanması gerektiğini, her geçen gün belirsizliğin olması fındık üreticisini tedirgin ettiğini belirtti.

Armutçu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Benzetmek gerekirse hala ayağında top dolaştırmaya devam ediyor. Bu yıl yaklaşık 700 bin tonun üzerinde fındık hasadı beklenmekte olup, fındık taban fiyatlarının açıklanmamış olması üreticiyi bir hayli tedirgin etmektedir.

Malumunuz olduğu üzere geçen sene taban fiyatlar ekim ayı gibi açıklanmış, taban fiyat açıklanana kadar ise üretici fındığını en ucuz fiyattan satmak zorunda kalmıştı. Çünkü fındık üreticisi bankalara ve kooperatiflere olan borcunu kapatmak zorundaydı.

Bu yıl da aynı durumun yaşanmaması için, fındık taban fiyatlarının acilen açıklanması gerekmektedir ve fiyat üreticinin beklemiş olduğu fiyatın da üstünde olmalıdır. Çünkü üretim maliyetlerinin ne kadar yüksek olduğu bilinen bir gerçektir.

Üretim maliyetlerinin altında bir fiyat belirlemek, üreticinin üretim yapmasını engellemekte, bu ise ülkemiz açısından çok büyük kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca, Dünya fındık üretiminin yaklaşık %75'ini gerçekleştiren ülkemizde, IMF'nin talimatları ile konulan fındık kotasının olması kesinlikle kabul edilemeyeceği gibi ivedilikle kaldırılması gerekmektedir.

Ben Sayın Cumhurbaşkanınızdan ve Tarım Bakanımızdan öncelikle istirhamım, ülkenin kefen parası olarak bilinen Merkez Bankasının kenara gizlediği yedek akçeyi de kendi kullanımınıza açtığınız şu günlerde, elinize geçecek o paranın küçücük miktarını sağa sola peşkeş çekene kadar üretim maliyeti 16 tl olan fındığın fiyatını %30(+5 refah payı) kârla 22 tl den açın da şu köylüye bir umut, esnafa da cansuyu olsun.