Eczaneler fırsatçı değil

TAKİP ET

Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yapılan uygulamalarda, fırsatçılık yaptığı belirlenen firmalara ceza yağdı. Bu listede Samsun'dan iki eczanenin de yer alması üzerine harekete geçen Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, 'Söz konusu eczanelerde inceleme yaptık. Fırsatçılık yapanlar eczacılar değil, ürünlerin fiyatlarını yükselten üreticilerdir. Yüksek fiyattan alınabilen maskeler, eczanelerde çok az karla satılıyor' dedi.

Eczanelere uygulanan cezaların ardından harekete geçtiklerini söyleyen Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, “2 Nisan 2020 tarihinde akşam saatlerinde, Ticaret Bakanlığı tarafından ‘fırsatçılık’ yaptıkları gerekçesiyle cezai işlem uygulanan firmaların listesi yayınlandı. Bu firmalar içerisinde eczanelerin de olduğunu gördük. Söz konusu listede Samsun’dan iki eczanenin de yer aldığını görmemiz üzerine, Samsun Eczacı Odası olarak incelemelerimize başladık. Söz konusu eczanelere giderek, cezaya sebep olan medikal ürünleri, bu ürünlerin faturalarını inceledik. Bu incelemelerimiz doğrultusunda 2.99 TL ile 3.55 TL arasından alınan maskelerin, 4 TL’ye satıldığını, yine faturalar doğrultusunda tespit ettik” dedi.

Başkan Karacan sözlerine şöyle devam etti; Samsun Eczacı Odası Denetleme komisyonumuz, bu konunun üzerine tarafsızca gitmiş ve gerekli incelemeleri yapmıştır. İncelemelerimiz sonucunda elde ettiğimiz tüm verileri, Samsun Valiliği Ticaret İl Müdürlüğüne ilettik. İtiraz sürecini başlatarak konuyla ilgili olarak hukuki süreç harekete geçirilmiştir. Yaşadığımız olağanüstü dönemde; maske, dezenfektan ve eldivenlerin tüketiminde oluşan yoğunluktan dolayı hammadde teminine bağlı olarak fiyatları artış göstermektedir. Artan fiyatlardan dolayı eczacıların sorumlu olmadığının bilgisini tüm Samsunlularla paylaşmak istiyorum. Sağlık sektörünün önemli parçalarından birisi olan eczacılar, bu zorlu süreçte, hem de virüse maruz kalma riski yüksel olmalarına rağmen özveriyle çalışmaktadır. Hangi yolla nasıl imal edildiği ve satıldığı belli olmayan maske satış noktalarının denetlenmesi yerine, birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerin denetlenmesi ise sözün bittiği yerdir. Eczacılarımızı kamuoyunu nezdinde küçük düşüren, gerek medyada, gerekse sosyal medyada mesleğimizin itibarını zedeleyerek haksız itham oluşturan bu uygulamanın karşısındayız ve eczacılarımızın yanındayız. Vatandaşlarımızdan da eczacılarına güvenmelerini istiyoruz. İnanıyoruz ki bu zorlu günleri hep birlikte atlatacağız